onsdag 21 mars 2012

En kolja med min signatur

Kolja är, som ni nog vet vid det här laget, en av mina absoluta favoriter bland fiskar.

Det här är den typ av recept som, när det första gången tillagades, fick mig att fundera på om jag tappat minnet, och i själva verket bara lagade något i repris, som jag för längesedan bloggat om. Så var inte fallet, kunde jag konstatera, efter att ha dubbelkollat. Däremot har detta recept helt klart min signatur. Jag är löjligt förtjust i fänkål, såväl färsk som torkad, och genom att bränna av lök- och fänkålsfräset med en rejäl skvätt Ricard (den i mitt tycke godaste pastisen), förstärktes lakritstonen i såsen ytterligare. (Det går för övrigt att ersätta den färska fänkålen med en kvarts tesked nystötta fänkpålsfrön, om man så önskar). Låt er inte skrämmas, om ni inte har tillgång till pastis eller kanske helt enkelt inte tycker det låter som en tilltalande ingrediens. Tag vitvin, om ni föredrar det.

Jag skrev ned detta recept när jag precis hade börjat klocka mig själv i köket, för att kunna ge er en hint om hur lång tid det tar att förbereda och laga mina recept. Det är en ganska god vana, som jag börjat slarva lite med, men jag ska försöka komma tillbaka til den.

Just detta recept kvalar helt klart in under kategorin Snabbt och enkelt. Det tog nästan precis 30 minuter, från start till mål. Det är inget självändamål i mitt kök, att maten ska gå snabbt att tillaga, men somliga dagar kan det vara ganska uppskattat.

Det fungerar givetvis lika bra att använda filéer av torsk eller av sej, om man så önskar. Om ni frågar mig, så välj hellre sej än torsk. Sejens smak är överlägsen torskens, i mitt tycke, och sejens något trista gråa färg kompenseras just i detta fall synnerligen väl av den vackert orangeröda såsen.

Servera gärna med ris, men potatismos eller pressad potatis kan också passa bra till.

Kolja med fänkål i krämig tomatsås
Förberedelser: 15 minuter
Tillagningstid: 15 minuter

800 gram koljafiléer
2 schalottenlökar, finhackade
2 stora vitlöksklyftor
0,5 dl Ricard (eller någon annan pastis)
200 gram fänkål
0,5 dl vatten
1 burk Mutti coctailtomater

1 msk Mutti trippelkoncentrerad tomatpuré
2 dl crème fraiche
salt och svartpeppar

1. Byxa fiskfiléerna, det vill säga: skär bort en lite kil överst på filén, om där döljer sig ben som inte kom med när de filéades i butik.
2. Finhacka schalottenlökarna och vitlökarna; strimla och hacka fänkålen.
3. Hetta upp smöret i en traktörpanna.
4. Fräs schalotttenlök, vitlök och fänkål på medelvärme, under omrörning, tills de mjuknat.
5. Häll över Ricard och en halv deciliter vatten, och låt dem koka in.
5. Blanda ned tomatkonserv, tomatpuré och crème fraiche. Låt det hela koka ihop under några minuter.
6. Krydda nu fiskfiléerna med salt och svartpeppar, och dela varje filé i två-tre bitar, beroende på storlek.
7. Jämka varsamt ned filéerna i såsen, så att de delvis täcks av den.
8. Lägg på locket på traktörpannan, och låt filéerna tillagas under lock på låg temperatur under cirka fem minuter.
9. Lyft på locket, och stick på prov in en filé för att se att den är tillagad.

5 kommentarer:

 1. Mmm, vad enkelt men verkar ändå väldigt gott! Men vad är det egentligen för fördel med att köpa coctailtomater på burk, till skillnad mot att köpa färska? Har bara provat burk-varianten en gång, men blev besviken på resultatet. Hade bl.a. trott de skulle vara skalade ...

  SvaraRadera
 2. Renée: Jag tycker Muttis konserverade coctaitomater är grymma i matlagningssammanhang. Färska coctailtomater är helt enkelt inte lika goda, åtminstone inte de som vi får tag på här i Sverige. Om det hade gått att få tag på solmogna matlagningstomater, så hade det varit annorlunda. Just det där med skalen har jag faktiskt inte reflekterat över, men jag antar att det är en smaksak?

  SvaraRadera
 3. Ricard minsann! Det var nåt nytt, kanske man ska komma ihåg att testa, låter spännande!

  SvaraRadera
 4. Vet inte om jag borde tipsa om pastisen som finns i beställningssortimentet, http://www.systembolaget.se/70958, vi beställde några flaskor och nu är det svårt att gå tillbaka till Ricard'en... Den smakar mycket MER, andra smaker än bara anis, uschligt gott.

  SvaraRadera
 5. mrsH: Tycker absolut du ska pröva Ricard, eller någon annan pastis!

  Anna: Klart du ska tipsa! Tips mottages tacksamt :-).

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...