tisdag 3 januari 2012

Jag invigde min julklapp med fulaste fisken

Ni känner nog vid det här laget till att sej är en av mina absoluta favoritfiskar. Jag tycker kort sagt att den är fantastisk. Det enda negativa är, som ni säkert vet, den aningen tråkiga färgen. Å ena sidan kan jag förstå om den gråa kulören avskräcker. Sejen kan i rått tillstånd se närmast gråbrun ut, om den råkar ligga bredvid kolja eller torsk i fiskdisken. Å andra sidan kan jag ändå inte förstå att man endast på grund av färgen skulle välja bort denna välsmakande, prisvärda fisk, som man dessutom kan köpa med gott samvete i dessa tider av utfiskning.

Det kändes helt enkelt väldigt rätt att inviga min fina julklapp med att laga en riktigt god rätt av sej; en rätt som passar lika bra att bjuda på till vardag som på helgen. Snabbare och enklare än så här blir det knappast. Jag brassade på, med såväl vitt vin i såsen som räkor och hackade ägg på toppen, men den som vill och föredrar kan i stället smaksätta såsen med fiskbuljong, och helt sonika hoppa över något av garnityren. Eller, hoppa över båda, och i stället klippa färsk dill över anrättningen strax innan den ska serveras.

Likadant är det med mitt val att servera ris till fisken. Jag har helt enkelt fått en överdos av kokt potatis, och längtar för tillfället inte alls efter denna knöl. Givetvis passar det alldeles utmärkt med kokt potatis, pressad potatis eller ett fluffigt mos till rätten i fråga.

Var och en följer sin smak. Men, lyd gärna mitt råd, och ge sejen en chans, om du inte redan tillhör dess vänkrets. I min familj är vi fiskälskare, och barnen förknippar sej med goda smaker. Om de kan, så kan nog även någon vuxen frälsas över till den rätta sidan, eller hur?

Sej i vitvinssås med ägg och räkor
700 gram sejfilé
salt och vitpeppar
1 schalottenlök, finhackad
1 dl torrt vit vin
1 nypa rörsocker strö
2 dl vispgrädde
1 msk vetemjöl
2 kokta ägg, grovt hackade400 gram räkor med skal

1. Byxa filéerna, det vill säga skär bort den strimma som kan innehåla rester av ben efter maskinellt filéande. Skär också bort den tunna biten längst ut på filén. Skala räkorna.
2. Salta och peppra filéerna, och vik dem dubla.
3. Smält smöret i en traktörpanna eller låg, emaljerad gjutjärnsgryta.
4. Fräs den hackade schalottenlöken i smöret så att den börjar mjukna. Häl över vinet, och låt det puttra med löken.
5. Häll över grädden, salta och peppra helt lätt. Pudra därefter över vetemjölet med hjälp av en liten sil, medan du samtidigt vispar.
6. Lägg filéerna i såsen, och lägg på locket. Sänk värmen ordentligt, jag lät filéerna tillagas på läge 2 av 12.
7. Tag av locket efter cirka fem minuter, och vänd försiktigt filéerna med hjälp av en stekspade. Låt dem försiktigt sjudas i ytterligare två-tre minuter.
8. Strö över de hackade äggen och räkorna preis innan fisken ska serveras. Öl är gott att dricka till.

7 kommentarer:

 1. Nu var jag tvungen att kolla vad sej heter på engelska [saithe] så att jag kunde testa, har inte ätit det så mycket, men tyvärr har jag inte sett det i affärerna här, får undersöka vart den fiskas/lever. Men bara jag får tag i sej så har du iaf lyckats övertala mig. :)

  SvaraRadera
 2. Vilken härlig klassiker! Dessutom en utmärkt idé. Jag tror minsann att jag har några sejfiléer kvar längst in i frysen...

  God fortsättning på det nya året önskar fröken Dill

  SvaraRadera
 3. Gillar att du förklarar vad byxa innebär ;)
  Låter gott!!! Kram, AnnaKarin

  SvaraRadera
 4. Matarkivet: det gläder mig! Ser fram emot sej-recept från dig.

  Fröken Dill: Ibland är det precis något sådant man längtar efter, eller hur? God fortsättning, du också.

  Eva: Så kul!

  AnnaKarin: At your service. Kram!

  SvaraRadera
 5. Jättegott, nu har vi testat detta i vår familj och 3 av 4 älskade den! Blir fler gånger garanterat!!

  SvaraRadera
 6. Mia KL: Så kul att det föl er i smaken! Det gläder mig.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...