torsdag 29 mars 2012

Lyxig soppa med sej, lax och räkor

I dag serverar jag ett recept som faller under kategorin Fredagsmat redan på torsdagen. Denna soppa får avrunda mitt fisk- och skaldjurstema, som inleddes förra torsdagen. Soppan kom till en fredag då jag tidigt på morgonen upptäckte att vi inte hade så mycket som den minsta lilla gnutta jäst i huset. På fredagar äter vi ofta pizza eller kallskuret och ostar, men - utan jäst, ingen kalljäst deg.

Tanken snuddade genast vid att laga något med fisk. Fisksoppa kändes som perfekt fredagsmat, på en lagom ambitionsnivå, och möjlig att anpassa så att alla familjemedlemmar skulle bli nöjda. Jag valde att använda mig av generöst med lax, sej och räkor. Av räkskal från frysen kokade jag en snabb buljong. Skalen från grytans räkor frös jag in; sådant ser kretsloppet ut här hos oss.

Coctailtomater, fänkål och röd paprika fick tillsammans med schalottenlök och vitlök sätta smak på själva soppan. Den vackra färgen förstärktes av paprikapulver, och en försiktig dos gurkmeja.
Jag tar det alltid väldigt försiktigt med gurkmeja, vid de få tillfällen då jag använder den. I för stor mängd ger den en förfärlig besk smak. (Skulle du råka ha saffran hemma, så smakar det givetvis gott i den här typen av anrättning.)

Resultatet blev en matig, fyllig och fantastiskt välsmakande fredagssoppa. Utan större ansträngning. Den som så önskar serverar givetvis soppan med en bit bröd, men vi frossade i stället i den rikligt tilltagna mängden fisk och räkor. Det räckte bra för oss.

Fredagssoppa med sej, lax och räkor
Räkfond
skalet från 1 kg räkor
neutral olja
1 gul lök, skalad och klyftad
1 morot, skalad och grovhackad
1 selleristjälk, grovhackad
4 vitlöksklyftor, skalade och delade
1 tsk sambal oelek
1 tsk hela fänkålsfrön
2 dl vitt vin
4 dl vatten

1. Hetta upp oljan i en rymlig kastrull.
2. Fräs räkskalen med morot, lök, selleri, vitlök, sambal oelek och fänkålsfrön i några minuter.
3. Tillsätt vin och vatten; lägg på locket på kastrullen, och låt koka försiktigt i uppemot 20 minuter.
4. Sila buljongen ned i en annan kastrull. Reducera den tills dess att att cirka 2 dl återstår.

Soppa
neutral olja
2 schalottenlökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, rivna
1 tsk milt paprikapulver
0,5 tsk gurkmeja
1 fänkålshuvud, strimlat
2 röda paprikor, grovt tärnade
2 msk Eau-de-Vie
1 dl vitt vin
räkfonden (ungefär 2 dl)
1 burk Mutti konserverade coctailtomater
500 gram sejfilé
500 gram laxfilé
de skalade räkorna
salt, vitpeppar

1. Hetta upp olja i en kastrull.
2. Fräs vitlök och schalottenlök försiktigt på låg värme, tillsammans med paprikapulver och gurkmeja, utan att de tar färg.
2. Tillsätt fänkål och paporika, och fräs ytterligare några minuter.
3. Häll i Eau-de-Vie, vitt vin, räkfond och tomatkonserv.
4. Lägg på locket, och låt koka på medelvärme i 15 minuter.
4. Dela lax och sej i generösa bitar, och krydda med salt och vitpeppar.
5. Skala räkorna.
Tillsätt vispgrädden i soppan.
6. Lägg i fiskbitarna, sänk värmen, och pochera fisken försiktigt i soppan några minuter.
7. Strö över räkorna, och servera.

7 kommentarer:

  1. Hej, ny läsare presenterar sig! Vilken härlig matblogg och trevliga bilder också. Har förstås inte läst allt du har skrivit men tankarna kring maten och dess plats i vardagen och till fest känns ungefär som mina.

    Räkskalskretsloppet känns igen:-)

    SvaraRadera
  2. Å, jag måste avsolut testa några av dina fisk-rätter! Känns som jag har fastnat i att "laga-fisk-på-mitt-sätt-träsket".

    Fast allra först ska jag testa Leif Mannerströms Bouilabaisse! I Mästerkocksfinalen fick man ju ingredienserna och sedan är det väl bara att improvisera på?
    Tänker fröken Dill

    SvaraRadera
  3. Hej! Har läst din inspirerande blogg i ungefär ett år nu. Många middagar har kommit till med inspiration från dina inlägg. Idag provade jag för första gången att följa ett recept fullt ut, nämligen dina brownies. Finner inte ett tillräckligt starkt förstärkningsord för att beskriva hur goda de blev... Men de blev i alla fall så goda att jag känner mig manad att för första gången lämna en kommentar här. Tack!

    SvaraRadera
  4. cruella: Kul att du hittat hit! Hoppas du ska trivas - det låter ju so att vi har en del gemensamt ;-).

    Fröken Dill: Kul om jag kan inspirera dig, jag tycker att du själv är en inspirationskälla för mig!

    Anonym: Tusen tack för dina fina ord. Så roligt att du också gillar mina brownies. Visst är de helt otroliga ;-)?
    Tack för att du tog dig tid att kommentera, det uppskattas!

    SvaraRadera
  5. Hej!

    Hur mkt grädde brukar du ha i, ser inte det i receptet.

    Mvh
    Linda

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tog en skvätt och det blev utmärkt. Tack för härligt recept!

      Radera
  6. Linda: Jag har haft en hektisk dag, och inte hunnit svara - vilken tur att det gick bra, det gläder mig! Tack själv!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...