måndag 18 oktober 2010

Jag är ingen svampplockare...

Detta är mitt livs andra svampsoppa. Den första svampsoppan lagade jag förra hösten; bloggade om den så som kantarellsoppa. Trattisar är för mig något jag köper i torkad form och använder som smaksättare. Jag är ingen svampplockare, men någon ska ju köpa svamp i butik också.
Att som nu i fredags stöta på dessa svampar till ett så våldsamt billigt pris som jag gjorde i butiken vid mitt jobb, det helt enkelt förpliktigade till ett soppkok.

Det blev riktigt bra, det här. Vår Eau-de-Vie var slut, så det fick bli Grönstedts XO i soppan, vilken nästan kändes blasfemiskt. Å andra sidan var det väl värt de två matskedarna, när nu soppan kom att smaka så bra.

Den inledde en riktigt fin trerätters midddag, närapå för fin för en söndag. Det kom sig av att goda vännerna A och M med barn var på besök, och jag ville helt enkelt leka lördag. Det rekommenderas, för det var ett mycket trevligt sätt att avsluta veckan på.

Trattkantarellsoppa (4 portioner)
2 msk smör
2 schalottenlökar, finhackade
2 msk cognac
600 gram trattkantareller
1 hönsbuljongtärning
0,5 msk vilt- och kantarellfond
4 dl vatten1 dl vispgrädde
salt och vitpeppar

grovt riven parmesan till serveringen

Börja med att ta undan knappt två deciliter av de minsta trattkantarellerna; de ska smörstekas, och garnera soppan. Fräs därefter schalottenlöken i smör i en kastrull. Tillsätt svampen, och låt den svettas ut sin vätska. Tillsätt buljongtärning och vatten, och låt småkoka under lock cirka tio minuter. Häll i grädden; mixa soppan slät, och smaka av med salt och vitpeppar.
Smörstek de återstående trattkantarellerna hastig, och kryddas med salt och vitpeppar. Häll upp soppan i fyra skålar, och garnera med svamp och grovt riven parmesanost.

Detta var förrätten i en trerättersmeny, som fortsatte med ungsstekt anka, potatis ugnsrostad i ankfett och ankans lilla gräddiga, rabarbersyrliga sås samt avslutades med mild äppelglass med kanelkaramelliserade, rostade valnötter

7 kommentarer:

  1. herregud, så sjukt billigt, jag hade köpt ALLT!!!

    SvaraRadera
  2. vi fick till en trattkantarellsås förra söndagsmiddagen, som var så god att den kunde ätits som just soppa.. istället för EdV/cognac hade vi en skvätt sherryvinäger i, undrar inte om det var just det som gjorde susen :)

    SvaraRadera
  3. Tack för tipset med Grönstedts! En liten skvätt räckte för att lyfta kycklinggrytan med blandsvamp till oanade höjder.

    SvaraRadera
  4. Sa underbart att leka lordag! Det ar nagot jag alskar med mitt nya hemland, att man garna bjuder hem folk pa middag en sondag kvall och ater och dricker som om det vore en fredag eller lordag!

    SvaraRadera
  5. Mikkan: Ja, jag borde nog ha köpt mer...

    Maria: Sherryvinäger och kantareller låter verkligen grymt gott!

    Susanne: Lite cognac är aldrig fel ;)

    Matarkivet: Detta var helt klart lyckat, ska upprepas å det snaraste. Snacka om effektivt sätt att möta söndags-ågren i grind!

    SvaraRadera
  6. Vi har ju plockat en hel del i höst och torkat. Nu har jag nästan tröttnat på trattissoppor- och såser. Tur att de torkade håller så länge :)

    SvaraRadera
  7. Glömde fråga det jag skulle! Du använde cognac nu men, när du använder sherry i maten, vilket sort använder du?

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...