onsdag 7 april 2010

Linguine med frikadeller på fläskfärs
i gräddig tomatsås


Fläskfärsen, mina vänner. Det kan bli mycket av den varan framöver. Jag har bestämt mig för att pröva på att låta den spela första fiolen i vårt kök den närmaste tiden.

I kväll blev det frikadeller. Dessa lagar jag vanligtvis på nötfärs; ibland på fläskfärs, om jag slår på stort. Nu kan jag meddela att det fungerar alldeles utmärkt att laga dem även med fläskfärs. I synnerhet om de kryddas upp med bacon, parmesan, citronskal, bladpersilja och kapris. Om de dessutom får koka i en gräddig tomatsås, och serveras med linguini, blir resultatet en alldeles sällsynt god onsdagsmiddag.

Om inspirationen (eller, snarare orken) kommer tillbaka tack vare detta, det kan jag inte svara på. Jag är helt enkelt glad för det lilla, just nu. Har bilder och recept sedan påsken, på godaaker som inte enbart hör denna högtid till, men saknar orken just i kväll.

Frikadeller på fläskfärs i gräddig tomatsås
500 gram fkäslfärs
salt, svartpeppar
1 ägg
1 paket bacon, finstrimlat och stekt
1 dl finriven parmesanost
2 msk kapris, finhackad
0,5 dl finhackad bladpersilja
1 vitlöksklyfta, finriven
skalet från en citron, finrivet

1 burk Mutti hela tomater
1 burk Mutti krossade tomater
1 schalottenlök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finrivna
olivolja
1 dl vitt vin
salt, svartpeppar, råsocker
0,5 dl vispgrädde

Blanda ägg, kapris, bladpersilja, vitlök, citronskal och bacon.
Krydda färsen, och blanda sedan ned även den. Forma till knappt valnötsstora köttbullar.

Hetta upp olivolja i en emaljerad gjutjärnsgryta, och fräs schalottenlök och vitlök försiktigt. Häll över vinet, tomaterna (klipp de hela tomaterna i bitar rakt ned i burken; jag gillade att ha lite bitar i såsen) och grädden. Krydda med salt, svartpeppar och en gnutta råsocker. Låt sedan kötbullarna plumsa ned i såsen, och koka på medelvärme i uppemot 30 minuter.
Servera med nykokt linguine, parmesan och svartpeppar.

15 kommentarer:

 1. Hoppas påsken varit skön! Själv mumsade jag macarons från Petit France :-) Det är skönt när jag saknar inspiration att gå in här och hitta dina små tips på god mat.

  SvaraRadera
 2. Vilka härliga frikadeller! Man kan inte var fylld av inspiration och ork hela tiden. Ser framemot bilder och inspiration ifrån påskhelgen =)

  SvaraRadera
 3. Jag sitter hemma i valet och kvalet om vad jag ska handla och laga till middag det var antingen hamburgare, aubergine- & chevrelasagne eller just "italienska" frikadeller men nu har du nog bestämt åt mig! Det ser fantastiskt ut, får även ett tillfälle att köpa mig en vinflaska!
  Tack för inspirationen!

  SvaraRadera
 4. Jag har ätit en synnerligen tråkig middag vilket gör det riktigt svårt att läsa det här utan att få kraftiga salivutsöndringar. Och jag är inte ens hungrig. Kram på dig!

  SvaraRadera
 5. Filippa: Ledighet regerar; vardag suger...lite så är det jus nu för mig. Påsken var härlig. Avundsjuk på ditt Petite France-besök!

  ChezSofie: Nej, det gick väl an om det var ett jobb att laga mat och blogga om det - men nu är det ju en hobby. Inspirationen kommer tillbaka, men jag saknar den när den är borta.

  Kristin: Ser man på! Vilket inflytande jag har :).

  Pytte: Tack! Det var en skön bekräftelse på att takterna fortfarande sitter...

  SvaraRadera
 6. Åh, vilka fina små frikadeller!! Svårt att fixa liknande vegalternativ. och du, ta det lugnt! Jag har säkert 1000 foton i datorn som jag behöver rensa bland och det finns förmodligen ett hundratal matfoton som jag i princip skulle kunna blogga om men jag kommer aldrig längre än att öppna bilderna, bläddra och så kan jag inte bestämma mig för vilken/vilka bilder jag ska ta och så blir det inget alls.

  Du kommer igen. Låt dig ta lite tid för dig själv och förresten, hur var det nu med boken och skriva ner allting i? ;-) Har du gjort det kan du alltid skriva i bloggen senare :-)

  Det finns ju massor att läsa och inspireras av här ändå under tiden :-)


  Ha en skön helg och hoppas solen kommer titta fram hos er!
  /åsa

  SvaraRadera
 7. Mums vad goda frikadellerna var. Jag lagade dem igår.
  / Siv

  SvaraRadera
 8. Jag hade frikadeller till söndagsmiddag enligt ditt recept och jag säger bara SUCCÈ ! Bror och pappa slickade skålen och då hade jag gjort extra mycket för jag trodde jag skulle få en matlåda eller två. Jag får en liten en. Med en stackars frikadell. Suck. Så tack !

  SvaraRadera
 9. Åsa: Du har så rätt. Det gäller at simma lugnt. Hoppas att helgen var skön!

  Siv: Vilken härlig kommentar! Kul att de smakade!

  Filippa: Vilket öde! Nästa gång får du lägga unden till matlådorna innan ni ska äta!

  SvaraRadera
 10. Ser riktigt gott ut! Jag är också en stor vän av fläskfärs. Dessutom är den ju billigare :)

  SvaraRadera
 11. Jag har också testlagat nu (och bloggat såklart: http://njutmaten.blogspot.com/2010/04/testkoket-hondar-tala-mat.html ) och jisses i min lilla låda - riktigt superfin middagsmat! Tusen tack för att du lärde mig laga frikadeller! :)

  SvaraRadera
 12. Gud va gott det där lät, jag älskar frikadeller!! Härligt recept som måste provas snarast!

  SvaraRadera
 13. Niklas: det blev verkligen bra; en ny familjefavorit, helt enkelt!

  SvaraRadera
 14. Fantastiskt gott! Provade dessa ikväll och det var verkligen en hit, alla åt! Såsen var helt underbar. Så gott med stora tomatbitar i som sugit åt sig av smaken.
  Tyvärr hade vi inget bacon hemma men det blev väldigt god smak på frikadellera ändå! Citronen slog igenom precis lagom mycket.

  SvaraRadera
 15. Jag har gjort den här rätten några gånger och jag älskar den! Lånade receptet till min nya engelska matblogg, länkade givetvis till dig. Hoppas det var okej, säg till annars.

  Vänligen, Jenny
  http://jennydoesntsharefood.tumblr.com

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...