måndag 11 oktober 2010

Bönor och korv


Jag hittade fina korvar från Sandströms i frysen, sådana korvar som vi grillade mängder av i somras. Merguez, den grymma lammkorven, och Toulouse, en fantastisk fläskkorv som snabbt blev min favorit när jag först smakade på den i början av sommaren.
Nu kände vi inte för att grilla. Tur att det går lika bra att varsamt tillaga korvarna i ugn, med en lite lätt grilleffekt. Till dessa korvar serverades, förutom senap, en fin ragu på smörbönor och tomat. Den liknar mycket av det vi ätit förr, men den är ändå värd att beskrivas lite närmare.

Egentligen är den en brunchrätt, i mitt tycke. Hela kvällens måltid hade lika gärna kunnat intagits en söndagsförmiddag, med ett stort glas iskall apelsinjuice till, i stället för ett glas öl. Stekt bacon och brödskivor stekta i baconfett hade fulländat en måltid som skulle ha kunnat göra vem som helst lite lyckligare dagen efter kvällen före.

Nu var det trots allt fråga om en vanlig måndagskväll, om än med en ovanligt god måltid. Jag delar med mig av en receptskiss. Det är för övrigt min man som stått vid grytorna, ska tilläggas.
Äras den som äras bör.

Ragu på smörbönor och tomater
(6 generösa portioner)

olivolja
1 gul lök, finhackad
2 st vitlöksklyftor, finhackade
1 tsk Chef Paul´s pasilla chile
2 msk balsamvinäger
250 gram färska plommontomater, kvartade
1 burk Mutti krossade tomater
2 burkar smörbönor (cirka 500 gram)
salt, svartpeppar, råsocker
hackad bladpersilja till serveringen

Hetta upp olivolja i en traktörpanna. Fräs lök på medelvärme, tillsätt vitlöken något senare; därefter pasilla chile. Häll över vinägern, och låt den smälta in i löken.
Skölj av bönorna, och tillsätt dem till lökblandningen. Värm på bönorna en stund, och häll därefter över tomatkonserven. Lägg på locket, och låt puttra några minuter. Tillsätt sedan de kvartade plommontomaterna. Låt koka ihop under lock i åtminstone fem minuter. Smaka av med salt, svartpeppar och socker.

6 kommentarer:

  1. Hur många portioner blir det av grytan?

    SvaraRadera
  2. Krakelspektakel2: Det anger jag i ärlighetens namn alldeles för sällan. Vi kan kalla det sex portioner. Generösa ;).

    SvaraRadera
  3. Brunch, lunch, middag - oavsett så låter det som en vinnare! Korven verkar fantastisk.

    SvaraRadera
  4. Maria: Tack! Ja, dessa korvar kan jag inte nog berömma. Jag är så glad att jag har nära till Sandströms :D!

    SvaraRadera
  5. Hej Annika
    Jag undrar om du har något bra alternativ att föreslå i stället för Chef Paul´s pasilla chile?

    Det låter som en härlig rätt!

    SvaraRadera
  6. Lena: Pasilla är en mycket mild chili; jag kan bara inte komma på något bra alternativ eftersom jag aldrig använder någon annan mild chili. Men - i somras gjorde vi en snarlik bönragu, som smaksattes med Muttis tomatvinäger. Det blev urgott - pröva gärna det!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...