onsdag 11 januari 2012

Januari är en riktig skitmånad.
Därför krävs det riktigt god mat.

Aldrig behövs god mat så mycket som i denna månad. Januari är hemsk. Förmodligen tycker jag så, därför jag vet att den följs av februari och mars, ytterligare två av de månader som jag upplever som årets tyngsta.

Jag vet att januari för många är en månad av späkning och att plånboken kan vara tunn efter jul- och nyårshelgerna, men jag kan inte riktigt begripa varför allt skulle bli bättre av att man prioriterar ned maten? Späkning, det är jag inte intresserad av. Snarare behöver jag få äta en riktigt god middag i slutet av varje dag, annars känns dagen meningslös.

Min monumentala trötthet och den sena timmen till trots, ställde jag mig vid sextiden i kväll och stekte ett lass utbankade kycklinglårfiléer. Jag pressade citron över, strödde över kapris, slängde ihop en publikfriande gräddig sås till de såsälskande barnen, och kokade ris. Sedan åt vi. Och njöt.

Stekt kyckling med citron och kapris är egentligen en sådan maträtt som jag vill njuta av en ljummen försommarkväll, och det gör inget om min tallrik flankeras av ett glas riktigt kallt, vitt vin. Detta till trots fungerar rätten lika bra en mörk kväll i januari.

Smakerna är så enkla, men ändå så otroligt goda. Det perfekta tillbehöret är egentligen en klassisk risotto, eller en blandad grönsallad. Vintertid kan det passa bra med spänstiga haricots verts, som kan få suga upp de goda saften som sipprar ut från de möra kycklinglårfiléerna.

I kväll blev det aningen mer prosaiskt. Rårivna morötter. Men, det spelade faktiskt ingen roll. Vi fick en god middag, och alla var nöjda.

Kycklinglårfiléer med citron och kapris
Ungefärlig tillagningstid: 45 minuter

800 gram kycklinglårfiléer
flingsalt, svartpeppar
smör
olivolja
1 stor citron
3-4 msk kapris

1. Putsa kycklinglårfiléerna efter smak.
2. Banka ut filéerna, till exempel genom att platta ut dem på en skärbräda, lägga på en plastpåse och slå med en kavel.
3. Krydda filéerna med flingsalt och svartpeppar.
4. Hetta upp olivolja och smör i en gjutjärnstekpanna. Stek två-tre filéer åt gången, så att det inte blir för trångt i pannan.
5. Var inte rädd för att ha medelhög temperatur. Vänd filéerna ett par gånger, pressa över citron innan du lägger dem åt sidan i en skål och börjar steka nästa omgång.
7. Lägg slutligen tillbaka alla stekta filéer i pannan. Hetta upp dem på nytt, pressa över lite mer citron och tillsätt kapris. Rör om.

Om du vill göra en enkel sås, så som jag gjorde, så går du till väga på följande vis:
Tag upp filéerna och kapris ur stekpannan. Häll i en deciliter torrt, vitt vin, och vispa ur pannan. Tillsätt 1-1,5 deciliter vispgrädde, och pudra över en halv tesked vetemjöl. Vispa medan såsen puttrar några minuter på låg temperatur. Smaka av med några nypor rörsocker strö, och eventuellt mer salt eller peppar. Enkel, och väldigt gott.

14 kommentarer:

 1. Kapris är verkligen en höjdare :-) igår hade jag en rejäl mängd till skrubban jag stekte. Mums! Så lite ljus finns det ändå dessa trista vintermånader :-)

  SvaraRadera
 2. Sverigevinter efter jul är som det är. Bara att stå ut. När jag blir stor.... eller hmmmm, rik, ska jag tillbringa minst ett par veckor av denna årstid i varmare land!
  Fast just matmässigt måste jag säga att jag verkligen längtat efter den goda vardagsmaten under helgerna!
  Idag vår ständiga favvo, spagetti carbonara, imorgon kanske din smarriga kycklingrätt?

