fredag 9 mars 2012

Off topic: forskning om sociala medier, och bloggares trovärdighet

Det här är kanske inte ett ämne som i så stor utsträckning engagerar de som läser (mat)bloggar. Jag tror, eller tycker snarare, att det däremot bör engagera de som själva driver (mat)bloggar. I veckan snubblade jag nämligen (som så ofta) via Twitter in på en för mig ny och mycket intressant blogg, vid namn Kreafonbloggen.

Det som i synnerhet väckte min uppmärksamhet och fångade mitt intresse var detta inlägg, där man hänvisar till Jonas Colliander, doktorand vid Handelshögskolan i Stockholm, och en av de få i Sverige som forskar om sociala medier. Detta citat kändes inte som något nytt, men gav mig bekräftelse i det jag och många med mig sedan länge känt till:

"Bloggar som inte upplevs som sponsrade är bättre än redaktionellt innehåll, både på att skapa varumärkestrohet och köpintentioner. Det är numera vetenskapligt bevisat (...)"

Det fins dock en dubbelhet i detta. Då syftar jag på att det de facto finns bloggare som skriver mycket om produktprover, och som lottar ut produktprover, som kan upplevas som både öppna, seriösa och medvetna. Det handlar trots allt om att följa sin egen röda tråd och att vara någorlunda konsekvent.

För min egen del har jag ända sedan jag började blogga brottats med mig själv i denna fråga. Somliga har till och med utryckt åsikten att jag varit alldeles för känslig och samvetsöm när det kommit till att hantera reklam, produktprover och marknadsföring.

Vad alla mina tankar och funderingar alltid i slutändan landat i, är att jag bara kan skriva om sådant som genuint intresserar mig, och om produkter som jag uppskattar och verkligen använder. Något annat fungerar inte för mig. Det är sådan jag är; på gott och ont. Detta vare sig jag köpte produkter för egna pengar, eller får dem som varuprov.

Alla tecken tyder på att min hållning resulterat i att ni som läser här kan vara någorlunda trygga i förvissningen om att jag står för det jag skriver. Jag är inte främmande för att dela ut beröm, men jag är alltid noga med att tydligt kommunicera hur produkter kommit i min ägo.

Vad tycker ni som läser här? Är detta något ni funderar över? Och, inte minst, vad tycker ni som själva (mat)bloggar?

6 kommentarer:

 1. Jag har ingen egen blogg, varken mat eller annat, men jag läser din med stort intresse och imponeras ofta av dina ställningstaganden, så fortsätt i samma still. Blev glad när du kom tillbaka till din egen sida.
  Ewa

  SvaraRadera
 2. Detta är ett ämne jag också brottats med och jag har kommit fram till samma som du; för min del måste jag kunna stå för det jag skriver och jag tipsar bara om saker jag verkligen tycker om, oavsett om de är köpa eller varuprover. Det resulterar naturligtvis i att jag får lite mindre varuprover när företag tröttnar för att jag inte skrivit något om det de skickat, men jag föredrar att ha det så. Tror fortfarande inte att jag skrivit om ett enda varuprov, men jag är alltid tydlig med att berätta att jag betalat själv om jag gjort det.

  SvaraRadera
 3. Jag läser din blogg dagligen och den har gett mig väldigt mycket inspiration, senast i förgår till husets ful-tapenade. Så gott, så enkelt, så snabbt:-) Fortsätt med din stil, skönt när man vet att det du skriver är självupplevt och frivilligt!

  SvaraRadera
 4. Jag tycker att det är viktigt att vara sann mot sig själv, och mot sina läsare. Tipsa gärna om bra produkter, om du köpt dem eller fått dem spelar mig ingen roll så länge det är tydligt i texten vilket som är fallet. Och självklart är endast helt ärliga utlåtanden om produkten i fråga intressanta, reklam för reklams skull får företagen sköta själva. Och det är väl det det handlar om, att inte upplåta sitt eget utrymme på internet för någon annans syften, åtminstone inte utan att få skäligt betalt och att tydligt tala om det. Men sälj inte sådan reklam billigt, för i mitt tycke påverkar det en matbloggares trovärdighet att mot betalning framhålla en produkt framför en annan - oavsett om åsikten som presenteras är sann eller inte. Köpt beröm klingar alltid lite falskt, eller hur?

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 6. Ewa: Tack, det var roligt att läsa!

  Matarkivet: Jag kan förvånas över att jag får saker hemskickade i den utsträckning jag får (det vill säga, utan att ha bett om dem), när jag trots allt i stort sett aldrig skriver om dem.

  Jag tror vi tänker väldigt lika, och vi är inte ensamma om det.

  Anonym: Tack! Det känns skönt att höra.

  Kajsa: Jag känner dessutom att jag inte har lust att recensera produkter som en aktivitet i sig. Jag har blivit erbjuden att mot betalning blogga här om produkter eller skapa recept kring specifika produkter. Givetvis har jag avböjt.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...