fredag 2 mars 2012

Två gånger fläsklägg

För några veckor sedan köpte vi oss en riktigt stor, fin färsk fläsklägg hos Sandströms. Vår plan var att långlaga den på enklaste möjliga vis. Således saltades och pepprades läggen, och placerades i vår Crock Pot. Den var så stor att den fick tvingas på plats. Det var helt ärligt med ett nödrop som löägen rymdes i vå CrockPot, och då ska ni veta at vi har den största storleken. Jag hällde i en bottenskyla vitt vin, och lade ned två lagerblad. Därefter var det bara att låta alltsammans vara.

Knappt nio timmar senare låste jag upp ytterdörren, och möttes av ljuvliga dofter. Läggen var smältande mör. Den badade helt enkelt i sina egna safter. Resultatet av att långlaga läggen var att större delen av den betedde sig som om den vore confiterad. Den del av lägen som befunnit sig ovanför fett- och vinbadet var även den mör, men inte lika smörigt mosig. Jag var inställd på att det skulle bli gott, men just denna fettkokta effekt hade jag knappast kunnat föreställa mig.

Som så ofta, när vi långlagar kött, förvånas vi över hur långt köttet räcker. Denna rejäla lägg på två kilo (inklusive ben och svål) föreföll aldrig ta slut. Första kvällen åt vi, som synes av bilden här ovan, långlagad lägg med surkål och senap. Gott, men mäktigt.

Samma kväll, innan köttet hade svalnat för mycket, rev och mosade jag det i småbitar. Därefter kokade jag ihop en sås, som köttet blandades ned i. Där hade vi middag numer två - pulled pork på fläsklägg.

Detta kan mycket väl vara den godaste pulled pork jag hittills ätit. I fortsättningen är det lägg jag ska försöka få tag på, när denna rätt ska stå på vår meny.

Som om inte detta vore nog, blev det över pulled pork till två lunchportioner. Det är helt klart svårt att argumentera mot att långlaga grövre styckningsdetaljer. Jag både roas av och gläds åt att jag aldrig upphör att förvånas över vad det går att åstadkomma, bara man har tiden.

Pulled pork på rester
cirka 600 gram långlagad fläsklägg, riven i småbitar
olivolja
2 tsk sött, rökt paprikapulver
1 tsk starkt, rökt paprikapulver
2 tsk mald spiskummin
1 tsk mald kanel
1 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, rivna
0,5 dl amerikansk whisky
0,5 tsk rörsocker strö
salt och svartpeppar
2 msk Mutti trippelkoncentrerad tomatpuré

1. Hetta upp olja i en kastrull. Fräs de torra kryddorna hastigt.
2. Tillsätt lök och vitlök, och fräs dem mjuka, utan att de tar färg.
3. Tillsätt whisky. Blanda sedan ned krossade tomater och tomatpuré.
4. Krydda med salt och svartpeppar, och strö över rörsocker. Låt såsen koka ihop under 10-15 minuter.
5. Blanda ned det rivna köttet, och låt det koka med såsen några minuter.

5 kommentarer:

 1. Jag har funderat på att köpa fläsklägg (vill testa alla styckdetaljer och lägg är dessutom galet billigt) men visste inte hur jag skulle laga till den. Men med denna inspiration vet jag att jag kommer att härmas! :) Tack Annika, den låter ljuvlig.

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 3. Matarkivet: Härligt! Klart att du ska köpa fläsklägg. Kul att kunna inspirera - nu känner jag mig lite nöjd ;-).

  SvaraRadera
 4. Temperatur på första långkoket? I ugn eller på spisen?

  SvaraRadera
 5. Hej! Jag vill minnas (det var ju ett ar år sedan) att jag körde den i CrockPot, altså i en slow cooker, på lägsta effekten. Det går även att laga i ugn om man har en ugn som hålet jämn, låg temperatur, viket inte är en självklarhet. Kan inte ge några exakta uppgifter om det dock. Men, kan gissa på 90-100 grader i 8-10 timmar? Lycka till!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...