fredag 6 januari 2012

Räkor i gudagod marinad -
fredagsmat i repris

Jag väljer att återblogga detta otroligt enkla och goda recept på räkor i grym marinad. Receptidén dök upp i mitt huvud i april förra året, då jag hade hågen ställd på leverans av fredagstapas som inte blev av.

Med en minimal ansträngning skapade jag en rätt som blev så god, och så uppskattad, att den nog måste betecknas som något av det bästa jag bjudit på. Jo, jag hade nämligen dessa räkor i marinad som en av rätterna på min födelsedagsbuffé, en månad senare, och de blev minst sagt uppskattade.

Just i kväll ska vi utöver dessa räkor äta både charkuterier, baconlindade rökta musslor, marinerade ronärtskocksbottnar, någon god liten ost, och givetvis nybakade surdegsbaguetter.

Jag tror inte det blir öl till maten denna gång, snarare något rödvin. Men, den vårfagra fredagskväll i april förra året då vi första gången åt dessa räkor, pressade vi citron över dem, och dessutom vi svalkade våra strupar med

San Miguel (nr 88007) vi hällde i glasen.

Den som inte har små, torkade röda chilifrukter i sina kryddgömmor, kan med fördel pröva att använda chilifakes eller sambal oelek. Jag tror det kan funka minst lika bra.

Räkor i gudagod marinad
1 kilo räkor
0,75-1 dl neutral olivolja
0,5 gram saffran (1 kuvert)
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 st smulade peperoncini; små, torkade chilifrukter
0,5 dl bladpersilja, finhackad
citronklyftor

färskt bröd till serveringen; gärna surdegsbaguetter

1. Blanda olivolja, saffran, vitlök och chili i en kastrull, och värm på försiktigt under omrörning. Det är mycket viktigt att inte oljan blir för het, så att vitlöken börjar brynas!
2. När det börjar småbubbla i olja, drar du kastrullen från plattan och låter innehållet svalna.
3. Skala under tiden räkorna, och blanda sedan ned dem i oljan tillsammans med den finhackade bladpersiljan. Låt alltsamman stå och ta smak av varandra i åtminstone 15 minuter, innan det är dags att äta.

3 kommentarer:

 1. Låter väldigt smarrigt och enkelt. Har en påse jättefina räkor i frysen, tror dessa kan passa bra.
  Ha en trevlig helg och tack för allt bra du skriver, alltid lika roligt att läsa.
  Ewa
  Jag skriver under anonym eftersom jag inte har någon egen blogg

  SvaraRadera
 2. Ewa: Tack ska du ha, jag suger i mig berömmet! Detta är verkligen ett sällsynt enkelt recept, och räkorna blir helt otroligt goda. Önskar också dig en trevlig helg!

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...