fredag 23 mars 2012

Fredagsmat: gratinerade havskräftor, som
på vår tionde bröllopsdag

Den elfte augusti förra året firade vi tioårig bröllopsdag, min man och jag. Det var en vanlg torsdag i augusti, och förutsättningarna för att fira med pompa och ståt (och barnfritt) var i stort sett obefintliga. Min man hade börjar arbeta efter semestern, och jag var ledig med våra fyra barn. Vi var inne i stan hela dagen. Besökte lekparker, åt lunch på restaurang, och avslutade vår gemytliga stadsvandring med ett besök på Hav i Hötorgshallen.

Vid det laget var barnen i ärlighetens namn ganska trötta, och jag själv något förvirrad. Den fina service, och det sympatiska, professionella bemötande jag fick av den personal som betjänade mig på Hav, har etsat sig fast i mitt minne. Jag gick nöjt därifrån, med kassen full av hors d'ouvres, rödingfiléer och några fina havskräftor.

Till dessa havskräftor improviserade jag på stående fot ihop en röra, som jag smetade på dem, innan de skjutsades in i ugnen. Röran var helt baserad på vad som råkade finnas att tillgå här hemma vid just det tillfället, vilket i princip var vad vi alltid har hemma. En tillfredsställelse i sig, alldeles oavsett de läckra havskräftorna. Jag var försiktig med timjan, eftersom den kan ta över för mycket, och det hade varit olyckligt. Nu blev den i stället perfekt avvägd; så bra doserad att den som inte visste om att den fanns där, kanske knappast mer än anat den.

Det är så otroligt gott med gratinerade havskräftor. Dessutom är det enkelt, och ser både festligt och lyxigt ut. Att det dessutom går snabbt att förbereda och ännu snabbare att tillaga, det gör nästan detta till en perfekt förrätt. Eller hur?

Vi lovade varandra, min man och jag, att vi i fortsättningen måste bli bättre på att äta skaldjur. Ett väldigt trevligt löfte, inte sant?

Det vete sjutton, så här i efterhand, hur bra vi har varit på att hålla detta löfte. Å andra sidan är det bara att ta sig i kragen, och gå ut och köpa ett par havskräftor. Varför inte redan i kväll?

Gratinerade havskräftor med parmesan,
vitlök, schalottenlök och örter

2 portioner)

3 havskräftor

3 msk rumsvarmt smör
1 dl finriven parmesanost
1 msk finhackad persilja
1 tsk finhackad, färsk timjan
1 liten schalottenlök, finhackad
1 liten vitlöksklyfta, finriven
färskmald svartpeppar

1. Sätt ugnen på 250 grader
2. Blanda samman alla ingredienser till en smidig röra.
3. Klyv kräftorna, och fördela röran över dem.
4. Lägg kräftorna i en lätt smord ugnsform.
4. Tillaga i 3-5 minuter.
5. Servera omedelbart.

6 kommentarer:

 1. Ser smarrigt ut, påminner mig om när vi på en dagstur besökte en liten halvö nära Grosseto i södra Toscana, Monte Argentario hette den tror jag. Bara fisk och skaldjur på menyn. Detta var nog nära på samma recept men de serverade (självklart) med pasta och en blandning av olivolja, peperoncino, salvia, vitlök och tomater mixat tillsammans.

  SvaraRadera
 2. Åh herregud vad gott det låter! Nu har dragit till med tre recept på raken som jag garanterat kommer laga inom en snar framtid. Tack för det Annika!

  SvaraRadera
 3. Bland det godaste jag vet! Grymt bra recept Annika!

  SvaraRadera
 4. Som bohuslänning tycker jag alltid att det är lite av ett helgerån att inte äta dem kalla och utan en massa bôs på, men det hindrar mig inte från att tycka att de ser otroligt läckra ut här!

  SvaraRadera
 5. Fredrik: Åh, mitt liv är alldeles för fattigt på sådana matminnen. Låter alledles ljuvligt!

  Lo: Alltid lika kul att få sådan respons - härligt att kunna inspirera dig! Jag tycker ju själv att detta är grymma recept, och då vil jag självklart dela med mig av dem.

  Sebastian Boudet: Tack, roligt att läsa! Visst är det gott?

  Sara: Som göteborgare i exil är jag delvis böjd att hålla med dig ;-). Hade aldrig ätit kräftor på detta vis fram till för ett par år sedan. Men - det är grymt gott!

  SvaraRadera
 6. OJOJ så gott, älskar skaldjur i alla dess former och vill absolut testa detta! Yum!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...