torsdag 22 mars 2012

En ovanligt vanlig fiskrätt

Det här är en variant på en variant; helt enkelt en väldigt typisk, och väldigt vanlig fiskrätt, i min familj. Det är en i grund och botten så enkel rätt att även den som är ovan i köket kan laga den.

Om ingredienslistan känns avskräckande lång, så kan till och med jag, som annars helst inte skriver om sådant, rekommendera att ni botaniserar bland de olika smaksatta varianterna på crème fraiche som finns i mejerihyllorna i våra matbutiker. Med skvätt vitt vin i såsen, och kanske en riven vitlöksklyfta, så smakar även en sådan anrättning klart godkänt.

Jag skulle kunna beskriva denna typ av fisk som i stället för fisk i ugn. Tidigare lagade vi nämligen gärna fisk i ugn, på lite lägre temperatur, och under folielock. Det blir fantastisk saftigt och gott när man gör så, men det tar i bland väl lång tid, i synnerhet en vardagskväll.

Att anrätta fisken i traktörpannan, det går däremot fortare än man kan tro. Inte sällan har jag improviserat fram middagen utifrån vilka mejeriprodukter som råkat finnas till hands i kylskåpet. Just den kväll då denna rätt kom till råkade det finnas grädde och mjölk, men grädden kan ersättas av crème fraiche eller smetana.

Många älskar fiskgratäng, men denna varsamt sjudna kolja, i en vitvins- och citrongräddsås med både dill, gräslök och räkor, är till och med godare än fiskgratäng. Pröva själva, så får ni se; om ni inte redan är lika förtjusta i sådana här rätter som vi är.

Torsdagsfisk
700 gram koljafilé
salt och vitpeppar
2 schalottenlökar, finhackade
1 liten vitlöksklyfta, riven
2 msk smör
1 dl vitt vin
1 msk citronsaft
2,5 dl vispgrädde
1 dl gammaldags mjölk
0,5 msk vetemjöl
2 msk dill, finhackad
2 msk gräslök, finhackad
300 gram räkor

1. Byxa koljafiléerna, och salta och peppra dem runtom. Dela dem i 3-4 bitar per filé.
2. Hetta upp smöret i en traktörpanna.
3. Fräs schalottenlöken och vitlöken mjuka i smöret.
4. Häll på vin och citronsaft, och låt dem koka in till hälften. Häll i grädde och mjölk.
5. Pudra över vetemjölet, och vispa så att det blandas väl.
6. Ge såsen ett uppkok.
7. Rör ned dil och gräslök.
8. Placera därefter fiskbitarna tätt intill varandra i traktörpannan.
9. Sjud försiktigt, tills såsen precis ska till att börja koka. Lägg då på locket, och stäng av värmen.
10. Låt traktörpannan stå kvar på eftervärmen, medan du skalar räkorna.
11. Lägg i räkorna, och låt dem dra åt sig värme någon minut.
12. Servera med pressad potatis.

4 kommentarer:

  1. Matarkivet: Tack, det är precis vad det är!

    SvaraRadera
  2. Lagade detta till middag ikväll, supergott. Tyvärr hade vitlöken tagit slut så nästa gång blir det en annan dimension. (Ja, jag vet att det är en stapelvara). :)

    SvaraRadera
  3. Christel: Härligt! Det är sådana kommentarer som gör det riktigt roligt att matblogga. Vitlök eller ej ;-).

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...