tisdag 31 januari 2012

Ibland är det näst bästa gott nog

Jag vet att jag har varit en riktigt trist bloggare på sistone. Glest mellan inläggen, och dålig svarsfrekvens på kommentarer. Jag skyller skamlöst alltsammans på januaritröttheten. Det är en trötthet så kraftfull att den kan få mig att sitta och nicka till under ett möte, trots att jag gick och lade mig i god tid kvällen innan. Den sortens trötthet som förlamar, trots att jag börjat åka kommunalt till jobbet, för att därigenom få lite mer dagsljus och luft.

En sådan dag som idag var jag tacksam att jag inte somnade på bussen hem, och därmed slapp vakna med ett ryck, i plötslig rädsla för att - ve och fasa - ha åkt för långt. Jag är gladdes över att bara behöva vänta ett par minuter på tunnelbanan som tar mig de sista kilometrarna hem, och såg minst sagt vid tanken på att det väntar något riktigt gott til middag.

Ni känner till min fäbless för korv. Gärna från Sandströms; ibland från Taylors and Jones, om jag för ovanlighetens skull har vägarna förbi Kungsholmen. Ännu har jag inte prövat Korvhantverk, trots att Fredrik hyllat dem så lockande, men det kommer; var så säker.

I kväll blev det en helt annat korv. Redan i somras noterade jag vid ett tillfälle då jag besökte den ICA-butik vi frekventerar när vi bor på lantstället, att ICA's eget märke Selection börjat med färska korvar. Chorizo och salsiccia är de jag hittills sett, och just i kväll var det dags att pröva att laga till en korvragu på den förstnämnda.

Jag tycker detta är en väldigt trevlig utveckling. Färsk korv ska inte enbart vara något förunnat den som bor i storstad med dess rika utbud, eller har turen att bo nära en bra charkuteributik.

Det är egentligen inget annat än en smärre revolution, att jag kunde köpa dessa korvar i vår lokala ICA-butik. Det var inte längesedan köttkorv eller julkorv var den enda råa korv man kunde finna i de flesta matbutiker i vårt land. Att dessa chorizos från ICA innehåller konserveringsmedel och antioxidationsmedel, det är inte så konstigt, då de inte tillverkas på plats av en charkuterist. Smaken var det sannerligen inget fel på, den var riktigt fin. Jag kommer inte tveka att köpa dem igen, om jag blir suger på korvragu, och råkar ha tom frys eller kyl.

Som ni ser på bilden, så var det julklappsgrytan som än en gång kommt till pass. Jag kan inte förstå hur vi klarade oss utan den. Vi använder den var och varannan dag, och även om vi inte tillagar allt i den, så fungerar den suveränt för varmhållning eller att helt enkelt servera mat i. Kärleken vid första ögonkastet verkar helt klart bli bestående.

Strozzapreti med korvragu på färsk chorizo
cirka 300 gram försk chorizo
olivolja
2 vitlöksklyftor, finhackade
3 schalottenlökar, finhackade
1,5 dl vitt vin
1 msk Mutti trippelkoncentrerad tomatpuré
1 burk Mutti krossade tmater
0,5 dl vispgrädde
salt, svartpeppar
0,5 tsk rörsocker strö

400 gram strozzapreti

1. Snitta upp fjälstren på korvarna, och fördela ned korvsmeten i små bitar i en traktörpanna eller emaljerad gjutjärnspanna.
2. Värm på pannan, ringla över olivolja, och fräs korvbitarna någon minut.
3. Häll i vitlök och shalottenlök, och låt desa steka med korvbitarna tills löken mjuknat.
4. Häll över vinet, och låt det koka in till hälften. Tillsätt därefter tomatpuré och krossade tomater.
5. Låt ragun småputtra i tio minuter. Häll över grädden, strö över rörsockret och krydda med salt och svartpeppar. Blanda allltsammans, och låt det få fortsätta att småputtra i tio-femton minuter till så att såsen tjocknar en smula.
6. Koka strozzapreti al dente, och spara någon matsked av kokvattnet när du häller av det. Slunga strozzapreti med korvragu, och servera omedelbart, tillsammans med svartpeppar och parmesanost.

8 kommentarer:

 1. Verkar gott, men hur mycket lagar du till två vuxna och fyra barn? Det här receptet hade inte räckt till oss på två vuxna och två barn... (Fattar att man kan utöka men jag är bara nyfiken.)

  SvaraRadera
 2. Först skriver kryddburken och nu du om kul annorlunda pasta. En trend kanske? Inspirerande i vilket fall som helst.

  SvaraRadera
 3. Jättegod och snabblagat. Tog Salsiccia istället. Det räckte till 2 hungriga vuxna och så blev det 2 lunchlådor också.

  SvaraRadera
 4. Mums, jag tror vi tar J:s senaste verk, en vildsvinskorv med torkad stolt fjällskivling och lagar din goda rätt!

  SvaraRadera
 5. Mmmm, vad gott det blev! (Trots att J drev igenom att vi skulle ha färska tomater istället, så det blev inte exakt samma rätt...)

  SvaraRadera
 6. Åsa: Just denna kväl var vi bara två vuxna och två barn som åt. Det räclte bra till oss, samt till en lunchportion åt mig. Men det beror ju så klart helt på hur hungrig famikjen är ;).

  Kinna: Strozzapreti är min absoluta favorit bland kort pasta!

  Anonym: Kul att ni gillade det! Min erfarenhet är också
  att det räcker till ganska många portioner.

  Fröken Dill: Korven låter ju helt fantastisk. Kul att det smakade! Själv förhåller jag mig ytterst skeptisk til färska tomater så här års ;-).

  Lilla Kråkan: Tack, det var det!

  SvaraRadera
 7. Oj oj, det här var jättegott! Men jag läser kommentarerna och skäms - vi (2 vuxna) åt upp alltihop på en gång. :)

  /Pia

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...