tisdag 17 januari 2012

Kanske min favorit bland glassmaker,
med bästa chokladsåsen

Detta är på sätt och vis en återbloggning, men ändå inte. Något så här gott förtjänas att bloggas om och om igen, i synnerhet som det var några år sedan sist. I lördags slog det mig nämligen med full kraft, att jag verkligen inte kan begripa att inte glassmaken kardemumma slagit på bred front.

Egentligen är det nog snarast vanilj/kardemumma smaken borde heta, eller kanske till och med muscovadoglass med smak av vanilj och kardemumma. Det ljusa muscovadosockret i glassmeten är ju en avgörande smaksättare i sig. Jag skulle helt ärligt aldrig komma på tanken att använda vanligt vitt socker i en glassmet. Det smakar ju ingenting - bara sött.

Glass och chokladsås, ska det vara något att yvas över? Kanske inte, om man bjuder på Big Pack med O'hoj, men nu pratar vi glass och sås på en helt annan nivå. Att bjuda på hemlagad glass till efterrätt, så som vi gjorde i lördags, är dessutom det självklara valet, om man vill kunna förbereda i god tid.

Krämig, smakrik glass, med en riktigt seg och fyllig chokladsås som tillbehör, tillfredställer smaken även hos den mest kräsne gäst. Nu var det inte några kräsna gäster vi hade på middag när vi bjöd på detta, snarare matglada och tacksamma gäster, även om vännerna P och K förvisso är finsmakare. De uppskattade kardemummaglassen med chokladsås precis lika mycket som vi själva gjorde.

Chokladsåsen är egentligen nästan en lös fudgesmet, och den behöver inte mer än ljummas för att få en perfekt konsistens. Den som så föredrar, kan vispa ned mjölkchoklad i den, i stället för mörk choklad.

Muscovadoglass med vanilj och kardemumma
3,5 dl vispgrädde
3 dl gammaldags mjölk
0,5 vaniljstång, ursrapad
1,5 tsk kardemumakärnor, grovt stötta
6 äggulor
1,5 dl ljust muscovadosocker

1. Värm grädde, mjölk, den urskrapade halva vaniljstången och kardemummakärnorna i en kastrull. Vispa under tiden äggulorna riktigt fluffiga med sockret.
2. Häll ned äggvispet i den varma gräddmjölken, under omrörning.
3. Sjud glasskrämen under flitigt vispande tills den börjar tjockna.
4. Tag kastrulen från plattan, och låt krämen svalna. Ställ den sedan i kylskåpet för att svälla (över dagen, över natten, eller i varje fall ett par timmar).
5. Sila bort kardemummakärnorna, och kör sedan glasskrämen i glassmaskin. Jag har alltid en tom form i frysen som stå redo att fyllas med smet. Stjälp ned glassen i formen, och ställ in den i frysen i ett par timmar.

Bästa chokladsåsen
2 dl gammaldags mjölk
1 dl rörsocker strö
1 dl cacaopulver
2 msk ljus sirap
125 gram mörk choklad

1. Koka upp mjölk, socker, sirap och cacao i en kastrull. Låt koka på låg värme under omrörning i några minuter.
2. Tag kastrullen från plattan. Låt blandningen svalna något.
3. Bryt chokladen i mindre bitar, och vispa ned dem, så att de smälter och alltsammans blandas väl.
4. Värm såsen förstiktigt strax innan den ska serveras.

8 kommentarer:

  1. Låter supergott! Jag tror dock en enhet fallit bort på kardemummakärnorna, 1,5 förefaller väldigt lite och opraktiskt...

    SvaraRadera
  2. Älskar din blogg och instället för att googla så söker jag det mesta i din blogg! Men som sagt, skulle gissa att det kanske ska vara 1,5 tsk? Har provat flera glassmaker från dig! MUMS!!!
    Ha en bra fortsatt vecka! // Anna

    SvaraRadera
  3. Låter gott och kardemumma är ger en fin smak. Jag har dock aldrig ätit den i glass!

    SvaraRadera
  4. Gott! Vilken glassmaskin använder du?

    SvaraRadera
  5. Nu när jag både har glassmaskin och plats i frysen får jag prova mig igenom alla dina glassrecept, började så nätt med vaniljglass i helgen.

    SvaraRadera
  6. Linda: Tack! Ja, alldeles riktigt, det var "tsk" som hade fallit bort.

    Anna: Tack, det var en fantastiskt fin komplimang! Kul att du gillar bloggen! Du har helt rätt, det skulle vara 1,5 tesked.

    Hovkonditorn: Kardemumma är grymt, det borde du pröva!

    Sara: Jag har en glassmaskin från Krups, en sådan här, inköpt på Clas Olsson.

    Matarkivet: Kul och smickrande! Hoppas vaniljglassen smakade bra.

    SvaraRadera
  7. Gilla! Kardemumma är mums, även i palak paneer ;) Men i glass måste det passa perfekt eftersom kardemumman liksom är sval i sig. Jag har för mig att Sia Glass hade kardemummaglass för några år sedan. Det gick i alla fall att köpa ett tag.

    SvaraRadera
  8. Nu är jag mätt och nöjd! Trevligt att förgylla en måndag med kardemummaglass :-)

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...