torsdag 7 oktober 2010

Långlagad karré med spiskummin,
rökt paprika och peperoncini;
"lantbaguetter" på rågsur

Det är inte meningen att tråka ut er med långlagat kött, men nu när säsongen för sådan här mat är tillbaka har jag svårt att behärska min entusiasm. Detta är väl i grund och botten inget nytt, men det råkade bli rent fantastiskt gott, och således värt att blogga om.

En annan gång ska jag laga karrén med hälften så mycket tomatkonserv, och servera köttet i pitabröd med såsen, vitlöksyoghurt och grönsaker. I kväll blev det i stället kött, tomatsås och nybakat bröd som utgjorde vår familjemåltid.

Jag har tidigare skrivit om det rökta paprikapulvret, bland annat här, och det är tack vare att jag en gång blev tipsad av Lisa som jag har en burk stående i skåpet. Först tänkte jag att jag kanske överdoserade med såväl paprikapulver som med nystött spiskummin, men det visade sig vara helt rätt mängd kryddor för att uppnå den eftersträvade effekten.
Peperoncini kallar jag de små, torkade pepparfrukterna som ligger i en vid det här laget ganska skabbig påse i vårt kryddskåp. Vi köpte påsen på Munirs livs i Skärholmen för åratal sedan. De oansenliga gynnarna verkar bara bli starkare ju längre tiden lider. Ersätt dem med någon annan chili, efter smak, eller avstå; det blir garanterat gott ändå.

När jag öppnade ytterdörren sent i eftermiddags strömmande de mest gudomliga dofter av spiskummin, rökt paprika och vitlök emot mig. Såsen fick reducera, och ytterligare sprida sina dofter i huset. Efter hand kom aromen av nybakat bröd in som en andrastämma, och lite senare satte vi oss till bords. Med stort välbehag, som ni säkerligen förstår.

Långlagad karré med spiskummin,
rökt paprika och peperoncini

1,2 kilo karré
salt och svartpeppar
2 silverlökar, finhackade
6 vitlöksklyftor, rivna
2 msk spiskummin, nystött
2 msk rökt paprikapulver
2 burkar Mutti krossade tomater
3 peperoncini
grovhackad bladpersilja till serveringen

Sätt ugnen på cirka 80-85 grader. Salta och peppra runtom karrén. Stöt spiskummin, och massera karrén med den och det rökta paprikapulvret. Häll en skrätt olivolja i en emaljerad gjutjärnsgryta.
Blanda finhackad silverlök, riven vitlök, peperoncini och tomatkonserver i grytan. Peppra helt lätt, och strö över en tesked råsocker. Sänk sedan ned karrén i tomatsåsen. Lägg på locket, ställ in den i ugnen, och låt den sedan stå där i uppemot tio timmar.

Plocka ut grytan ur ugnen. Lyft ur karrén, och reducera därefter tomatsåsen på medelvärme tills den tjocknar; det tar kanske tjugo minuter. Lägg sedan ned karrén i såsen igen. tag grytan från plattan, lägg på locket och värm på köttet en stund.

Det passar bra med såväl pasta som ris till denna rätt, men sllra godast tror jag att det är att äta den så som vi gjorde, nämligen med "lantbaguetter" på rågsur.

"Lantbaguetter" på rågsur
Kvällen innan
100 gram rågsur
2 dl vatten
240 gram vetemjöl (cirka 4 dl)

Blanda alla ingredienser. Täck bunken, och låt stå över natten i rumstemperatur.

På morgonen
3 dl vatten
15 gram jäst
3 tsk salt
480 gram vetemjöl (cirka 8 deciliter)

Blanda ned vatten och jäst i fördegen från kvällen innan. Arbeta sedan ned mjölet med degkrokar eller maskin. Tillsätt saltet först när degen arbetats någon minut (har jag läst någonstans; det ska tydligen befrämja bildandet av glutentrådar om degen arbetas en stund innan saltet tillsätts).
Täck över degen, ställ den i kylskåpet och gå till jobbet.

Cirka tio timmar senare ska ugnen värmas upp till max, åtminstone 275 grader; gärna varmluft. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Forma den snabbt till fyra långa baguetter, för över dem till en lätt oljad baguetteplåt, och skjutsa snabbt in den i ugnen. Släpp några isbitar på en plåt nederst i ugnen. Sätt en timer på tio minuter.
efter tio minuter sänks temperaturen till 200-225 grader, och värmen vädras ut någon minut. Grädda i ytterligare femton minuter. Tag ut baguetterna, och låt dem svalna på ett galler.

11 kommentarer:

  1. Åh, som jag saknar sådan här mat, precis ett sådan Smaskensinlägg som jag gillar. Det uppskattas inte om man ockuperar college-ugnen längre än 30 minuter här, men om jag sneakar in en gryta på kvällskvisten och plockar ut den innan alla vaknar så kanske jag kan komma undan med det...

    SvaraRadera
  2. Ingen risk för uttråkning. Långlagat är fantastiskt och har kommit in i mitt kök tack vara dig. Rökt paprikapulver låter som en god kryddning dessutom.

    SvaraRadera
  3. Jag blir inte uttråkad av långkok, det är bara gott och inspirerande. Det ser jättegott ut.

    SvaraRadera
  4. Erka Perka: Tack, det var det!

    Fredrik: Det var en komplimang som heter duga...

    Frida: Varför inte pröva Det blir ju klart över natten- Gäller bara att ingen kommer och stänger av ugnen, och att ugnen är stabil i sin temperatur...jag kan t ex inte långlaga på landet, p g av kass spis :(.

    Chezsofia: Jag är själv så evinnerligt tacksam att jag stötte på det här med att långlaga. Tänk om fler insåg hur genialt det är.! Rökt paprika är för övrigt helt fantastiskt.

    Erika. Det var härligt att höra. Det lär bli mer sådant framöver, var så söker!

    SvaraRadera
  5. Den rökta paprikan, är det den spanska Pimentón? Den är verkligen otroligt god.

    SvaraRadera
  6. hm, om man inte har emaljerad gryta, funkar vanlig metall eller borde jag köra på lergrytan istället kanske?

    SvaraRadera
  7. copparules: Precis den är det!
    Mikkan: Jag tror det funkar lika bra med vilket som. Bara lergrytan är ordentligt blötlagd, antar jag, har inte så mycket erfarnhet av just lergryta...

    SvaraRadera
  8. Om man vill pröva sig på pitabrödsidén och halverar tomatkrosset, bör man då även halvera kryddmängden tror du?
    F

    SvaraRadera
  9. Frida: Kanske inte halvera, men minska med en tredjedel? Vad sugen jag blev på detta just nu, förresten ;-)!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...