onsdag 20 oktober 2010

Mild äppelglass med rostade, kanelkaramelliserade valnötter

Jag kan inte klandra er om ni för ett ögonblick skulle tro att detta är samma glass som sist. Jag råkar vara väldigt förtjust i kanderade nötter, och det passar så bra till glass, så här på hösten.
Är detta äppelglass? Det ser ju ut som vanlig vaniljglass? Mina vänner, just hemkokt äppelmos är inte en smaksättning som bidrar med färg till en glassmet, så ni får tro mig - det smakade äpple, även fast skenet bedrar.

Jag hade fått äpplen av en arbetskamrat; fina vinteräpplen, som enligt henne lämpade sig bäst till mos eller paj. Det blev mos, som jag medvetet lät få bli ganska syrligt, genom att jag tillsatte en ganska begränsad mängd råsocker. Som smaksättning fick två kanelstänger koka med i moset.
Glassmeten, ja, den vet nog vid det här laget de flesta av er hur jag gör. Jag använde denna gång både muscovadosocker och råsocker; det blir så god smak, och snygg färg. Äkta vaniljstång i glasskrämen, dagen till ära, det smakar så gott med vanilj och äpple. Detta var finalen i söndagens middag med goda vännerna A och M och deras barn; middagen som inleddes med trattkantarellsoppa. Varmrätten bestod av ugnsstekt anka, potatis rostad i ankfett, brysselkål och inte minst ankans lilla gräddiga, rabarbersyrliga sås. Hösttemat var påtagligt.
Kanske kunde jag tagit mer kanel när jag kanderade valnötterna? De övriga tyckte smaken var perfekt, men jag hade personligen gärna känt av kanelen än mer. Ta det som ett tips.

Det blev en sällsynt krämig och fin glass; om nu äppelmoset hade något med saken att göra, det får jag låta vara osagt. Moset var mindre mjöligt än vad färdigköpt äppelmos brukar vara. Använd hemkokt mos, om du kan. Eller, varför inte koka ihop ett snabbt mos av svenska äpplen från butiken? Det går smabbare än man kan tro, och smaken blir ojämförligen bättre.

Mild äppelglass med rostade,
kanelkaramelliserade valnötter

4,5 dl vispgrädde
4 dl gammaldags mjölk
1 vaniljstång
0,75 dl råsocker
0,75 ljust muscovadosocker
7 äggulor
3 dl hemkokt, syrligt äppelmos

Snitta vaniljstrången och skrapa ur kornen. Vörm mjölk och grädde i en kastrull tillsammans med vaniljen.
Vispa äggulorna riktigt fluffiga med sockret. Blanda sedan alltsamman i sauteusen, och värm på under flitig omrörning och med full koncentration på att krämen ska tjockna, men absolut inte koka.
Låt glasskrämen svalna, och sedan stå kallt och svälla ett par timmar, gärna längre. Ställ en form i frysen innan du kör krämen i glassmaskinen. Äppelmoset blandar du ned i glasskrämen precis innan den ska köras iglassmaskinen. Uppemot 45 minuter i maskinen brukar vara lagom. Stjälp ned den färdiga glassen i den frysta formen, och ställ in i frysen någon timma eller två.

Rostade, kanelkaramelliserade valnötter
100 gram valnötter (cirka 2,5 dl)
1 dl råsocker
0,25 tsk bikarbonat
1 tsk mald kanel

Börja med att grovhacka och varsamt rosta valnötterna. Smält sedan sockret i en gjutjärnsstekpanna, på medellåg värme. Så snart sockret smält, tillsätter du bikarbonatet och kanelen, rör hasigt om; blanda noggrant ned valnötshacket och häll sedan alltsamman på ett bakplåtspapper för att svalna, och därefter hackas eller brytas i mindre bitar.

Strö de kanderade nötterna över glassen när den ska serveras.

9 kommentarer:

  1. Härlig meny, Annika! Just nu har jag så mycket jobb att jag ligger på sparlåga i köket på hemmaplan - så då passar det ju utmärkt att titta in hos dig!

    SvaraRadera
  2. Jag förbannar just nu mitt beslut att återgå till strikt LCHF. Men bokmärker det för det ofrånkomliga tillfället när jag tänker göra avsteg. Mums.

    SvaraRadera
  3. Nej, nu åker glassmaskin upp på önskelistan till födelsedagen i februari. Synd att vi slutat med julklappar...;)

    SvaraRadera
  4. Jag hoppas du ger ut en kokbok med alla dina glassrecept en dag. Varenda ett du publicerar här på smaskens låter helt fantastiskt.

    SvaraRadera
  5. Så himla gott det ser ut!!
    Gott med glass och kanderade nötter.
    Mums

    SvaraRadera
  6. Kära Annika och läsare: Här kommer en inbjudan till en Fairtrade-kaktävling som jag hoppas att så många som möjligt vill delta i http://skafferiet.taffel.se/2010/10/22/tavling-baka-schysst-kaka-till-fairtrade-challenge/
    Hälsningar Anna

    SvaraRadera
  7. Där är den ju, äppelglassen med valnötter! Herremingud vad gott det låter! Jag hade bytt bort chokladkolakakan mot din glass utan att tveka en tiondels sekund.

    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  8. Anna B: Tack! Jag känner ofta detsamma - när jag inte lagar så mycket, är det extra trevligt att läsa hos andra...

    görel: Du får helt enkelt unna dig själv lite QC - Quality Carbs ;)! Hemlagad glass är en av livets guldkanter.

    Ingela: Slutat med julklappar? Det gjorde vi också ett tag, men det blev så trist...och så har vi ju en plikt att visa barnen att julen inte enbart handlar om dem ;). Skriv en lista till Tomten, du har ju varit både duktig och snäll i år!

    Erka Perka: Tack, vilken komplimang! Just kokboksdrömmarna känns ju ganska avlägsna och orealistiska, men det är väldigt tillfredställande att dela med sig av recepten här, och få fint beröm...

    Matbloggen: Tack ska du ha, den var riktigt lyckad!

    Anna B: Länkat och klart :)!

    tina: Hoppas du haft en trevlig helg! Jo, den här glassen skåpade ut pajen vi åt, minst sagt ;).

    SvaraRadera
  9. Åh, har ju glömt att fråga dig Annika - jag som är ovan nötkaramelliserare - varför bikarbonat? Vilken funktion har den? Trodde man bara använde socker och ev krydda som du kanel, eller chili eller vad man nu vill spetsa till sina karamelliserade nötter med.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...