tisdag 10 januari 2012

Rapport från nyår 2011 - innan jag glömmer

Ja, jag är väl medveten om att nyår för de flesta av oss redan känns oerhört avlägset. Jag borde givetvis ha tagit mig i kragen, och så snart som möjligt bloggat om vad vi åt och drack. Nu blev det av olika skäl inte så.

Det blev en proppmätt nyårsafton. Våra portioner var denna gång, till skillnad från nyår 2010, helt enkelt för generöst beräknade. Vi orkade inte ens äta de goda ostarna, och pralinerna, de blev til största delen över til nyårsdagen.

Vår lärdom till nyårsafton 2012, som blir den femte i ordningen vi firar tillsammans med vännerna A och M, det är helt enkelt att satsa på aningen färre rätter. Fyra förrätter, en varmrätt, ost och dessert. Det är tillräckligt i sig. Vad gäller dryckerna till maten, så hade jag inte varit inblandad i själva valet, utan hade enbart nöjet att njuta av dem. Jag ska se om jag kan få hjälp av de andra att ta redan på exakt vilka viner vi drack.

Jag ger er de bästa bilderna på det vi åt, så får ni ha i åtanke att bildbehandlingsprogrammet och jag inte är bästa vänner just nu.

Slutligen har jag en efterlysning. Är det någon av er som vet ifall detta är en vanligt förekommande produkt. Krabbcrème kan verka lite märkligt, men det är en grym produkt, och var en fantastisk smaksättare till A's gudomliga krabbsoppa, som serverades med basilikaoljafrästa king crab-klor. Jag ser tacksamt fram emot eventuella tips.

Innan maten åt vi små bitar av brie med karamelliserade valnötter, men de bilderna ska jag förskona er ifrån.

Löjrom med klassiska tillbehör. Altid lika gott

Chévre-panna cottan blev en chévretimbal, och serverades med kallrökt lax, sikrom och gräslök. Gott, men mäktigt.

A's goda fiskpaté, i de fina små grytorna. För stora portioner, men fantastisk smak. Ett mycket lyckat experiment.
Recept kanske kommer?

Krabbsoppan med stort K. Serverad med basilikaoljafrästa king crab-klor. Hur gott som helst, men receptet improviserade A fram medan hon lagade soppan. Jag får väl helt enkelt önska mig att hon ska bjuda på den igen, och då dokumentera mer?

Hummer, alltid lika gott. Här gratinerad med smör,
schalottenlök och bladpersilja.

Anklever med en liten katrinplommon-och balsamicokompott -
om jag inte minns fel?

Och så - oxkinderna.

Slutligen - romglassen med de rommarinerade sultanarussinen

5 kommentarer:

 1. Oooooh! Måste nog sluta läsa din blogg. Eller se till att bli bjuden nästa gång. ;)

  SvaraRadera
 2. Sist jag kollade fanns krabbkrämen på ICA Maxi Skvaltan, Nacka
  Eva

  SvaraRadera
 3. Det ser fantastiskt (och mycket) gott ut!

  SvaraRadera
 4. Vilken nyårsmeny! Jag vill fira igen nu! :) Men förstår att ni blev proppmätta med så mycket mat.

  SvaraRadera
 5. Sara: Det var verkligen en fin komplimang!

  Eva: Tusen tack, det ska jag lägga på minnet!

  Annika: Tack, det var det!

  Matarkivet:Tack! Ja, det var en härlig, men väldigt mäktig, meny.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...