tisdag 27 mars 2012

En bortglömd klassiker?

I dag ber jag att få påminna om något av det godaste som går att göra av lax, näst riktigt fin hemgravad lax, vill säga. Jag syftar som ni kanske förstått av bilden här ovanför på inkokt lax. Nåja, inte är väl inkokt lax fullständigt bortglömd, men kanske är det ändå en rätt som inte så många ställer sig och lagar till hemma? Det är synd, för det är så enkelt och blir så otroligt gott.

Det går bra att servera både kalla och varma såser till inkokt lax, beroende på säsong, eller helt enkelt vad man råkar vara sugen på. Jag tycker att det passar lika bra med hollandaise som med en väl smaksatt gräddfilssås. Hemma hos goda vänner blev vi en gång bjudna på inkokt lax med Nobissås till förrätt; en alldeles strålande inledning på en god middag.

Man kan inte laga inkokt lax på så många olika sätt. Det som brukar variera mellan recept är huruvida man använder sig av vinäger eller ättika. Resultatet blir likvärdigt, men jag brukar använda ättika. Inkokt lax är för övrigt en väldigt bra bufférätt, och sallad med inkokt lax är fantastisk sommarmat. Dags att koka ihop en lag, månne?

Inkokt lax
1 kilo lax, filé eller i bit
1 liter vatten
1 msk salt
1 lagerblad
5 vitpepparkorn
1 gul lök, skivad
1 msk ättikssprit eller 2 msk vitvinsvinäger
en liten knippe dill

1. Lägg ingredienserna till kokspad i en kastrull, och låt spadet koka upp på nytt. Låt småkoka i tio minuter.
2. Lägg laxen i en kastrull eller traktörpanna.
3. Häll spadet över laxen, koka upp på nytt, och låt sjuda under lock. Tidsåtgången beror på hur tjock fiskfilén är. Provstick med en kniv för att se så att laxen blir tillagad rakt igenom.
4. Tag kastrullen av plattan, och låt sedan laxen ligga kvar i spadet tills allt svalnat till rumstemperatur. Häl av spadet, och servera fisken, eller förvara den i kylskåp tills den ska ätas.

6 kommentarer:

  1. Jag har faktiskt aldrig ätit inkokt lax. Hos mina föräldrar och deras bekanta har det alltid bjudits på varmrökt lax istället.

    SvaraRadera
  2. Matarkivet: Då har du verkligen missat något. Rekommenderar dig att pröva!

    SvaraRadera
  3. Det ska jag testa! Har du ngt tips till en väl smaksatta gräddfilsås?
    / Isabell

    SvaraRadera
  4. Isabell: Kul! Jag kan absolut tipsa dig om väl smaksatt kall gräddfilssås:
    Antingen via denna:
    3 dl gräddfil
    1,5 msk äkta majonnäs
    1 kruka gräslök, finhackad
    drygt 0,5 kruka dill, finhackad
    salt och vitpeppar

    eller så denna, starkare variant:
    2 dl gräddfil
    1-1,5 msk dijonsenap
    1 dl finhackad gräslök
    1 schalottenlök, finhackad
    rikligt med nymald svartpeppar
    cirka 0,5 tsk flytande honung

    Lycka til!

    SvaraRadera
  5. De låter goda båda två, tack så mkt! / Isabell

    SvaraRadera
  6. Kan laxen ligga i lagen 3 dagar?

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...