fredag 30 mars 2012

En mazarinkaka till pappa

Min pappa älskar mazariner. Detta misshandlade bakverk har fått dåligt rykte på grund av alla budgetvarianter av dålig kvalitet som florerar bland den typ av läskiga bakverk som verkar ha obegränsad hållbarhet. Det är rent ut sagt synd och skam, för få saker är godare än en äkta mazarin.

Det måste i grund och botten vara bittermandeln som är pappas fäbless? Samma bittermandel som ger hans älskade mandelkubb sin karakteristiska smak. Att bittermandeln också hör till mina smakfavoriter, det kommer nog inte som någon överraskning för de av er som följt mig ett tag. Därför blir jag alltid lika glad när jag stöter på ett recept som innehåller denna essens. Jo, det är essensen jag håller mig till, när jag smaksätter.

När jag först blev bjuden på denna kaka, hade jag emellertid inte så högt ställda förväntningar. Många liknande kakor som jag smakat under årens lopp har varit ganska trista. Den här är till skillnad från tidigare erfarenheter så långt ifrån trist man kan komma.

Receptet fick jag av en arbetskamrat, och jag har endast ersatt några ingredienser med sådana jag själv föredrar att använda, så som rörsocker strö och ekologiskt vaniljpulver. Kakan är lätt att baka, blir saftig och fin, med en påtaglig smak av bittermandel. Dessutom håller den sig god i flera dagar efter att den bakats.

Förra påsken firade vi, långt i efterskott, att min pappa fyllt år. Det kändes som ni säkert förstår mycket passande att bjuda på just denna mazarinkaka. Den blev genast en favorit hos mina föräldrar, och kanske har min mamma bakat den just till idag? Grattis på födelsedagen, Pappa!

En mazarinkaka till pappa
Förberedelser: 20 minuter
Gräddning: 50 minuter

1 ägg
3 dl råsocker
0,5 tsk ekologiskt vaniljpulver
8-10 droppar bittermandel
1,5 dl gammaldags mjölk
0,5 dl sötmandlar, malda eller mixade<
0,5 tsk bakpulver
175 gr smält smör
180 gr vetemjöl (ungefär 3 dl)

Glasyr:
2 dl florsocker
4 tsk vatten

1. Sätt ugnen på 150 grader
2. Smörj och bröa en springform.
3. Vispa ägget med sockret, bittermandelessensen och vaniljpulvret.
4. Blanda ned mjölken och det smälta smöret.
5. Blanda mjölet och bakpulvret, sikta det över smeten, och vänd sedan ned i smeten.
5. Häll smeten i formen, och grädda i nedre delen av ugnen i 50 minuter.

Låt kakan svalna helt. Blanda sedan florsockret med vatten, lite i taget, så att glasyren inte blir för lös. Bred glasyren över kakan, och låt den stelna.

8 kommentarer:

 1. Mmmm länge sedan jag bakade en sådan kaka.

  Den skall jag absolut testa.
  Tack för tipset.
  Kram/Pia

  SvaraRadera
 2. Gillar mazariner och detta verkar vara ett bra recept, tack :)

  SvaraRadera
 3. Kul med lite bakrecept på din blogg, men hur ska det vara md bakpulvret, ser lite konstigt ut.
  Ewa

  SvaraRadera
 4. Den ser verkligen god ut och du har helt rätt i dina tankar, med bra råvaror kan man inte misslyckas :-)

  SvaraRadera
 5. Tack för tipset. Min dotter fyllde år häromdagen. Jag hade inte möjlighet att uppvakta just då och nu i helgen har hon förpassat sig till hotell i Stockholm. Förra gången hon fyllde så blev det smörgåstårta, som omväxling. Men jag tror den här mazarinkakan är en bra idé för hemkomsten söndagkväll. Så, tack för tipset.

  SvaraRadera
 6. Har bakat den efter ditt recept. Fick riktig god smak av bittermandelessensen, den ska jag göra igen!

  SvaraRadera
 7. Pia: Kul att du vill testa! Hoppas du ska bli nöjd.

  Hovkonditorn: Det är ett riktigt toppenrecept!

  Ewa: Tack för att du såg slarvet med bakpulvret, det åtgärdades :-).

  Veronica: Tack! Kul att du tycker detsamma som jag.

  Stefan: Blev de en mazarinkaka? Hoppas ni blev nöjda, i så fall!

  Anonym: Kul att du tyckte om den!

  SvaraRadera
 8. Om jag ska vara riktigt kinkig står det ingenstans när mandeln ska i. ;)

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...