onsdag 8 februari 2012

Välsignade kycklingsoppa

Jodå, jag lever, och jag äter. Däremot har det inte lagats lika mycket mat som vi brukar här hemma den senaste dryga veckan. Vi har hankat oss fram på gamla klassiker, frysfynd, enstaka restauranbesök och goda vänners mat.

Nu försöker jag samla ihop mig en smula, innan jag blir alltför ringrostig. Sedan vi fick för drygt ett år sedan fick för vana vana att regelbundet koka vår egen kycklingbuljong, har nivån på matlagningen här hemma höjts ytterligare. Om hösten är grytornas tid, så är vintern soppornas tid; så var det förra året, och så är det även nu. Det finns få saker som smakar så bra efter en iskall vinterdag som just kycklingsoppa, och den går dessutom att variera nästintill oändligt.

I måndags hade min man än en gång lagat kycklingsoppa, en sådan där gudomligt god variant som kan göra vem som helst tårögd av lycka. När man som ja kom hem, frusen och hostig, känns det som en högvinst att få slå sig ned vid ett dukat bord och få sig serverat en rykande skål av en sådan här doftande, fullmatad soppa. Det smakar så gott, men är samtidigt så enkelt och billigt att det knappt går att begripa hur så lite kan smaka så mycket.

Den utlösande faktorn till att vi på allvar kom igång med egna buljongkok var, som jag tidigare nämnt, när vi började köpa hel kyckling i stället för lårfiléer. Orsaken till detta regimskifte kom sig av ett besök i en mindre mataffär innanför tull, där priset på kycklingdelar låg på orimliga nivåer. Ibland kan en enstaka händelse verkligen få oanade följder.

Nu bågnar vår frys allt som oftast av kycklingskrov, tack vare detta nya konsumtionsmönster, och ingen är gladare för det än jag. En konstant tillgång på hemkokt kycklingbuljong är en otrolig tillgång, och det har fått mig att inse att just denna buljong passar i fler maträtter än man kan föreställa sig.

Den senaste soppan i mängden låter kanske inte så märkvärdig, ja, den kan nog låta ganska oansenlig, men tro mig, det var en rent överjordiskt god soppa. Kycklingsoppa en gång i veckan känns som ett helt rätt val, vintern ut.

Vad krävs då för en sådan här god soppa? I grund och boten inte så mycket. Det kan tyckas som många ingredienser, men den som inte råkar stå och hacka grönsaker kan riva eller mixa i en matberedare. Några skivor bacon, eller ännu hellre pancetta, ger soppan ett extra djup, men kan givetvis uteslutas om man så önskar. Borlottibönor är en av mina favoriter, men små vita eller cannelinibönor fungerar bra, de med.

Det enda man inte bör kompromissa med är i grund och botten den goda buljongen. Trots detta påstående vill jag inte avråda något från att koka sig en soppa på buljongtärning. Det vill säga, om personen lovar att frysa in kycklingskrovet, samla på sig några fler, och inom en snar framtid koka sig buljong.

Kycklingsoppa med bacon- och paprikasoffritto och borlottibönor
1 kyckling på minst 1,3 kilo
1 stor gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 selleristjälkar, finhackade
1 stor morot, fint tärnad
1 stor röd paprika, fint tärnad
5 skivor bacon eller pancetta, smått skurna
olivolja
8 dl hemkokt kycklingbuljong
1 burk Mutti krossade tomater
salt, svartpeppar
1 burk borlottibönor
0,5 tsk rörsocker

parmesanost, olivolja och svartpeppar till serveringen

1. Stycka kyckling, skär loss köttet, och finstrimla det.
2. Fräs de tärnade grönsakerna i olivolja, tills de mjuknat.
3. Tillsätt kycklingbuljong och tomatkonserv. Låt småkoka i 15 minuter.
4. Lägg i kycklingköttet, och låt det blir genomkokt.
5. Smaka av med salt, svartpepar och rörsocker.
6. Servera med parmesanost, och mer svartpeppar för den som önskar.

14 kommentarer:

 1. Inspirerande! Men då har ni under resans gång lärt er att stycka en kyckling ganska effektivt antar jag? Så ni har kycklingdelar på lager? Jag måste nog prova. Har tyckt att färdigstyckat varit så "priseffektiva" så det var länge sedan jag köpte en hel. Har inte tyckt jag får ut allt som jag skulle vilja. Men det är ju bara träning det är fråga om ... buljongen passar nog till min minestrone också.

  SvaraRadera
 2. Variation på kycklingsoppa är bara sååå välkommet! Jag fastnar alltid i en variant av det där gamla receptet från "Soppboken". Den är god, men det FINNS ju andra varianter.

  SvaraRadera
 3. Kul att du är på banan igen.Jag har saknat dina inlägg i veckan. Du är väldigt inspirerande för oss andra vardagskockar. Tack vare dig har jag provat att koka av kycklingskrov med bra resultat. Vilken god buljong!! Tack för att du orkar med detta bloggande.
  Kram från Lisbet

  SvaraRadera
 4. Sedan jag lagade en kycklingsoppa inspirerad av era är jag verkligen fast, men lagar det inte tillräckligt ofta ändå. Bättring!

