måndag 25 oktober 2010

Frysfynds-frikadeller med
kylskåpsrens


Åh, vad jag kände mig nöjd, när jag lagade till dessa frikadeller. Vi ska inte ens gå in på hur många frikadeller jag rullat i mina dagar, för att inte tala om hur många fler det förhoppningsvis lär bli under återstoden av mitt liv.
Frikadeller i tomatsås är, kort och gott, en av världens bästa maträtter. Går att varieras, går att improvisera, går i princip inte att misslyckas med.

Låt mig inledningsvis introducera er för något jag kallar kapris-syndromet. Om ni fungerar ungefär så som jag och min käre man gör, så har ni också ett kylskåp proppfullt av diverse små burkar med godsaker. Burkar som inhandlats för att man tror att man inte har ingrediensen i fråga hemma; man är inte säker, och man har ingen lust att chansa.
Det kan handla om kapris; det kan handla om senap. Det kan också handla om syltlök, eller varför inte någon liten grönsak inlagd i olja?
Döljer det sig en burk med kräm på soltorkade tomater bakom marmeladen? Kanske står det längst in på en hylla en burk med en bottenskyla pesto; från en desperat, sen middag någon stressig vardagskväll, när barnen utfodrats separat, och de vuxna däckat i soffan med varsitt tråg pasta, långt efter vad som får räknas som en normalsvensk middagstid.

Diverse små glasburkar med spännande, och förhoppningsvis inte alltför härsket innehåll, huserar i vårt rymliga kylskåp. Nog förstår ni att jag kände mig nöjd, när jag i torsdags fick gräva djupt i två av dessa, och använda ingredienserna för att smaksätta mitt makalösa frysfynd från föregående kväll, nämligen fin färs av både gris och lamm. De hade legat gömda i frysens dunka vrår. De hade blivit över i samband med vissa...experiment, och blev nu kärleksfullt och raskt trillade små söta frikadeller.

Ni måste verkligen inte ha både lamm- och fläskfärs för att laga till dessa läckerheter, men nötfärs, det rekommenderar jag inte.
Gris eller lamm; eller båda.
Väljer ni fläskfärs, så blir det en oftast löjligt prisvärd middag. Under förutsättning att också ni har kylskåpsfynd att botanisera bland, vill säga. Annars får ni smaksätta med något annat.

Frysfynds-frikadeller med kylskåpsrens
(löjligt enkelt - vansinnigt gott)

250 gram fläskfärs
250 gram lammfärs
eller
500 gram av någondera

2 msk pesto
2 msk kräm av soltorkade tomater
1 vitlöksklyfta, riven
salt, svartpeppar

olivolja
2 burkar Mutti krossade tomater
1 liten, smulad peperoncini (torkad pepparfrukt)
salt, svartpeppar, råsocker

Blanda färsen med pesto, kräm på soltorkade tomater, riven vitlök, salt och svartpeppar.
Häll en skvätt olivolja i en kastrull; tillsätt tomatkonserv, riven vitlök, smulad peperoncini salt, svartpeppar och råsocker. Låt såsen koka upp, och börja småputtra.
Rulla små, fina frikadeller och släpp varsamt ned dem i såsen. De sjuds långsamt; såsen kokar ihop, och efter en knapp halvtimme (om ens det) har du en festmåltid som förgyller vilken torsdag som helst.

Servera med spagetti eller linguini, parmesan och svartpeppar.
Snabbt och enkelt? Ja, jag tycker det.

7 kommentarer:

 1. Frikadeller är riktigt fint, och det här lät jättegott.

  SvaraRadera
 2. Maria: Ett löjligt säkert kort :)!

  SvaraRadera
 3. Mm.. det där med gamla glömda burkar bakom andra burkar. Fast jag undrar om jag vågra använda mina ;) Hursom frikadeller rules!

  Linguini.

  SvaraRadera
 4. Fredrik: Linguini är suveränt. Brukar köpa De Cecco's i 3-kilospåsar på Martin Olsson. Det är ju lustigt nog inte alltid självklart att få tag på linguini i en vanlig mataffär....

  Man måste våga närma sig burkarna. Verkar de farliga, så kan man ju alltid kasta dem oöppnade.

  SvaraRadera
 5. haha, ja precis. Mm, De Cecco. Hittar man dem i en vanlig affär brukar de kosta rätt mycket. När jag vill lyxa till det finns det en sort som heter Rustichella Abruzzo. Om möjligt ännu godare.

  http://www.facebook.com/Rustichelladabruzzo

  SvaraRadera
 6. ibland blir resträtter godare än de omsorgsfullt planerade ;-)

  SvaraRadera
 7. Fredrik: Det ska jag kolla upp!

  Lisa FW: Ja, otroligt nog ;-)!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...