söndag 29 januari 2012

Gör det själv. Det blir bättre så.

Något av det godaste jag vet är att få frossa i charkuterier, nybakat bröd och olivolja. Dessa godsaker kompletteras med fördel av exempelvis oliver och kronärtskockshjärtan. Hellre än att köpa färdigmarinerade sådana, brukar vi själva smaksätta olivolja med vitlök, örter och torkad chili. Resultatet blir alldeles strålande bra.

Jag har inget principiellt emot att köpa färdiga produkter av denna typ. De kan smaka , men jag blir alltid så besviken på oljan. Om jag köper något på burk som ligger i en olja, då vill jag att oljan ska vara god. Jag vill till och med att den ska vara så god at jag omsorgsfullt vill svampa upp den med en brödbit och njutningsfullt stoppa den i munnen. Enligt min erfarenhet är detta en närmast omöjligt att uppnå när det kommer till färdiga produkter.

Vi tar helt enkelt en burk oliver av bra kvalitet; gärna både svarta och gröna. Vi väljer en olivolja av lite mer smakstark karaktär. Välj en fruktig eller en pepprig olja, beroende på tycke och smak. Därefter blandar vi oljan med finhackade bladpersilja och vitlök, och smular ned några små, torkade röda chilifrukter. Blanda ned oliverna i oljan, och låt dem få stå övertäckta och dra åt sig smak i rumstemperatur några timmar, innan de ska avnjutas.

Kronärtskockshjärtan finns att köpa på konserv. De r inte så fantastiska i sig, men om man gör som vi gör blir de riktigt läckra. Hetta försiktigt upp olivolja i en kastrull, och bara vänder ned riven vitlök, så att den blir varm, men inte tillagad. Häl oljan över kronärtskockshjärtana, och blanda. Täck över dem, och låt dem stå frame i rumstemperatur några timar innan de ska serveras.

Den här typen av godsaker är ett perfekt komplement till bufféer eller om man vill bjuda på plockmat.De fungerar även bra som topping på pizza. I vår familj består fredagens middag inte sällan av just charkuterier, ostar, bröd och några skålar med sådana här marinerade tillbehör. Jag tröttnar helt enkelt aldrig på dem.

6 kommentarer:

 1. Japp, men var hittar man kronärtskocksdelar som inte smakar plåtburk? Jag äter av dem, men de smakar dramatiskt annorlunda än "riktiga".

  SvaraRadera
 2. Annika, vilken olja gillar du?

  SvaraRadera
 3. Sådana plockmiddagar älskar jag med, men ett måste för mig är bakad camembert med. Mums!

  Ska verkligen anamma tipset om att tillsätta olja själv till oliver och liknande, klart det blir godare!

  SvaraRadera
 4. Stefan: När man behandlar kronärtskocksbottnarna på detta vis, försvinner den eventuella burksmaken. Det är i varje fall min erfarenhet. Jag skulle aldrig använda dem i något annat sammanhang, de är ju närmast att betrakta som en helt annan produkt än de färska.

  Fredrik: Oftast blir det någon Av Zetas lite mer smakrika varianter, men ibland har det hänt att det blivit Planeta, eller någon annan lite mer exklusiv olja.

  Fröken Dill: Helgmys var ordet!

  Matarkivet: Åh, bakad camembert, det är ju så gott! Jo, jag tycker själv att detta är ett alldeles för enkelt och bra knep för att inte dela med mig av det.

  SvaraRadera
 5. Japp, Planeta är nog den mest prisvärda av alla olivoljor jag känner till..men det är ju alltid kul att testa nytt. Har du vart på Risotto(.se) på Timmermansgatan - grymt utbud.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...