lördag 24 mars 2012

Linguine med räkor och sockerärtor - lyxvarianten

Varför inte laga detta till lördagsmiddag i kväll?

Vi har lagat varianter av denna goda pastarätt i många år, men denna version är helt klart den godaste, och inte minst den lyxigaste. Hemligheten är att ta sig tiden att koka en egen räkfond. Det är egentligen inte det minsta besvärligt, men kanske är det ändå något som många inte riktigt tycker sig ha tid att göra. Det bästa knepet är att passa på att göra det när man ändå är upptagen i köket. Fonden sköter ju sig helt själv, så snart alla ingredienser ligger i kastrullen. En enkelt räkfond lagar du till exempel så här :

räkskal från ett kilo skalade räkor
en morot, grovt delad
en schalottenlök, grovt delad
en stjälk selleri, grovt delad
1 deciliter vitt vin
2 deciliter vatten

Fräs räkskal och grönsaker i lite smör, häll på vätskorna, och låt puttra på låg värme i cirka tio minuter. Sila av, och reducera tills en deciliter återstår.

Om man nu inte har tid eller lust till fondkok, så går det i ärlighetens namn bra att förstärka såsen med en gnutta vanlig fiskbuljong, eller kanske en liten (med betoning på liten) skvätt hummerfond.

Med risk för att låta fullständigt motsägelsefull, kan jag berätta att vi inte sällan lagat liknande rätter till vardags, med en sås bestående enbart av vitt vin, crème fraiche och kryddor. Det har fungerat alldeles utmärkt, det med.

Vi har ibland valt att bjuda på detta som en förrätt; en mycket generöst tilltagen sådan. Det räcker och blir över till sex vuxna personer, lite beroende på hur resten av måltiden ter sig, samt givetvis hur matfriska gästerna är.

Till denna goda pastarätt passar det alldeles utmärkt att njuta av ett glas
Torricella (nr 7179).

Linguine med räkor - lyxvarianten
Förberedelser: 15 minuter
Tillagningstid: 15 minuter

0,5 dl vitt vin
1 dl hemkokt räkfond
2 dl crème fraiche
2 vitlöksklyftor, rivna
muskot efter smak
flingsalt efter smak
200 gr sockerärtor, lätt förvällda och delade

svartpeppar och parmesan till serveringen

1. Skala räkorna.
2. Förväll sockerärtorna, dela dem, och ställ dem åt sidan.
3. Koka upp pastavatten, så att du kan koka pastan medan såsen tillagas.
4. Blanda vin, räkfond, crème fraiche och riven vitlök i en traktörpanna.
5. Låt blandningen koka upp, och reducera tills den blivit krämig.
6. Krydda med muskot, och smaka av med salt.
4. Slunga såsen med nykokt linguini, och blanda därefter ned räkorna och sockerärtorna.
5. Stjälp upp alltsamman på ett fat, och servera med nymald svartpeppar och rikligt med parmesan.

4 kommentarer:

  1. Det ser verkligen jättegott ut. Gillar själv räkor mycket så det skulle passa perfekt.

    SvaraRadera
  2. Lätta och Goda recept: Detta är verkligen riktigt gott, helt klart något för dig, om du är förtjust i räkor!

    SvaraRadera
  3. Detta har jag testat (fast utan sockerärtor) och det är verkligen otroligt gott! Perfekta fredagsmaten!

    SvaraRadera
  4. Annika, jag lagade detta i helgen och trots att jag inte hade tiden att koka egen fond så blev det helt_galet_gott. Tack för ännu ett underbart recept!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...