söndag 28 juni 2009

En överdådig
jordgubbsmarängtårta
med lemon-limecurd


Det här blev en närapå burlesk tårta. Hög som ett hus, och sprängfylld av jordgubbar. Sådana här hembakade marängbottnar à la Pavlova är så gudomligt goda - men vansinnigt söta. Därför bryter det av så fint med en syrlig lemon-limecurd.
Vår fina flicka blev förtjust, då smakerna citron och jordgubbe är hennes abslouta favoriter. Vi andra var inte mindre nöjda.
Ska det vara tårta, så ska man ta i ordentligt. Jag brukar ofta göra marängtårta med lemoncurd och jordgubbar till midsommar, men i år tillbringade vi midsommarafton på Korsika. Då blev i stället denna födelsedag blev ett ypperligt tillfälle.

Jag ville göra en curd med smak av både citron och lime. I vanliga fall har jag aldrig i potatismjöl, men eftersom den ska fungera som tårtfyllning, och även kunna blandas med vispad grädde utan att rinna, beslöt jag mig idag för att göra curden riktigt fast.
Om du vill ha vanlig curd till något annat, som exempelvis scones. rekommenderar jag definitivt att du avstår från potatismjölet.
Jag kan inte svära på att detta är mitt vanliga recept, för jag kunde inte hitta det i förrgår kväll när jag skulle dra igång tårtförberedelserna. Därför fick jag improvisera fritt. Det är såpass omständigt att ansluta till internet, att det inte kändes som ett rimligt alternativ att googla. Det gick som tur var mycket bra, trots min avsaknad av recept.

Lemon-limecurd
2 citroner, saft och skal
2 lime, saft och skal
1,5 dl råsocker
100 gram smör
1 msk potatismjöl
3 ägg, uppvispade

Skala citronerna och limefrukterna med en potatisskalare. Det är så mycket lättare än att riva skalen, och eftersom de ändå ska silas bort, spelar det ingen roll att bitarna är stora.
Pressa ur saften, men spara cirka 0,5 dl. Häll skal, saft, socker och smör i en kastrull, och koka upp. Sila sedan bort skalen. Blanda ned de uppvispade äggen, och ge krämen ett uppkok. Rör ut potatismjölet i den resterande citrussaften, och vispa ned i curden. Ge krämen ännu ett uppkok. Häll den sedan i en skål eller burk och låt svalna. Förvara i kylskåp.

Marängbottnar
6 äggvitor
2 krm 12% ättika
4 dl strösockerp>

Sätt ugnen på 100 grader. Vispa äggvitorna styva tillsammans med ättikan. Vispa sedan ned sockret, en deciliter i taget. När äggvispet är så styvt at du kan vända bunken uppochned, är du klar. Rita ut två cirklar på ett bakplåtspapper och smeta ut äggvispet jämnt över dem. Grädda bottnarna i ugnens nedre del i två timmar. Stäng sedan av ugnen, och låt dem stå kvar över natten.

Tårtmontering
5 dl vispgrädde
cirka en liter färska jordgubbar, sköljda och snoppade

Tag undan cirka 1/3 av jordgubbarna till dekoration. SKiva resterande. Vispa grädden. Blanda knappt av den vispade grädden och blanda den med lemon-limecurden. Bred sedan hälften av gräddcurdblandningen över ena bottnen. Täck med hälften av de skivade jordgubbarna. Upprepa proceduren.
bred sedan över resterande vispgrädde, och dekorera med jordgubbarna.
Skär med fördel upp tårtan med en vass tandad brödkniv.

8 kommentarer:

  1. Det där såg tokmumsigt ut:D Har en gång ätit prinsestårta med marängbottnar istället för sockerkaksbottnar-och halleluja vad gott det var. Propagerar dessutom för citroncreme istället för hallonsylt som fyllning i prinsesstårta

    SvaraRadera
  2. Låt mig bara säga att jag har "låst in" det här blogginlägget/receptet på min hårddisk. Skall definitivt nyttjas inom kort.
    Jag gillar det där när det är jättemycket jordgubbar och vill testa med lemoncurden.
    Ha en skön sommar!

    SvaraRadera
  3. Hej!
    Jag har ett litet önskemål om ett inlägg som behandlar bra picknick / utomhusmat. Blir lätt så tråkigt och fantasilöst, jag har ätit min ciabatta med mozzarella & tomater alldeles för mycket nu..

    SvaraRadera
  4. Verkar riktigt smaskigt!

    Spännande att blanda citron och lime till curden. Lemoncurd (och lime gissar jag) är fantastiskt tillsammans med grädde.

    Jag gjorde en rulltårta med grädde, lemoncurd och blåbär som fyllning i våras. Det var himmelskt gott.

    SvaraRadera
  5. Sommrigare tårta får man leta efter.

    SvaraRadera
  6. CrimsonAnna: Låter annorlunda och väldigt gott!

    Stefan: Vilken härlig komplimang! Det var en fantastiskt god tårta. Ha en skön somar, du med!

    Emelie: Det blir säkert någon picnicmat framöver. Just nu häckar vi mest här på landet, där vi ofta väljer att äta hemma, och bara ta med fika ned till sjön. Kul att du "talar om" vad du är intresserad av!

    ChezSofia: Låter som en otroligt läcker rulltårta!

    Christoffer: Det blir inte mycket mer somrigt än så ;)!

    SvaraRadera
  7. Marängtårta med lemon curd och jordgubbar är ju bara hur gott som helst ihop.

    Måste testa att ha i lime också nästa gång jag gör lemon curd.

    SvaraRadera
  8. Hallon&Blåbär: Du bör absolut testa! Det är verkligen gott.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...