tisdag 5 oktober 2010

Långlagad lammrygg med flageoletbönor

Långlagat regerar, så är det bara.

Det här är en rätt för den som gillar milda smaker. Det smakar lamm, tomat och flageoletbönor; inte mer, inte mindre. Smaken av vinet, kanelen och de små, torkade chilifrukterna bara försvann. Inte så att jag blev missnöjd med smaken, men det var intressant att slutresultatet inte blev riktigt så som jag hade trott.
Lammrygg är för övrigt en fantastisk styckningsdetalj för långlagning. Nästa gång ska jag pröva helt andra smaksättningar.

Ni som har läst här ett tag vet att jag älskar flageoletbönor nästintill passionerat. Om du inte får tag på dessa, går det bra med små vita bönor eller cannelinibönor. Jag kan verkligen rekommendera att göra så som jag gjorde; att ta det säkra före det osäkra och tillaga bönorna al dente innan de tillsätts. Följ länken i receptet, så kommer ni till det gamla inlägg där jag kokar flageoletbönor på Nigel Slaters eminenta vis.
Jag har prövat olika metoder för att långlaga kött med bönor, med varierande resultat, vilka jag konsekvent vägrat blogga om eftersom det är så trist att skriva om sådant som inte fungerar.
Nu delar jag i stället med mig av något som blev riktigt bra. Bönorna blev sådär mosigt mjälla, utan att förlora formen.

Det var ett par veckor sedan denna rätt stor på vårt middagsbord. Nu är säsongen än mer rätt för denna typ av mat.

Långlagad lammrygg med flageoletbönor
1 kilo lammrygg
olivolja
1 liten gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 burk Mutti krossade tomater
1 burk Mutti hela tomater
2 morötter, grovt delade
2 dl vitt vin
2 lagerblad
1 kanelstång
2 små, torkade chilifrukter
salt, svartpeppar
råsocker
200 gram blötlagda, al dente-kokta flageoletbönor

Sätt ugnen på cirka 80-85 grader. Häll en skvätt olivolja i en emaljerad gjutjärnsgryta. Skär skivor i lammryggen, men inte helt igenom, så att den fortfarande sitter ihop. (Eller hoppa över detta moment, det är inte på något sätt avgörande för slutresultatet.) Krydda den runtom med salt och svartpeppar. Blanda de övriga ingredienserna i grytan, och tryck ned lammryggen i härligheten.

Lägg på locket, ställ in i ugnen och lämna grytan där i uppemot tio timmar.
jag vill minnas att jag ställde in grytan i ugnen strax efter sju på morgonen, och plockade ut den kring femsnåret på eftermiddagen. Vi valde att äta kort pasta till grytan, men lantbröd fungerar precis lika bra som tillbehör.

6 kommentarer:

 1. Tror att flagoletbönor är något av din signaturråvara. Min är nog turkisk yoghurt ;)

  SvaraRadera
 2. Vad gott det ser ut, Annika! Långlagat lamm blir ju så bra. Hmm, det var ett tag sen jag lagade det. Det är nog dags igen.

  SvaraRadera
 3. Lamm är jättegott. Jag har aldrig hört talas om flageoletbönor, kan man köpa dem i vanliga livsmedelsaffärer.

  SvaraRadera
 4. Det ser verkligen gott ut. Jag beundrar din energi och ditt tålamod. I mitt kök ska det helst gå snabbt och enkelt ;o)

  SvaraRadera
 5. Anna B: Du har nog helt rätt!

  Erka Perka: Tack! Det var mycket gott, och jag är så glad att hösten är här, åtminstone matmässigt.

  Erika: Flageoletbönor finns <a href=">i torkad form från Risenta</a>.

  Donna Pina: Tack! Tålamod i all ära...maten lagar ju sig själv, medan jag är på jobbet...

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...