onsdag 25 januari 2012

Min mans Shepherd's Pie

Ibland är det så skönt att äta något som någon annan lagat. Här hemma blir det ofta så att jag planerar och lagar maten, på grund av att jag ofta är den som först kommer hem. Detta trots att matlagning och mat är ett i allra högsta grad gemensamt intresse. Man skulle till och med kunna säga att det delvis var det gemensamma matlagningsintresset som en gång i tiden förde oss samman.

Vi gillar samma sorts mat, men har ändå ganska olika matlagningsstilar. Det ser jag som en stor tillgång. Ta till exempel den Shepherd's Pie som min man lagade till i lördags kväll. Jag skulle aldrig ställa mig och tillaga denna rätt, men jag njuter i fulla drag av att äta den.

Som en bieffekt av att han är gift med en fanatisk matbloggare, har min man numera fått in vanan att dokumentera sin matlagning. Jag uppskattar givetvis detta, då det möjliggör för mig att kunna dela med mig även om de rätter han lagar.

Shepherd's Pie är så mycket comfort food det någonsin kan bli. Min man lyckas få til den i mitt tycke perfekta kombinationen av saftig, mustig färs och fluffigt täcke av potatispuré. Varianterna må vara otaliga, och jag är så klart partisk, men detta var helt klart den godaste Shepherd's Pie jag ätit.

Ett särskilt gott betyg var att den smakade lika bra dagen efter. Potatispuré tycker jag inte alltid gör sig så bra när den värms upp på nytt, men just i det här fallet var smakerna likvärdiga med när den var nylagad.

Snäll mat som passar hela familjen, även de medlemmar som metodiskt petar bort ärtor. Den som så vile kunde komplettera med ångkokt broccoli.

Min mans Shepherd's Pie
2 gula lökar, hackade
2 morötter, grovt rivna
smör
3 lagerblad
1 kg nötfärs
300 gram champinjoner
1,5 dl öl (helst Bitter)
1 fond du chef oxfond
1 dl vispgrädde
1 msk vetemjöl
salt och svartpeppar

3 dl frysta, gröna ärtor
1,5 dl jölig potatis
smör och mjölk efter smak
salt och vitpeppar

1. Smält smöret i en stekpanna. Lägg i lök och morötter, och stek försiktigt tills löken mjuknar, utan att den tar färg.
2. Lägg i köttfärs, och finfördela den med en gaffe medan den tillagas.
3. Mixa champinjonerna till en slät massa. Tillsätt champinjonerna när köttfärsen är genomstekt.
3. Låt champinjonerna steka med några minuter, och tillsätt sedan öl, oxfond och grädde. Låt alltsamman koka ihop i några minuter.
4. Pudra över vetemjöl, blanda och låt altsamman småputtra tills vätskan tjocknar. Smaka av med salt och svartpeppar.Låt färsblandningen stå kvar på eftervärmen. Koka potatisen mjuk, stöt sönder den, och blanda med smör och mjölk till önskat konsistens. Smaka av med salt och vitpeppar.
Tina ärtorna i mocro eller med kokande vaten.

Smörj en rymlig ugnsfast form, och montera med färsen i botten, ärtorna ovanpå färsen och slutligen potatispuré i ett lager på toppen. Snygg yta får du till genom att med en gaffel göra spår i potatispuré.
Tillaga i nedre delen av ugnen på 200 grader i 20 minuter.

11 kommentarer:

 1. Som vanligt pa din blog - det har ser jakligt gott ut.

  Jag gillar verkligen fargen pa potatismoset - gor mig hungrig igen.

  Shepherd's pie ar riktig 'comfort food' som de sager har. De mesta ratterna med potatismos ar i och for sig comfort food. ;)

  Jag gjorde en Hunters Pie haromsistens, som kommer upp pa bloggen i simom tid. Hunters Pie ar gjort med venison (radjur?) istallet. Min lilla twist var att jag hade kallrokt farsen forst. Ganska gott om aven om jag sager det sjalv! ;)

  // Mike

  SvaraRadera
 2. Älskar Shepherd's Pie! Gjorde själv en i mellandagarna med 7+2+2-mos, som blev dock blev anishens i lösaste laget. Gordon Ramsays klipp kan man kolla på massor av gånger och man tröttnar aldrig:

  http://gordonramsaysrecipes.com/03/shepherd-pie/

  "Shepheard's Pie - A great Brittish Classic!"

  "And that’s the secret behind a really good Shepherd’s pie – it’s all in the mince!"

  SvaraRadera
 3. Hej!Har hört talas om shepherds pie men inte vetat riktigt vad den inehöll,nu vet jag.den ser riktigt god ut!Såg att den innehåller lite öl,jag har faktiskt precis upptäckt hur god en långkokande gryta med grytbitar och grönsaker blir med några dl öl i,ljus eller mörk,spelar ingen roll,den får en väldigt mustig smak helt enkelt,tack för receptet!

  SvaraRadera
 4. Det ser väldigt gott ut! Fast i England så kallar man din mans rätt för Cottage pie eftersom den är gjord på nötfärs. För att den ska få kallas Shepherds pie så ska den vara gjord på lammfärs, ganska logiskt om man tänker på vilket djur shepherden vaktar. Tänk att vi blivit så lurade i skolmatsalen. Jag lärde mig inte detta förrän jag flyttade till England.

  SvaraRadera
 5. GOTTTTT! Jag vill göra små portionsditon i de fina minigrytor jag fick i julklapp av J. Tyvärr har grytorna som JAG fick upptagits av J:s leverpastejexperiment under en tid. Hmmmmmm...

  SvaraRadera
 6. Oj, så gott detta såg ut. Och ganska lättlagat. Jag "lånar" receptet så är lördagens kvällsmat räddad!

  SvaraRadera
 7. Jag bjöd mina svenska vänner på Shepherd's pie en jullunch, och var inte säker på att det skulle gå hem. Men det gjorde det verkligen! Jag använde Delias recept och det var riktigt riktigt bra!

  SvaraRadera
 8. Åååh så gott ! Kan inte jag få flytta hem till er ?

  SvaraRadera
 9. Gjorde en variant på detta igår, men bytte färsen till långlagad högrev som fanns i frysen. Toppengott!

  SvaraRadera
 10. Visst är det lyx att bli serverad! Min sambo är bäst på kött. Denna middagen passade utmärkt som lördgaslyx! / Lisa

  http://lisasgodbitar.wordpress.com/2012/01/29/basta-sasen/

  SvaraRadera
 11. Mike: Tack för komplimangen! Hunter's Pie låter otroligt gott. Vilket lyxkäk! Ser fram emot att läsa om det.

  Mikael: Tänk att jag kunde reda ut begrepen, kul! Och l i maten, det är ju en riktig höjdare!

  Gabbi: Där ser man! Ja har sett recept på Shepherd's som innehållit såväl nöt- som kalvfärs. Lammfärs är ju inte fel! Och oavsett namnet, så är det ju så otroligt gott!

  Fröken Dill: Miniportioner - vilken bra idé! Fast leverpastejer är ju inte så dumt, det heller, så du får väl ge dig till tåls ;-).

  Anna-Maria: Enkelt och gott. Kul att kunna inspirera!

  Matarkivet: Den som inte gillar Shepherd's måste det vara något fel på ;-).

  Tatiana: Vi får väl ta och adoptera dig ;-).

  Linda: Å, det lät verkligen gott, det ska jag lägga på minnet!

  lisasgodbitar: Ja, det är verkligen en lyx att bli serverad!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...