  SvaraRadera
 5. Åh kan du inte skriva lite mer om er buljong?

  Jag har oxå kokat egen buljong - men fick inte till det så bra. Trodde smaken skulle vara intensivare...

  Jag hade bara 1 kycklingskrov (inget skinn) & lite grönsaker (morot/purjo nån lök).

  Är grymt sugen på att koka mer buljong. Funderar i banorna grönsaksrens..... purjoblast, ändbitar från löken, morotssnuttar....

  Sen tycker jag det är svårt att bedömma hur mkt hemkokt buljong som motsvarar en tärning i ett recept t ex. (men det beror väl på hur hårt man reducerar).

  Kort sagt - jag skulle bli jätteglad över ett inlägg om buljongkok !

  SvaraRadera
 6. Hej! Läste om både två och tre ggr: en hel färsk kyckling. Måste säga som kommentaren överst: det blir då inte mycket mer än själva bröstet. Låren såklart, men vingar skippade jag. Lyckades rafsa lite från ryggen men det blir filé igen nästa gång. Om inte detta visar sig vara väldigt mycket godare då! Körde på majskyckling som vanligt. Sen strimla är svårt då köttet är så mjukt och går sönder väldigt lätt. Skar lite stavar. Men det blir ett behövligt buljongkok nu också! Återkommer.

  SvaraRadera
 7. Tar ni bort fettet från buljongen? Måste ju blir ganska mycket. Kyler ned, plockar bort "locket"?

  SvaraRadera
 8. Tips om buljong till jag orkar skriva lite. Såg ett program om Heston och han köper vingar som han pudrar över med mjölkpulver och sedan in i ugnen för att griljeras. Sen som vanligt, ner i en kastrull med lök, purjo, morot, lagerblad t ex. Koka ner till önskad koncentration.

  Jag kyler ner och lyfter bort fettlocket.

  SvaraRadera
 9. Gällande receptet gissade jag på att guancialen, som jag använde, skulle stekas och ner i soppan. Bönorna också ;)

  Nu äta!

  SvaraRadera
 10. Nu läste jag igenom texten ovan och fick svar på mina frågor. Jo, tar man bröstet och lite av låren så är det ju smidigt. Nu kokar även buljong här och priset var väl en 59:- eller så per kilot istället för 200:-nåt för filé. Lokala ICAs Bjärefågel.

  Maten då? Gott! Klart över förväntan. Rejält med svartpeppar gav hetta. Jag trodde det skulle behövas vin men jag antar det var sellerin som fixade syran tillsammans med tomaterna.

  Kommer att göra om, men nästa gång ska jag nog testa att steka på kycklingbitarna först.

  Bra recept!

  SvaraRadera
 11. Å vad bra, jag behöver lite nyskapande i soppköket. Har dille på soppa just nu och tjejerna börjar tröttna så smått.

  SvaraRadera
 12. Lysande recept, tack for inspirationen som alltid!

  I Engelsk-sprakiga lander sa kallar de - sa vitt som jag vet - ganska ofta kycklingsoppa for 'Jewish Penicillin' bara for dess lakande effekt. Hoppas att du snart ar tillbaka till full styrka med nya recept och inspirerande texter.

  // Mike

  SvaraRadera
 13. Stefan: Min man har blivit något av en expert på att snabbt och effektivt stycka och bena ur kyckling. Jag/vi ska blogga om både det och om buljongkok här framöver.

  Lisbet: Tack för de snälla orden de gör mig glad. Jättekul att jag kan inspirera, och roligt att vara saknad.

  Matarkivet: Kul! Den är som en drog, kycklingsoppan. En smittsam sådan!

  Stefan: Ja, vi kyler ned buljongen och kan sedan enkelt avlägsna fettlocket. Fettet borde man ju kunna ta tillvara, det också. Funderar vidare på det...

  LvS: Jag ska absolut skriva om buljong, och även om styckning!

  Frederic: Kul att det blev bra! Jag ska korrläsa, inser att det återigen gick lite snabbt - tack för att du läser så uppmärksamt! Ja, att köpa kycklingvingar är definitivt ett bra alternativ, de är löjligt prisvärda. Precis som du skriver så kyler vi ned buljongen och kan sedan enkelt avlägsna fettlocket.
  Vad gäller att strimla kycklingköttet, så tycker jag det går lätt att strimla om kniven bara är vass. Och det blir drygt 600 gram rent kött när man tar vara på brösten och låren från en mindre kyckling.

  Jenny: Kycklingsoppa är så enkelt att variera och så tacksamt att servera. Kul att kunna inspirera (värst vad många rim det blev...)!

  Mike: Ja, det känns verkligen som att en kycklingsoppa vederkvicker både krop och själ, jag tror t o m att det är vetenskapligt bevisat att den har vissa antiniflammatoriska effekter (om jag inte fantiserat ihop detta?). Tack för omtanken, jag är nog snart tillbaka i full vigör.

  Emanuel: Ja, grymt gott!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...