lördag 9 oktober 2010

Glass på ljust muscovadosocker med
vanilj, kanel, kardemumma och
kanderade pecannötter

Glassmaskinen har inte använts så flitigt det senaste halvåret. I torsdags kväll upptäckte jag ett bortglömt paket med vispgrädde, som trots ett rejält utgånget datum visade sig vara tjänlig. Jag såg det som en uppmaning att laga till en glassmet.

Med tanke på årstiden ville jag inte laga någon fruktig sommarglass. I ställer kombinerade jag vanilj, kanel och kardemumma; alla goda ting är som bekant (ofta) tre.
Vi hade inte någon vaniljstång hemma, men till en sådan här glass där vaniljen inte ska spela huvudrollen fungerar det precis lika bra med det ekologiska vaniljpulvret som numera verkar finnas i stort sett i varje mataffär.

Att kandera pecannötter är inte absolut nödvändigt, men det blir väldigt, väldigt gott. Se bara till att passa såväl sockret som nötterna, så att de inte bränns. Bikarbonatet brukar jag tillsätta för att det bidrar till att sockret inte stelnar till klumpar som hotar att spräcka plomber. Och så tycker jag dessutom att det smakar bättre så.

Glass med ljust muscovadosocker, vanilj, kanel,
kardemumma och kanderade pecannötter

4 dl vispgrädde
3 dl gammaldags mjölk
0,5 tsk ekologiskt vaniljpulver
0,5 tsk kardemummakärnor
2 kanelstänger
6 äggulor
1,5 dl ljust muscovadosocker

100 gram pecannötter (ca 1,5 dl)
1 dl råsocker
1/4 tsk (drygt 1 krm) bikarbonat

Laga till glassmeten på sedvanlig manér, det vill säga, hetta upp grädde, mjölk och kryddor i en kastrull medan du vispar äggulor och muscovadosocker fluffigt. Vispa ned äggfluffet i gräddmjölken och sjud mycket försiktigt under konstant omrörning tills smeten tjocknar.
Låt den då svalna, och sedan stå och svälla i kylen över natten.

Sila bort kryddorna, och kör glassen i glassmaskinen i uppemot 45 minuter. Kyl under tiden ned en lämplig form i frysen. Pecannötterna går fort att kandera, och de svalnar lika snabbt.

Kanderade pecannötter
100 gram pecannötter
1 dl råsocker
1 krm bikarbonat

Hacka nötterna grovt. Smält sedan sockret i en gjutjärnspanna. När sockret är helt smält, sänk värmen, strö över bikarbonaten, häll i nötterna och blanda snabbt alltsamman så att sockret fördelar sig så jämnt som möjligt över nötterna. Häll upp dem på ett bakplåtspapper, separera dem genom att bryta isär dem till mindre bitar. Låt dem svalna.

Strö lite av nötterna i botten av formen där glassen ska förvaras.Stjälp sedan ned glassen i den nedkylda formen, och fördela nötternaovanpå.
Frys i någon timma innan den ska ätas.

Läs gärna på Matmolekyler, där Lisa förklarar en hel del om hur karamellisering går till.

7 kommentarer:

 1. När kommer den stora glassboken ut!!??

  SvaraRadera
 2. Silver: Den kommer när jag blivit ekonomiskt oberoende, och kan disponera min tid så som jag själv vill ;).

  SvaraRadera
 3. Perfekta smaker på en höst/vinterglass! Vår glassmaskin har oxå fått stå oanvänd ett bra tag nu, får väl ta ner den och prova detta nån dag.

  SvaraRadera
 4. Hej!

  Har läst många av dina fantastiskt läckra glassrecept och har en fråga: Måste man värma försiktigt över vattenbad? Tycker detta är krångligt och har dåligt med bra bunkar.

  mvh

  Stig i Gbg

  SvaraRadera
 5. Stig: Jag har faktiskt helt slutat med vattenbad. Hittade en riktigt bra sauteuse på IKEA, och genom att sjuda glassmeten i den under flitigt vispande upplever jag att det går både snabbare och enklare än i vattenbad. Funkar även i en vanlig kastrull, givetvis, bara man är varsam och inte har för stark värme.

  Tack för fint beröm, det värmer!

  SvaraRadera
 6. Hej Annika! Våldsamt smaskiga glassrecept du är mamma till. Köpte glassmaskin igår så nu ska det provlagas. Naturligtvis är dina recept med i villsmakahögen. Undrar dock hur stor kapacitet din glassmaskin har. Gör bedömningen att jag behöver halvera mängderna i receptet "den ultimata chokladglassen" för att smeten ska få plats i min Philips HR2304. Du har en bamsigare maskin? Undrar också om du testat att göra chokladglassen ifråga utan glassmaskin?

  SvaraRadera
 7. Karin: Hej, och tack för det fina berömet! Jag använder precis en sådan glassmaskin som du, och det går faktiskt bra även till de större mängderna glass jag ibland lagar.
  Glassen blir inte så hård så att den går att äta på en gång, utan jag fryser in den i en "förfryst" låda någon timma eller två, innan vi äter.
  Jag prövade i påskas att göra en variant på den ultimata chokladglassen utan glassmaskin, se här.
  Lycka till; fråga gärna igen om jag kan vara till hjälp med något!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...