måndag 12 mars 2012

Presslunch på Il Tempo

Det händer ibland att jag blir inbjuden till presslunch. Oftast har jag ingen möjlighet att gå på sådana event. Jag är inte yrkesverksam (frilans)skribent, jag arbetar en bit utanför stan, ja, jag lever helt enkelt inte ett sådant liv. Dessutom lockar, i ärlighetens namn, inte alla erbjudanden. Men - ibland dyker det upp sådant som sticker ut.

I förra veckan kunde jag otroligt nog slita mig loss och kasta mig på ett pendeltåg in till Södra Station, för att därefter anträda den korta promenad som tog mig till Högbergsgatan 40, där restaurang Il Tempo huserar. Denna restaurang har renoverats, och nyöppnar nu i regi av restauratören Peter Nordin. Jag kände på mig att denna lunch skulle vara väl värd att gå på.

Ni förstår säker varför jag blev så förtjust, om jag berättar att vi först serverades prima charkuterier, med små marinerade godsaker.

Därefter följde av tortellini fyllda med spädgris, som serverades med smör, chili och salvia.

När den långlagade kalvkinden med sin potatispure kom in, kände jag mig som hemma. Det är helt enkelt så att sådan mat tilltalar mig. Detta förvånar förmodligen inte någon. Jag var tvungen att fråga om kalvkinden var svensk, då jag vet att det kan vara svårt att få tag på sådana styckningsdetaljer med svenskt ursprung. Till min förvåning och glädje sades det att det faktiskt rörde sig om svenskt kött.

Till dessert serverades en chokladtårta signerad Carina Nordin, som är konditor i grunden och som nu driver Il Tempo tillsammans med sin man Peter. Den var jag tvungen att avstå ifrån, då det var dags för mig att hasta tillbaka till pendeltåget och verkligheten utanför. Jag klev ut från restaurangen med känslan av att lämna en synnerligen verklighetstrogen filmkuliss bakom mig, och med en bestämd önskan att återkomma så snart möjlighet bjuds.

De två översta bilderna är mina; den här ovanför är en pressbild.

Ni får ha överseende med mina svulstiga ordval och med min inlevelse, men detta var helt enkelt en fantastiskt god måltid. Il Tempo nyöppnas i morgon, och jag kan, efter det jag fick smaka på förra veckan, helt ärligt säga att jag gärna vill gå dit och äta på nytt.

Jag hoppas kunna ta med mig våra äldsta barn till Il Tempo, för att ge dem en riktigt fin upplevelse av hur den mat de uppskattar hemma kan smaka när proffsen lagar den.

Edit 120313: Nu läser jag följande på Il Tempos hemsida:

"Nu öppnar vi, äntligen. Generalrepetition 13 mars – 15 mars 2012. Vi har öppnat, men lite på försök. Kom och bli vår försökskanin. Vi ger 25 % rabatt på all mat du väljer ur menyn. Du fyller i ett litet formulär och ger oss ditt betyg. Helt anonymt ger du detta till hovmästaren när du lämnar restaurangen. Så vi får lite feedback. Därefter är vi igång."

7 kommentarer:

 1. Åh, Il Tempo! Det var min favoritrestaurang när jag flyttade till Stockholm för en herrans massa år sedan. Härligt att de kör igång i ny regi nu, ser otroligt gott ut! Och, extra glad att deras fantastiska zebratapeter är kvar. Tack å det varmaste för tipset! /hils Sofija.

  SvaraRadera
 2. Sofija: Jag blev stormförtjust. Och, när det kommer till "italienskt" är jag inte lättflörtad. Zebratapeterna har de låtit nytillverka, delvis för hand (1), för de gamla var så slitna.

  SvaraRadera
 3. Fröken Dill: Ja, det var verkligen lyxigt, i ordets mest Sanna bemärkelse.

  SvaraRadera
 4. Åh, vilken mat! Här vill jag också äta. Och trevligt att de erbjuder rabatt i utbyte mot feedback, det är ödmjukt.

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 6. Matarkivet: Ja, jag tycker det var en klok idé och ett sympatiskt upplägg. Hade gärna utnyttjat det, om jag bara kunnat!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...