  SvaraRadera
 3. Här i England satsar alla på detox i januari, det är lite som en tvärtom folkfest, ALLA är med. Utom jag då, som vill satsa på hemlagat, gott och enkelt och inte falla för snabblösningar.

  Er middag ser fenomenalt god ut!

  SvaraRadera
 4. Jag lagade det här till middag i kväll och det blev SÅ gott! Dessutom uppskattades det av alla fyra barnen vilket bara det är en bedrift... Tack!
  Sofia

  SvaraRadera
 5. Sanna: Kapris är underbart. Och skrubba, det var det längesedan jag åt - så gott!

  Fröken Dill: Jag tänker detsamma. Ett annat klimat kan kanske förgylla ålderdomen? Det är i varje fall lättarea stå ut med god mat!

  Matarkivet: Jag blir alldeles anti av alla artiklar om detox, nyårslöften och träning. Jag tror vi tänker ungefär likadant!

  Sofia: Tack, det var verkligen var verkligen en fin komplimang - från en fyrabarnsmamma till en annan!

  SvaraRadera
 6. Det här tänkte jag laga ikväll, följer även ditt råd att göra en risotto till. Tusen tack för inspirationen!

  /Pia

  SvaraRadera
 7. Tack för recept, det lagar vi ikväll! En riktigt motsträvig januarimåndag det här som behöver lite god mat för att hottas upp.
  /sara

  SvaraRadera
 8. Sara: Kul att kunna inspirera! Hoppas det ska smaka bra.

  SvaraRadera
 9. Väldigt gott! Lårfileer smakar så mycket mer än bröstfileerna tycker jag. Bor i Californien där det förvisso också är vinter, men där vi åtminstone har sol på dagarna! Oj vad det gör gott för ork och humör. Ibland tror jag att jag inte orkat en svensk vinter till.
  Tackar för inspiration vad gäller recept och matlagning. Är medföljande nybliven ovan hemmafru med ansvar för matinköp och matlagning, och då är det bra att få lite tips när man fastnat i köttfärsträsket :). Vill gärna ha lite "svensk" touche på maten också.

  SvaraRadera
 10. Mia Ahlström: Ja, lårfiléerna klassar verkligen ut de trista bröstfiléerna! Kul att kunna inspirera ända till Kalifornien. Hoppas du ska hitta fler recept här hos mig som kan passa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jajamän, gjorde dina goda lussekatter till Lucia också! Utan den där eländiga Kesellan, som jag hursomhelst inte får tag på här :)
   Pannbiffarna blev bra på egen hand sist men ska definitivt ta efter ditt Dijon-tips i smeten, kan ju bara bli bra!
   Tack för att du delar med dig av din "matlust", vi är många härute som är glada och tacksamma över det! Nu ska jag gå och piffa till en god organisk fläskfile, med wokade champinjoner, paprika och grön sparris. Tror det blir något teriyakiaktigt!

   Radera
 11. Woooho vad god vår kyckling, inspirerad av din blev!
  Vi dubbelpanerade våra kycklinglårfiléer med lite kryddor och pankoströbröd. J stekte dem och det gör han alltid mästerligt. God smakrik hemlagad tomatsås till, citron, kapris, ris och sallad. Outstanding! J fyllde en jättematlåda med resterna. "Min!" sa han och det är väl bra betyg när man nästan slåss om matresterna.

  SvaraRadera
 12. Fröken Dill: Det låter ju helt fantastiskt gott! Just att dubbelpanera med panko är ju så läckert. Förstår att ni slogs om resterna :-)!

  SvaraRadera
 13. Mia: Härligt att höra! Ja, pröva du med dijonsenap, det brukar jag för övrigt även ta i köttbullsmeten nu för tiden.
  Tack själv, för att du läser och för att du kommenterar, det uppskattas! Låter som att det blir en riktigt god middag hos er.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...