måndag 6 september 2010

Om ostar, och annat trevligt

Published with Blogger-droid v1.5.5.2

Jag hade en riktigt trevlig dag i Falköping i fredags. Som jag redan berättat blev jag och ett antal andra matbloggare av Falbygdens ost bjudna på ostkurs, med ett påtagligt inslag av ostprovning.

Till att börja med måste jag skriva att det var en upplevelse bara att komma till själva Falbygdens Ost; fabriken, butiken och den småskalighet som råder trots de stora mängder ost som varje dag skickas ut till butiker runt om i landet. Falbygdens Ost har trots allt 300 olika ostar i sitt sortiment och 3000 tom ost på lagring. Svindlande mängder.
Vi blev minst sagt väl mottagna. Det gick inte att ta miste på att de som arbetar med Falbygdens Ost har ett genuint ostintresse och höga ambitioner - de vill få svenska folket att bli bättre ostkonsumenter, öka kunskaperna om ost och vidgar vyerna med avseende på att många av oss (inte minst jag själv) ofta köper de gamla, säkra korten och mer sällan prövar något nytt.

I ostskolan fick vi först en bakgrundsbild av hur det som ursprungligen var ett mejeri ägt av Johan-August och Johanna Johansson 1878 utvecklats till det som idag är Falbygdens Ost.
Vidare fick vi en genomgång i hur ost tillverkas, vilka sorters ost som konsumeras i Sverige och vilka sorters ost vi svenskar helst konsumerar. Den som vill kan själv läsa en översikt av detta på Falbygdens hemsida.

Det var fascinerande att se hur ostarna förpackades, och att få se en del av ostarna som finns i det mindre lagret i anslutning till denna verksamhet.

Jag kan glädja alla vänner av extralagrad hårdost att det kommer en Arn Reserva, en exklusiv herrgårdsost som lagrats i 24 månader. Eftersom jag fick lov att smaka på den, kan jag intyga att den är mycket kraftfull i smaken och den föll mig minst sagt på läppen.

Published with Blogger-droid v1.5.5.2

Några andra spännande, kommande produkter är spanska fruktkakor - helt enkelt hårt sammanpressade fikon (pan de hiro) eller aprikoser (pan de orejón), båda med mandel, som man kan skära små bitar av och äta tillsammans med ost. Helt klart något i min smak. Jag tror att vi samtliga matbloggare föll för dessa produkter.

Jag skickar en hälsning till Sofia, Kari, Millan, Stellan och Linnea.

14 kommentarer:

 1. Fikon och ost! En underbar kombo! Låter som ett trevligt evenemang. Kram!

  SvaraRadera
 2. Visst var det trevligt och gott! Håller med om att den lagrade herrgården var riktigt bra. Ser framemot att öppna den.

  SvaraRadera
 3. Det låter som en härlig dag! Roligt att sånt händer nu för tiden, alltså att matbloggare som oftast är duktiga amatörer får chansen att prova på även om det naturligtvis finns en baktanke hos producenten.

  De där spanska fruktkakorna verkar väldigt spännande, kommer alltså Falbygden att börja sälja dem? Var det nåt mer i än frukten o mandel?

  SvaraRadera
 4. Kul att se en rapport från din vinkel också! Ska bli bättre på att följa din blogg också, för den verkar riktigt intressant!

  SvaraRadera
 5. Hej tillbaka! Kul att ses, jag hoppas det inte var sista gången.

  SvaraRadera
 6. Vi har sålt mycket fina fikontårtor och membrillo från Möllans ost, så det ska bli kul att smaka Falbygdens och se om de är lika bra. Den med aprikoser lät också trevlig!

  SvaraRadera
 7. Tack för bästa sällskapet både på tåg(en) och på Falbygdens, nu ska vi köra lite lobbying så vi får komma dit på en del 2 i ostarnas värld :)

  Kram!

  SvaraRadera
 8. Det är inte utan att man känner ett litet, men märkbart, styng av avund.

  :)

  SvaraRadera
 9. ..och som första steget i Receptomatens förslag om lobbying så har jag nu länkat er alla i högerkanten på Salt&Peppar :)

  SvaraRadera
 10. Jenny: Fikon och ost är verkligen goda vänner. Kram tillbaka!

  Sofia: Spanar lystet på den varje gång jag öppnar kylen, men håller mig i schack ;).

  görel: Det är kul att producenterna insett potentialen hos oss matbloggare. Jag tror dessutom ånga gånger att vi jhar mer integritet än vissa journalioster ;). Falbygden ställer ju inget motkrav - jag hade i praktiken kunnat strunta helt i att skriva om rsan, om jag så önskat.
  Fruktkakorna kommer säljas i vanliga butiker. Den med fikon innehåller enbart fikon och mandel, den med aprikos innehåller något annat; som synes av färgen är den ju inte tillagad av osvavlade aprikoser, precis.

  Millan: Min kamera dog ju mitt i ostprovningen, och mobilbilderna var inte riktigt så bra som jag önskat, så jag fick skippa en lika ingående rapportering som den du gjorde. Tyvärr.

  Stellan: Detsamma! det blir nog fler tillfällen.

  Anna B: Kul! Då har nu ju verkligen något att jämföra med. Jag, som aldrig smakat något liknande tidigare, tyckte dessa var mycket goda. Det verkar även finnas en tredje variant, som vi inte fick smaka på.

  Receptomaten: Tack själv, du var ett strålande resesällskap! Ja, en andra omgång vore inte dumt. Lobba på du, du brukar ju vara framgåmgsrik ;)!

  Fredrik: Du borde ha varit där...

  Millan: Kul initiativ!

  SvaraRadera
 11. Ja, en träff nr 2 låter toppen! DÅ ska jag absolut försöka vara med :D

  SvaraRadera
 12. Det låter som ett intressant besök. Men mina frågor, Annika! Blev det svar? Inte kan det vara så att ni glömda att fråga? ;)

  SvaraRadera
 13. Älskar ost, och fikon är underbart till, vilket är förklaringen till att fikonmarmelad helt enkelt är UNDERBART GOTT på mostmackor!!! Trevlig blogg du har, men varför kan jag inte följa den?

  SvaraRadera
 14. Camilla: Det måste du verkligen försöka!

  pipopp: Jag får konsultera mina anteckningar...och inte minst Karis. Tror vi fick svar på "allt" ;).

  Lindlife: Tack, och välkommen hit!Vet inte varför du inte kan följa mig? Med vilket verktyg?

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...