söndag 12 september 2010

Hallon under knäckigt mandeltäcke


Efter en helg som pendlat mellan kaos och idyll, kändes det på sin plats att axla rollen som den goda modern och slänga ihop en efterrätt. Slänga ihop är faktiskt precis vad det handlade om.
I fredags var jag av logistiska skäl än en gång nödgad att använda en påse frysta hallon som spontan kylklamp, för att kunna pussla in matinköp i eftermiddagens något hektiska schema.

Jag har alltför många fredagar hamnat på lokala ICA i sällskap av hela barnaskaran. Det kan gå både bra och mindre bra, men just i fredags ville jag inte ens ta risken att pröva. Och jag kan villigt erkänna att det var jag själv som var den svagaste länken i kedjan.

Den där halvtinade hallonpåsen, den slängde jag sedan snabbt in i ett av grönsaksfacken i kylskåpet när jag kom hem framåt fredagskvällen. I eftermiddags upptäckte jag den, och insåg att jag faktiskt var så illa tvungen att göra något av och med den.
Varför inte ett paj-substitut? Pajen innehar inte någon självklar plats i min familjs matlagning. Min käre man är lika skeptisk till traditionell paj med skal som till smulpaj.
Då tar vi helt enkelt en annan väg.
Inte för att jag måste, utan för att jag kan. Barnen tyckte att jag skulle kalla den för "mammas super-duper-efterrätt", men jag höll inte riktigt med dem.

Hallon under knäckigt mandeltäcke
(cirka 8 portioner)

1 kilo hallon, tinade
2 msk maizenamjöl
smör till ugnsformen

200 gram sötmandel
1,5 dl råsocker
1 msk äkta vaniljsocker
100 gram smör
3 msk vispgrädde
3 msk ljus sirap

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnsfast form generöst. Häll de tinade hallonen i en bunke; sikta över maizenamjölet och blanda väl.
Häll sötmandlar, råsocker och vaniljsocker i en mixer. Mixa med snabba stötar tills mandlarna finfördelats.
Smält smöret i en kastrull. Rör ned grädde och sirap, och blanda sedan i mandelblandningen. Låt det hela småsjuda ihop under omrörning, på låg värme, någon minut.
Häll hallonen i formen. Klicka därefter den sega mandelsmeten över hallonen.
Grädda i nedre delen av ugnen i 25 minuter.

Servera gärna med kallrörd vaniljsås:
vispa ihop 3 äggulor, 3 msk råsocker flor och 0,5 tsk vaniljpulver vanijpulver (eller helst av allt skrapet från en äkta vaniljstång), och rör ned blandningen i 3 deciliter inte alltför hårt vispad grädde.

5 kommentarer:

 1. Mums, måste provas! Jag litar helt på dina barns omdömen i det här fallet. Hoppas det gick bra allt i helgen vad det nu var. Kram!

  SvaraRadera
 2. Jenny: Den var ganska fin. Helgen var bra, men gapig och skrikig. Kram tillbaka!

  SvaraRadera
 3. Min granne som är barnpsykolog hävdar att helgen (i en funktionell familj) blir bearbetningscenter för veckans alla nya upplevelser. Eftersom barnen nu har en uppstartperiod är det mycket som ska bearbetas, och det suger lätt musten ur en och får en att tro att man är omgiven av aliens :)
  Fin hallonskapelse, knäckig är nog ett av mina favoritadjektiv...

  SvaraRadera
 4. Anna B: Extremt sent svar, helt enkelt därför att jag trodde att jag svarat!
  Tog till mig din grannes kloka insikter och delade med mig av dem till min man ;).
  Erika: Tusen tack!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...