måndag 18 oktober 2010

Pasta för en avslagen, men
ganska gemytlig lördag


Lördagen var inte en dag som på minsta vis kommer att gå till historien. Här hände inte mycket. Frågan är om inte denna lördag sällar sig till alla de dagar då middagen i sig var dagens själva höjdpunkt? Om så är fallet, är det inte det sämsta, om ni frågar mig.
Ibland blir dagarna inte mer än så, och vet ni - det är helt okej. Allt måste inte vara så fantastiskt och spektakulärt; nyskapande och omvälvande. Det kan räcka ganska långt bara att få äta en riktigt god pastarätt till lördagsmiddag.

Denna rätt ska absolut blandas samman precis när pastan är färdigkokt, och sedan omedelbart läggas upp på ett fat. Detta framhåller jag å det bestämdaste. Det är helt enkelt så det ska vara.

Pappardelle med höstsmaker
3 schalottenlökar, finhackade
1 vitlöksklyfta, finhackad
smör
olivolja
200 gram trattkantareller
2 msk cognac
400 gram finstrimlad nötinnanlår
2 dl vispgrädde
2 msk vilt- och kantarellfond
2 msk honungsdijonsenap
0,5 dl färsk, repad timjan

500 gram Casa Di Luca Pappardelle

Hetta upp smör och en skvätt olivolja i en gjutjärnsstekpanna. Fräs schalottenlöken och vitlöken mjuka på låg värme. Tillsätt nu kantarellerna, och fräs till svampen svettats ut sin vätska. Häll över cognac, och låt den koka in. Lägg sedan lök- och svampfräset i en skål. Hetta upp mer olja och smör i pannan, och fräs sedan det strimlade köttet i omgångar, så att det blir brynt. Krydda med salt och vitpeppar.
Blanda så ned allt det stekta i pannan. Häll över grädde, fond och honungsdijonsenap. Småkoka ihop, och smaka slutligen av med salt och vitpeppar. kött med lökfräset i panna..

Koka pastan med knapp nöd al dente. Häll blixtsnabbt av vattnet, och blanda därefter den spänstiga pastan med såsen, i kastrullen. Stjälp upp på ett fat, och strö över timjan.
Servera omedelbart.

6 kommentarer:

  1. Så gott!

    Jag har i frysen en massa lövbiff som jag måste göra nånting med och jag har funderat och funderat, nu tror jag inte att jag behöver göra det längre för detta ser riktigt gott ut! Tack :)

    SvaraRadera
  2. Jag tackar för ännu ett recept som låter helt ljuvligt. Vips så smög sig ännu ett SMASKENS-recept in på veckans matsedel :)

    SvaraRadera
  3. Japp, här har vi den, lördagens middag. Tror den blir helt perfekt efter radhusföreningens arbetsdag. Låter helt och hållet lovely! Men så går jag alltid igång på krämig, härlig pasta också... Tack!

    SvaraRadera
  4. Nu är fredagsmiddagen uppäten, följde receptet helt och hållet förutom när det gäller senapen. Hade bara vanlig dijon och eftersom maken inte är så förtjust i senap blev det bara en tsk. Slutresultatet blev helt fantastiskt gott! Största överraskningen var att det smakade så mycket trattkantarell, trodde kanske att den smaken skulle försvinna lite bland allt det andra goda.

    Tack för att du inspirerar så mycket, har nog aldrig lagat så mycket mat från samma ställe sen jag hittade till din blogg! :)

    Ha en trevlig helg - ser fram emot att få ta del av helgens meny i efterhand!

    SvaraRadera
  5. Helena: Kul att kunna inspirera!

    Ingela: Vilken fantastiskt fin komplimang. Jag blir både smickrad och glad!

    Smilla: Tack ;)!

    Kajsa: Hoppas det smakade bra - om det nu blev detta till middag. Eller så får du pröva vid ett annat tillfälle!

    Ingela: Nu rodnar jag...det är så kul att faktiskt få feedback (beröm också, givetvis) - och få läsa att mina recept faktiskt fungerar bra även i andra kök än vårt ;)! Tack för att du skriver så fint till mig, det känns fantastiskt kul att veta att ni uppskattar och njuter av mina påhitt! Och freeforma måste man göra, ett recept är "bara" ett förslag. Visst smakade det svamp!?
    Hoppas ni hade en riktigt skön helg!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...