fredag 16 mars 2012

Trefaldig gul lök - fredagmat,
en podcast och en länk

En sådan här blåsig marsdag är det ren tortyr att plåga sig själv med en bild som den här ovanför. Likväl gör jag det. Den sydfranska lökpizzan pissaladière är för mig intimt förknippad med sommar, men den passar faktiskt lika bra att äta året runt.

Att satsa på gul lök i stora lass så här års, då grönsakssäsogen inte direkt är så inspirerande, känns helt rätt. Pizzan i fråga råkar dessutom vara lika uppskattad av hela familjen, vilket skulle kunna tyckas vara ganska otippat, då dess topping enbart består av gul lök, vitlök, sardeller och rikligt med olivolja. Gott, billigt och (ganska) enkelt. Bättre än så blir inte fredagsmaten hos oss i kväll.

Mästerbagaren Sèbastien Boudet på Brödpassion bloggade om pissaladière så sent som i måndags. Ta er en ordentlig titt på den fantastiskt vackra filmen om hur han själv lagar en avsevärt mycket mer genuin variant av pizzan än jag själv gör.

Fia Gulliksson och Lisa Förare Winbladh; foto från Sveriges Radio.

Om ni inte kan få nog av gul lök som steks långsamt och länge, så ta och lyssna på podcasten Meny i P1 från 8 mars. Där får ni höra Fia Gulliksson samtala med Lisa Förare Winbladh, som hemma i sitt eget kök ger en alldeles vansinnigt aptitretande, och därtill ytterst vetenskaplig, förklaring till vad det egentligen är som händer med löken när den steks på detta sätt. Hur kan det egentligen bli så rasande gott?

En något torftig bloggvecka från min sida. Jag är lite under isen. I helgen ska jag försöka ta mig tid att baka chokladbiskvier. Det förhöjer livsandarna.

Trevlig fredag!

4 kommentarer:

 1. Älskar, älskar, älskar pissaladière, så där riktigt sötsalt och god. Mums!

  SvaraRadera
 2. Det var du som lärde mig laga pissaladière och jag lånade också lite inspiration från Lisa för att på till löken. Ni är mina idoler!
  Rosévin - sommar. Längtar....
  Trevlig helg önskar fröken Dill

  SvaraRadera
 3. Hejhej =)
  Jag har en tävling på min blogg som jag tror att skulle passa dig =)
  Kom gärna förbi!

  Kram
  /Nellie

  http://sockertussen.blogspot.se/2012/03/vinn-en-whoopie-matta-macaron-matta.html

  SvaraRadera
 4. Brr, såg liite kallt ut. Men det är rätt, man ska längta! Pissaladière gör jag alldeles för sällan. Det beror nog mest på att jag inte har baksten och är lite kinkig med brödbotten. Men det ska jag kanske ordna? Till påskbordet passar den fint. Fortsatt fin helg, Annika!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...