torsdag 1 mars 2012

En mathelg i bilder

Ett mellanmål i form av två fina ostron för 35 kronor
gick självklart inte att motstå.

Jag ska försöka skildra min mathelg i Göteborg utan att hänfalla åt superlativ eller plattityder. Det är en svår utmaning, ska tilläggas, för jag återvände i måndags eftermiddag hem till Stockholm uppfylld av den bestämda känslan att ha haft en sällsynt trevlig långhelg.

Besöket på Passion för Mat var precis lika lyckat som föregående år. Det var många besökare, och stundtals ganska trångt, men trots detta aldrig stökigt eller frustrerande.

De lokaler mässan huserar i bidrar till den gemytliga atmosfären, tack vare ansenlig takhöjd, samt det faktum att dagsljus flödar in. Att hålla en mässa i en stor mässlada utan kontakt med världen utanför är helt enkelt inte lika lyckat. Här spelar det faktum att Passion för Mat är en lite mindre mässa en avgörande roll.

Detta avspeglar sig även på den stora mängden lokala, västsvenska producenter, och små utställare. Det känns lite mer personligt, helt enkelt. Givetvis ska man inte låta sig duperas til att tro att detta är något annat än just en mässa, men det känns stundtals mer som en sorts trevlig marknad. Mitt eminenta mäss-sällskap i form av vännen Åsa var halva upplevelsen. Åsa har skrivit här om våra timmar på mässan.

Jag hade även nöjet att träffa denne trevlige bekant, Gustav från Erikssons Chark i Nossebro. Jag fick ett smakprov på den snygga salamin ni ser på bilden, och köpte dessutom med mig salsiccia hem till mina föräldrar. Det kändes läge att passa på när tillfälle bjöds att köpa rå korv av god kvalitet. Tillgången på sådan korv förefaller annars inte vara lika god i Göteborg som i Stockholm.

Denna avsaknad av fin korv blev jag inte minst varse när jag, av ren nyfikenhet, i all hast besökte Leif Mannerströms Saluhall i Sisjön i västra Göteborg, då jag råkade ha vägarna förbi. Där fanns en mycket vacker köttdisk som förvånande nog var helt renons på rå korv. Jag fick veta att de brukar ha det i sortimentet med jämna mellanrum, men jag såg inte röken av detta när jag var där.

Mitt besök på Björns Bar i glada vänners lag var en veritabel orgie i charkuterier, ostar, viner, skratt och samtal. Några bilder på detta kan jag dock inte dela med mig av. Jag måste bara rekommendera alla som råkar befinna sig Göteborg att ta sig tid till ett besök.

Slutligen ska jag visa bilder på helgens största nopstalgitripp. Min mamma lagade manglad biff, på mormors vis. Jag kommer blogga receptet så snart tillfälle ges, tro mig, men fram tills dess ger jag er en bild på min mamma in action, kvinnan som givit mig grunderna i matlagning och som jag har att tacka för alla de goda måltider som förgyllde min uppväxt.

Utan henne ingen Smaskens.

6 kommentarer:

 1. Blev akut sugen på ostron.
  Det var länge sen det var någon rolig matmässa här i Malmö. Har förstått att det är bättre ställt norr om Hallandsåsen. Vi är i alla fall välsignade med Korvhuset som säljer över 100 olika kvalitetskorvar. Sen vet jag inte om du testat Tockafarmarens korv. Tuppkorv från Genarp i Skåne. Har varit med på Nobelmiddagen två gånger. Eminent. Finns den inte att tillgå i Stockholm så kan jag skicka upp några paket. Om du är sugen. :-)

  SvaraRadera
 2. Johan: Korvhuset låter ju som en dröm! Jag hoppas innerligt att jag bara är dåligt insatt i den Göteborgska korv-världen, men bortsett från ett hål i väggen vid namn Gourmet-korv så verkar det inte finnas samma korvkultur som i Hufvudstaden (och Malmö då, uppenbarligen).
  Det låter mycket spännande, vi får kanske höras om en eventuell korv-leverans?

  SvaraRadera
 3. Var på Korvhuset på lunchen. Blev sååå sugen. Cumberland Prok med potatismos och lite surkål. Underbart. Säg bara till om du vill ha en leverans tuppkorv.

  SvaraRadera
 4. Johan: Cumberland Pork är ju en fantastisk korv! Jag ska definitivt ta dig på orden och fundera på korvleverans.

  SvaraRadera
 5. Visst är det mammorna vi ska tacka! Och tack för alla Göteborgstips, ska förhoppningsvis dit en weekend i vår.

  SvaraRadera
 6. Matarkivet: Det var så lite, så! Kul om jag kan dela med mig av något til dig, eftersom du är så generös med London-tips.
  Vi har nog båda våra mammor att tacka för en hel del
  :-).

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...