måndag 23 januari 2012

Hur kunde det bli så gott?

Det tog tid at bli återställd, men nu mår jag tack och lov mycket bättre. Det är ganska frustrerande hur lång tid det kan ta att komma tillbaka till en normal, hälsosam aptit, efter några dagars magåkomma.

Förtvivlan är ett starkt ord, men det är närapå så jag känner inför de bilder jag på senare tid publicerat. Jag håller på att försöka sätta mig in i en variant av Photoshop, men tiden räcker inte riktigt till. Detta, tillsammans med vintermörkret och vårt matbord i ek, gör att bilderna närmast ser ut som om de kom från en kokbok från sjuttio- eller åttiotalet. Vad kan jag säga? Jag ser fram emot vårljus, om att kanske ha lite tid att ägna åt att förstå alla de finesser som uppenbarligen borde rymmas i det nämnda programmet i fråga.

Nu ska jag emellertid komma til saken. Jag äter på tok för lite färsk mat så här års. Det är inte skörbjugsvarning, men jag skule helt klart kunna anstränga mig lite mer. Ibland chockar jag kroppen med en frukt, men min kosthållning är ärligt talat ganska enkelspårig så här års. det blir så fel med sallad mitt i vintern, Så känner jag; det kan tyckas fånigt, men det är så jag fungerar.

I veckan som gick hade jag fått otroligt nog fått en idé om en vintersallad. Jag tänkte mig skållad, grovt riven rotselleri, grovt riven morot och äpple. Dessa ingredienser skulle blandas med smetana och senap, tänkte jag mig, och plötsligt drabbades jag av en sådant otroligt sug att jag bara var tvungeb att se till att göra verklighet av idén redan samma kväll.

Till kvällens middag var jag dessutom ute efter kolja eller sej, men kom ironiskt nog hem med lax. Jag, som nästan aldrig köper lax. Hur kunde detta komma sig? Anledningen var de aktuella fiskpriserna. Till och med den vanligtvis så prisvärda koljan låg på hutlösa 139 kronor kilot. Då föll valet på den trista laxfilén. Ja, jag måste skriva trist, för jag tycker verklige inte att lax är någon kul fisk. Inte alls. Rökt och gravad äter jag den gärna, men det är verkligen något helt annat.

Nu fick det bli som det blev. Det fungerade trots allt riktigt bra med min nyuppfunna vintersallad som tillbehör även till ugnsbakad lax, men jag ser verkligen fram emot att äta den i den tänkta kombon, vilket var dubbelpanerade fiskfiléer med panko, och ett glas öl. Jag måste helt enkelt laga till sådana mycket, mycket snart.

Alldeles bortsett från denna kontext, så blev blandingen i fråga en sorts latmansvariant av coleslaw. Ja, latmansvariant, ur perspektivet att man inte behöver strimla och skålla en massa vitkål, och smiska ihop majjo. Med andra ord känner jag rent intuitivt att denna goda vintersallad passar väldigt bra även till sådana rätter som hamburgare eller revbensspjäll. Pröva själva, så får ni se.

Min krämiga vintersallad på rotselleri, morot och äpple
175 gram rotselleri
175 gram morot
175 gram syrligt äpple
1 burk smetana (2 dl)
2-3 msk honungsdijonsenap
1 msk citronsaft
flingsalt och svartpeppar

1. Riv rotsellerin grovt, och skålla den i rikligt med hett vatten en rymlig sil. Låt selerin ånga av.
2. Riv moroten grovt
3. Tag en rymlig skål och blanda smetana, senap och citronsaft.
4. Rör ned den avsvalnade rotsellerin och mototen.
5. Riv sist av allt äpplet, och blanda ned det. På så vis slipper du riskera att det missfärgas.
6. Smaka av med flingsalt och svartpeppar.

7 kommentarer:

 1. Lax är ofta rätt trist ja. Inkokt är himla smarrigt dock med en beurre blanc.

  Eller favoriten att marinera i miso, sake, mirin, yuzu/citron-zest och en skvätt sesamolja. Linda in i en kökshandduk och plast runtom låt ligga ett par dagar i kylen. Otroligt gott att grilla men steka på funkar också.

  Kan komma med exakt recept om du vill.

  SvaraRadera
 2. Rotselleri och senap ÄR fantastiskt ihop.Den här årstiden räddas man från skjörbjuggsträsket mest av all oemotståndlig citrus och, förstås, fruktlådan på jobbet!
  Tomater, gurka och likande, däremot är svindyra och smakar ingenting...
  Tack för laxtipset också, Frederic!

  SvaraRadera
 3. Jag gör en liknande slaw efter Hugh Fearnleys recept, men med rå rotselleri. Ett tips, om du känner di ännu latare ;-)

  SvaraRadera
 4. Fredrik: Det där låter väldigt gott. Du får gärna maila mig receptet!

  Fröken Dill: Mitt bekymmer är att jag tröttnat på ugnsrostade rotfrukter. Då är man plötsligt lite mer begränsad i sitt intag av säsongens grönsaker.
  Jag borde helt enkelt äta lite mer frukt...

  Matarkivet: Jag älskar verkligen rotselleri, men vågade inte servera den rå. Nästa gång ska jag absolut pröva!

  SvaraRadera
 5. Jag är ganska bra på bilder. Är det något jag kan hjälpa dig med?

  Annars rekommenderar jag en kurs på distans som heter Digital Bildbehandling på Jönköpings universitet. Du kan gå den under lång tid och lära dig jättemycket. Kolla med Ett Lingon som jobbar där om du behöver veta mer.
  Ses vi imorgon! Jag hoppas det.

  SvaraRadera
 6. Det låter onekligen gott! Synd att jag har så svårt för senap... Antar att man missar en ganska viktig smakdimension om man utesluter den.

  SvaraRadera
 7. Det behövs verkligen en hel hop av tips på sallader som dessa under vintermånaderna. Tomater, sallad och liknande göre sej icke besvär, såvida inte tomaterna heter Romantico och kostar skjortan... Så tack och lov för kålen, och rotfrukterna, attans gott kan det bli.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...