måndag 1 november 2010

Om ni undrar var jag har hållit hus

Det har varit tyst här inne i en hel vecka. Under tiden har jag roat mig med diverse, delvis matrelaterade, aktiviteter.
Ni som har skolbarn vet att denna vecka infaller det så kallade höstlovet, och med anledning av det ledsagade jag förra onsdagen mina två äldsta barn ned till Göteborg. Skälet till att vi valde att tjuvstarta lovet i fråga var att jag skulle ha möjlighet att delta vid branschdagen och banketten i anslutning till Chark-SM. Det var en intressant dag, kväll och - natt (eller åtminstone en bit av natten). I charkbranschen verkar de veta hur man festar, så mycket kan jag säga.

Som matbloggare och hobbyskribent i sammanhanget (kanske borde jag snarare klassificera mig själv som en medveten konsument) var det mycket intressant att få ta del av några av de frågor som rör sig i kött- och charkbranschen. Vissa av dessa frågor, såsom temperaturen i kyldiskarna och den nya märkningen av skinka som kommer till årsskiftet ska gälla från och med i dag, den första november, är sådant som vi konsumenter kommit i kontakt med via media den senaste tiden.
I en paneldebatt svallade vågorna stundtals höga när diskussionen om temperaturen i kyldiskarna tangerade frågor som produkters bäst före-datum, svinn, samt inte minst kundens roll i sammanhanget. Hur kan man förvänta sig att en produkt skall hålla samma skick fram till bäst före-datumet, om man bryter kylkedjan och utsätter produkten för alltför hög temperatur? Det är en fråga jag skulle kunna fördjupa mig i, men inte i detta sammanhang.

I egenskap av bloggare, twittrare och med ett flitigt använt Facebook- konto, var det likaledes intressant att lyssna på vilka frågeställningar som finns i charkbranschen kring hur det går att marknadsföra sig och ha kontakt med sina kunder via olika sociala medier.

Vilka vann då de olika kategorierna i Chark-SM 2010? Det kan du se här. Själv var jag, av förklarliga skäl, mest intresserad av kategorierna Kallrökta korvar - ej kylförvaring samt Lufttorkade/kallrökta hela köttprodukter. Jag ville veta vem som tillverkat de produkter vi skattat högst i min domargrupp. Direkt Chark AB vann den förstnämnda klassen med sin lufttorkade salami, och Nylén Hugossons Chark AB vann den senare med sin tyrolerskinka.

Sådana här avbrott i vardagen är betydelsefulla för mig, på mer än ett sätt. Jag uppskattar att få ta del av en bransch som intresserar mig. Samtidigt är jag väl medveten om att jag inte besitter särskilt mycket kunskap i ämnet.
Vad jag kan bidra med är välutvecklade smak- och luktsinnen, samt en formulerings- och uttrycksförmåga som gör att jag kan sätta ord på det jag upplever. Just i fallet med mitt deltagande i Chark-SM, var det detta som gjorde att jag i slutändan kände att jag hade något att komma med. Det var fantastiskt kul och lärorikt, alltsamman. Det skulle vara spännande att få delta i något liknande sammanhang i framtiden.

Nu vill jag förkovra mig, och hoppas därför ha möjlighet att besöka charkuterianläggningar för att få en bredare kunskap om hur det går till när man tillverkar många av de produkter som jag själv konsumerar och uppskattar.
Vi får se vad som händer.

4 kommentarer:

 1. Kul Annika! Det låter som att du haft en rolig vecka och utmärkt att du förkovrar dig i charkvarorna. Du undviker ställningstagande i bloggen ang hållbarhet. Klokt, för både butik och producent är skyldiga i detta fall, producenten fegismärker för att öka sin försäljning och många butiker håller för hög temperatur. Vi har beställt dörrar till våra charkkylar i butiken, och det vet jag att en hel del kollegor också är på gång att göra. Då kan dörrarna hålla kostnaden nere, kylkedjan upprätthålls och butiken sparar både el och pengar. Smart!

  SvaraRadera
 2. Anna B: Det är en komplicerad fråga, eller hur? Alla aktörer måste samverka för att undvika/minsta svinnet. Jag är väldigt nyfiken på hur utvecklingen med charkkylar kommer att bli. Det talades även om butiker som infört grönsakskylar, men mycket positiva effekter.
  Utvecklingen är minst sagt spännande!

  SvaraRadera
 3. Anna B: utveckla gärna formuleringen "fegismärker"? Jag förstår inte.

  SvaraRadera
 4. Om temperatur i kylförvaring:
  Blev tvungen att köpa ny kyl, sval, frys häromveckan eftersom de gamla passerat 20-årsstrecket. Fixade två höga skåp där respektive har frys på ”bottenvåningen”. I de övre har jag valt den ena till kyl och den andra till sval.
  Valde +5 grader på displayen till kylen och +9 till svalen. Eftersom jag by definition är lite nördig var jag naturligtvis tvungen att kolla verklig temperatur.
  De håller i princip vald nivå, men bara på nedersta hyllan. Orsaken till att jag skriver det är är emellertid skillnaden mellan översta och nedersta hyllan. Kylen höll 5,2 grader lågt men 9,0 överst. Svalen håller exakt 9 grader på nedersta men hela 13 på översta. Vilket väl innebär att den sistnämnda hyllan är perfekt för att förvara vitvinslagret [i den mån man har något sådant någon annan stans än i magsäcken]. Jag är mer noggrann nu med var jag placerar sådant som behöver mer (resp mindre) kyla.

  En nörds senaste discovery, som måste delges världen för att jag skall få ro i sinnet [och kunna koncentrera mig på jobbet] resten av dagen.

  Kan en logoped lära folk som snackar för mycket och för ofta att hålla käft ibland? Den hjälpen skulle jag nog behöva …

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...