måndag 26 mars 2012

Sej i panna med vitt vin,
dijonsenap och örter

Låt mig bara säga, först av allt, att det - åtminstone under min barndom - aldrig förekom att någon köpte fisk på måndagar. Eftersom fiskarna inte fiskade på söndagar, fanns det av förklarliga skäl inte någon färsk fisk att tillgå på måndagar. Själv har jag fortfarande ett grundmurat motstånd mot att köpa fisk denna veckans första dag. Hur det egentligen ser ut i dagens läge, med avseende på detta, det vet jag inte. Är det någon av er som vet?

Sej är en brutalt underskattad fisk. Jag vet att jag har skrivit om detta tidigare, och jag kommer skriva om det många gånger än, eftersom det är alldeles för vanligt att sejen avfärdas enbart på grund av sitt något trista yttre. Den är lika god som den är ful, men om man förmår se bortom dess gråa nyanser, har man en fisk som smakar alldeles fantastiskt bra, och som dessutom brukar säljas till väldigt förmånligt pris, i jämförelse med sina mer estetiskt tilltalande släktingar.

Denna variant på sej är som så många andra en produkt av sådant vi i stort sett alltid har i kylskåp och skafferi. Den hade lite sting, och jag var minst sagt nöjd med förra veckans tisdagsfisk. Den här typen av rätter går att variera i oändlighet. Har man inte alla ingredienser hemma, så kan man så klart alltid improvisera. Men just matlagningsvin, senap och schalottenlök - det är tre av de basingredienser utan vilka mitt kök inte kan fungera. Så är det bara.

Oavsett vad du vill servera denna rätt med, pressad potatis eller ris, så förbered dessa innan. Fisken går alldeles rasande snabbt att tillreda, och den är godast om den inte behöver stå och vänta på sitt tillbehör.

Sej med dijonsenap, vitt vin och blandade örter
Förberedelser: 10 minuter
Tillagningstid: 10 minuter

2 msk smör
2 schalottenlökar, finhackade
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 dl vitt vin
2 dl crème fraishe
1-2 msk dijonsenap
700 gram sejfilé
salt och vitpeppar
1 rågad deciliter finhackad dill, gräslök och bladpersilja

1. Skölj fisken, och byxa den, (det vill säga skär bort resterande ben genom att skära ut en kil ur filéernas övre del).
2. Salta och peppra, och dela filéerna i portionsbitar.
3. Hetta upp smör i en traktörpanna. Fräs schalottenlök och vitlök mjuka.
4. Häll över vinet, och låt det koka in till hälften.
5. Tillsätt crème fraiche och dijonsenap, och blanda väl. Låt såsen koka upp.
6. Placera fiskbitarna tätt intill varandra i såsen, och tryck försiktigt ned dem.
7. Lägg på locket på traktörpannan, och stäng av plattan. Låt fisken tillagas på eftervärmen.
8. Titta till den efter ett par minuter, och vänd eventuellt försiktigt fiskbiotarna i såsen.
9. Smaka av såsen, salta och peppra vid behov. Strö över örterna precis innan serveringen.

1 kommentar:

  1. Denna rätt åt vi i fredags och den smakade väldigt bra. Sej är verkligen en underskattad fisk som jag ex. inte lagar tillräckligt ofta av. Men det är ändring på det nu. Jag dubblade mängden sås då vi är en sås älskande familj, kanske inte pojken dock. Ha det!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...