måndag 16 januari 2012

Aldrig känns en helgfrukost så
avlägsen som på en måndag

Jag är oerhört förtjust i det som på engelska benämns som cooked breakfast. Vad kallar man det på svenska? Jag har inte hittat något bra ord eller utryck annat än möjligtvis varm frukost, men det ger ju utifrån en svensk frukostkontext snarare associationer till gröt. Tillagad frukost? Jag spånar vidare.

Förra året kollapsade mina frukostrutiner av pur leda och stress, och under et par månader körde jag med den klassiska, om än ohälsosamma varianten att enbart hälla i mig en kopp kaffe och et glas juice innan det bar av till jobbet. Sedan kom jag på bättre tankar och skärpte till mig. En liten skål med helfet filmjölk och en lagom skopa fin müsli förgyller sedan några månader tillbaka min morgonstund på vardagarna.

Helgerna, däremot, blir ofta en orgie i sådant som i sanning får betecknas som frukostar som förhöjer livskvaliteten. Bacon, stekta ägg eller äggröra, bönor i tomatsås, korvar, nybakat bröd eller amerikanska pannkakor - ja, listan kan göras lång. Njutningen är genuin, och det är inte bara jag som är barnsligt förtjust vid dessa tillfällen. Det är så att säga en upplevelse som delas av hela familjen.

Härom veckan presenterade min man en ny twist på den tillagade frukosten, nämligen bacon-korv-äggpannan ni kan skåda på bilden här ovan. Han stekte helt enkelt en generös mängd kotlettbacon och slantad, kryddig korv, och när de blivit brynta knäckte han ned ägg i pannan. Anrättingen serverades när äggvitorna precis stelnat, men gulorna fortfarande var lösa. Med en mugg kaffe, ett glas juice som en skvätt HP-sås (eller varför inte hemlagad ketchup), var detta en söndagsfrukost som närmast gick till historien.

Min man kommer få laga detta snart igen, var så säkra.

8 kommentarer:

 1. Brukar man inte säga engelsk frukost?

  SvaraRadera
 2. I vår familj har det i alla tider alltid hetat "Förstärkt frukost" inte så fantasieggande, men tydligt.....och gott/MarieV

  SvaraRadera
 3. Förstärkt frukost är något man har
  i det militära. Men ni blev väl också redigt belåtna på denna frukost.

  SvaraRadera
 4. Mmmm vad gott! Mina vardagsfrukostar räddas av J som är morgonpigg och i stort sett varje morgon går upp och fixar frukost till oss. Jag får två mackor med pålägg och en kopp te. Vi är superbohemiska och äter alltid frukost i sängen. Just nu är det nästan ett måste för värmesystemet i huset är trasigt och det är ca 16 grader varmt på mornarna...

  SvaraRadera
 5. Anonym: Ja, men om det inte enbart är "engelska" rätter som serveras, hur ska man säga då...?

  Marie V: Det verkar helt enkelt inte finas ett heltäckande svenskt namn? Jag får fundera vidare på detta.

  Eva-Lisa: Ja, mätta blev vi, minst sagt! Underbart mätta :D

  Fröken Dill: Frukost på sängen åter trevligt. Det tillämpade vi ofta innan vi fick barn. Förstår att det måste vara enda alternativet, med era uppvärmningsbekymmer!

  SvaraRadera
 6. Jag brukar kalla det lagad frukost, och det är något jag anammmat ordentligt sedan jag flyttade hit.

  Gillar starkt din mans allt-i-ett-frukost, perfekt om man är många!

  SvaraRadera
 7. Engelsk frukost brukar vi också inta. Ägg, bacon eller korv, Heinz vita bönor i tomatsås och bröd. Känns så underbart att det är lite onyttigt. Fast... sååå onyttigt är det väl inte :)

  SvaraRadera
 8. Hos oss heter det helt enkelt bara "stekfrukost" eftersom en annan benämning på engelska faktiskt är "fried breakfast".

  Jag vill ha bacon, stekta champinjoner, riktigt krämiga scrambled eggs, ugnsbakade små skrynkliga tomater och toast. Och så efterrättstoast med någon god marm.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...