måndag 2 april 2012

Varför inte kycklinglevermousse till påsk?

Utan överdrift är det den godaste kycklinglevermousse jag lagat. Exakt vad detta kan bero på, det vet jag inte. Jag tror ändå att den stora mängden vitt vin har ett finger med i spelet. I övrigt är det nog bara ett klassiskt fall av goda smaker som samverkar.

Att det går så snabbt att slänga ihop sådan här mousse, det är ytterligare en fördel. Visserligen måste den få svalna, och därefter stå i kylskåp och bli kall, men själva tillagningen går på ett litet kick.

Denna gång fick jag desutom hjälp av vår äldste son, som med stor entusiasm bistod mig vid grytorna. Det är ett välkänt faktum att jag inte tillhör den kategori som släpper in barnen i köket till varje pris. Jag berättar ofta om ingredienser och produkter, och jag beskriver gärna vad jag gör. Men - om jag ska ha hjälp i köket, då vänder jag mig till barn som uppnått en sådan ålder att jag faktiskt kan vara till hjälp på riktigt. Äldste sonen fyllde nio i december. Med andra ord är han en perfekt sous chef.

Ja, om en gosse på drygtnio år kan klara av att med stöd laga till kycklinglevermousse, då kan nästan vem som helst klara av det. Moussen passar lika bra som förrätt, som bufférätt eller som pålägg på snittar. Ja, jag skulle inte dra mig för att servera den med nybakat bröd, cornichoner, syltlökar eller coctailkapris som fredagsmys. Sådan är jag.

Givetvis platsar denna mousse bra på en påskbuffé. Eller, varför inte servera den som förrätt på påskafton? Bred den på små bitar av smörstekt brioche, med lite portvinsreduktion, tillsammans med ett glas champagne eller mousserande vin?

Kycklingmousse med vitt vin och kapris
Förberedelser: 10 min
Tillagning: 10 min
Tid att svalna: cirka 1,5 timma

450 gram kycklingelever, putsad och delad
salt och peppar
1 msk smör
1 msk olivolja
1 schalottenlök, finhackad
1 vitlöksklyfta, riven
50 gram smör
1,5 dl torrt, vitt vin
1,5 dl vispgrädde
2 msk kapris

1. Lägg schalottenlök, vitlök och smör i en sauteuse, eller en kastrull med vid botten. Låt alltsamman puttra på låg värme, tills löken mjuknat.
2. Tillsätt vinet, och låt det koka in och reducera.
3. Tillsätt därefter vispgrädden, och låt också den reducera en aning, tills att cirka halva mängden återstår. Tag sauteusen från plattan.
4. Fräs kycklinglevern i smör och olivolja i en stekpanna. Krydda med salt och svartpeppar. Levern behöver inte vara helt genomstekt, det är en smaksak.
5. Häll kycklinglevern i en mixerkanna eller matberedare tillsammans med innehållet från kastrullen och kapris. Mixa till en slät massa.
6. Häll moussen i en skål. Täck med folie, och låt svalna. Kyl därefter ned moussen. Vid servering: blanda moussen på nytt, och tillsätt ytterligare lite mer grädde, om den känns lite fast.

3 kommentarer:

 1. Hej!

  Låter SÅ gott!!! men: Redan på "putsad och delad" backar jag... De gånger jag har haft med kyckling lever att göra kommer den ut som en blodig sörja ur ett fruset paket. Låter som om det tar något mer än 10 minuter om man ska gå igenom detta bläbb för att putsa och dela? Eller köper du färsk? Eller hur gör du? Rå fågel vill jag helst inte stå och borra fingrarna i...
  Mvh
  Tess

  SvaraRadera
 2. Tess: Färsk kycklinglever är trevligare att arbeta med än fryst, om man är lite ovan. Putsa gör du lätt med en kökssax. Det är inte mycket som behöver tas bort.
  Har du tillgång till latexhandskar? det finns på Claes Ohlson. Bra att ha i köket när man arbetar. Kan det vara en lsning för dig?

  SvaraRadera
 3. Tack för svar! Ska prova det! (Både handskarna och färsk lever) :-)

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...