onsdag 1 september 2010

Kanske min bästa makrill?


Jag var så vansinnigt sugen på makrill igår. På något vis måste jag i tankarna ha gått omkring och omedvetet fantiserat om denna feta, fina fisk, för plötsligt hade jag helt klart för mig vad jag ville laga. Makrill i ugn var något helt nytt för mig, innan jag prövade detta fina recept för inte fullt ett år sedan. Hela min familj är väldigt förtjust i fiskfiléer som tillagas med varianter av såser under folietäcke i ugnen. Nog måste det gå att göra något sådant med makrillfilé?

Givetvis gick det bra. Det gick till och med alldeles strålande. Om jag skriver att jag förde med mig sommarens smaker in i hösten, så tycker ni kanske det är lite märkligt att jag med sommarens smaker syftar på senap. Nu råkar just dessa senapssorter vara något vi konsumerat stora mängder av under sommaren, och det har gjort mig sugen på mer. Närmare bestämt syftar jag på grovkornig dijonsenap respektive honungsdijonsenap. Senap, vitt vin, grädde och dill, det är smaker som passar som hand i handske till makrill. Jag var nästintill barnsligt nöjd med min anrättning.

Hela vår familj gillar fisk. Våra fisk-vana barn ser det närmast som en trofé, om de hittar ett ben i sin fiskbit. Jag tycker det är synd att det inte äts mer makrill, för det är en fantastiskt smakrik och fin fisk.
Precis som med sejen härom dagen, är detta mat som inte riktigt kommer till sin rätt på bild. Jag kan inte med ord beskriva hur snyggt de grova senapskornen och dillen vilade ovanpå filéerna, lika lite som jag kan förmedla hur doften av den smakrika såsen spred sig ut ur köket och in i resten av huset.
Med andra ord så måste ni helt enkelt pröva själva.

Makrillfiléer i ugn med grädde, två
sorters senap, vitt vin och dill

600 gram makrillfilé
smör till ugnsformen
3,5 dl vispgrädde
1 dl vitt vin
1 msk grovkornig dijonsenap
1 msk honungsdijonsenap
salt och vitpeppar
cirka 1 dl grovhackad dill

Sätt ugnen på 175 grader- Smörj en ugnsfast form. Lägg filéerna med skinnsidan nedåt; salta och dra några drag med vitpepparkvarnen över dem.
Blanda samtliga ingredienser till såsen i en kastrull, och värm den tills den nästan koka. Häll såsen över filéerna. Täck formen med aluminiumfolie, och tillaga i mitten av ugnen i 35 minuter, eller tills filéerna känns klara.

Jag serverade fisken med kokt potatis, för ovanlighetens skull; vi äter inte så mycket potatis. Egentligen hade jag tänkt pressa den, men jag var lite lat. Vi mosade glatt potatisen med den goda såsen.
Barnen åt rårivna morötter, vi vuxna åt gröna bönor med en helt ny dressing som jag fick ett infall att slänga ihop.
Recept kommer.

12 kommentarer:

 1. Det där ser riktigt gott ut, det får vi testa nästa gång vi får makrill på kroken!

  SvaraRadera
 2. Gillar både makrill och sej. Självklart för smakens skull men även för att dessa fiskar är mer reko - för mig känns det bättre och smakar också bättre. Blir sugen på att testa tranbärsvinäger till bönor.

  SvaraRadera
 3. Makrill är verkligen en toppenfisk! Jag har inte testat att köra den i ugn med sås, men det får jag göra nu, märker jag :-)

  SvaraRadera
 4. Supergott!! Bästa makrillreceptet hittills. :-)

  SvaraRadera
 5. Jag har testat detta recept och kan bara säga att det var jättegott.Vi kan inte vänta alltför länge innan vi lagar detta igen.

  SvaraRadera
 6. Bästa receptet...mina barn älskar dekka fiskrätt

  SvaraRadera
 7. Toppen recept, hade inget vin tog en halv citron istället
  En ny favorit. 4de gången i år.

  SvaraRadera
 8. Denna fiskrätt älska mina barn.

  SvaraRadera
 9. Kanon gott recept. jävlar va jag åt . tog dock ris till fungerade utmärkt det med. klockrent recept.

  SvaraRadera
 10. Älskar det här receptet. Har bjudit på det och delat med mig av receptet till andra :)

  SvaraRadera
 11. Gjorde det här idag. Det var verkligen gott!

  SvaraRadera
 12. Det har blivit ett standardrecept här hemma, tack!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...