onsdag 29 september 2010

Första dagen som domare i Chark-SM

Tillsammans med drygt trettio andra personer har jag i dag deltagit vid den första av två bedömningsdagar i Chark-SM 2010. Jag blev tillfrågad i somras, om jag var intresserad av detta hedersuppdrag. Det utgår ingen ersättning för att jag utför denna syssla, men jag fann erbjudandet så intressant att jag valde att tacka "ja".

En vagn full av korvar...

Published with Blogger-droid v1.5.5.2

I årets upplaga av Chark-SM bedöms 573 olika produkter, från 57 olika företag. Vi som bedömer produkterna har arbetat indelade i team på 3-5 personer.
Jag har haft en rolig, intressant och lärorik dag tillsammans med tre kunniga personer som alla har erfarenhet från charkbranschen. I dag har vi provsmakat och bedömt korvar i kategorin Kallrökt korv, vattenaktivitet under 0,9 (exempelvis salami, och liknande produkter). Dessa korvar skilda slag var avidentifierade och kodade, och bedömdes bland annat utifrån utseende, doft, smak och konsistens.

I morgon tar vi oss an den andra kategori vi tilldelats, nämligen Lufttorkade/kallrökta hela köttprodukter. Jag ser verkligen fram emot detta.

Här kan den som vill läsa med om Chark-SM.

8 kommentarer:

 1. hahah, men är det sant!? Guuud vad kul att du är där :-)
  Chark-SM? jag visste inte att sådant fanns. Tror inte ens jag kunnat föreställa mig det heller. Hoppas vi ses så får du berätta mer!

  SvaraRadera
 2. Läste hos Lotta Brinck om detta. Kul! Hoppas du berättar alla läskigheter om korvarna. Vet redan att vissa är håriga i.

  Smaklig måltid och lycka till!

  SvaraRadera
 3. Låter spännande :) Hittade du några svarta hårstrån i någon korv också? Lotta gjorde tydligen det :(

  SvaraRadera
 4. Så kul ! Åh, vad spännande ! Lycka till !

  SvaraRadera
 5. Åsa: Nu vet du ju det mesta...;)!

  Lena: Inte ett svart hårstrå i sikte. Lotta måste ha haft otur!

  Kari: Jag har haft en sådan otrolig tur! Bästa teamet, bästa produkterna och dessutom slapp jag stå i kylrum!

  Filippa: Ja, otroligt kul , lärorikt och spännande!

  SvaraRadera
 6. Haha. Jag ser vår korv ända härifrån. Lustigt att du fick bedömma den korv som jag skickade in. Himla roligt, speciellt om den skulle vara något att ha.

  Man kan ju alltid hoppas.

  Är det inte oerhört svårt att smakbedömma så många korvar efter varandra och tycka än det ena eller än det andra om dom? Speciellt om man smakar på något jätteäckligt innan man får något jättegott i monnen, blir inte produkterna sågade eller hyllade av varandra så att säga?

  SvaraRadera
 7. Gustav: Nu undrar jag givetcvis nyfiket vilken korv som var er...:).

  Faktum är att det var ganska lätt att skatta jorvarna. Initialt tog vi det mycket lugnt, diskuterade igenom de olika egenskaperna vi skulle bedöma och gick mycket metodiskt till väga. För att rensa gommen drack vi vatten, tuggade på smörgåskex (neutraliserar rent otroligt bra) samt spottade faktiskt ut en hel del produkter efter att initialt ha smakat dem. Det senare inte enbart för att vissa av oss kanske tyckte de smakade illa, utan även för att inte överbelasta smaklökarna ;).

  Fantastiskt nog så var det stundtals så otroligt lätt att smakbedöma - de som smakade bäst, de var så klockrena i alla hänseenden att de var som rena uppenbarelser i munnen.

  Viktigt var att vi inte var där för att jämföra produkter. Alla produkter betygssattes utifrån sina egna egenskaper, inte i jämförelse med någon annan.
  Lärorikt, spännande och fantastiskt roligt!

  SvaraRadera
 8. Bedömningen måste ju vara hur svår som helst. Dom lätta kriterierna som utseende och snittuta och doft är ju inga problem och som du säger så har man bara utarbetat kriterierna för dom olika poängsättningarna innan så går ju den biten bra. Däremot smak. Speciellt när det är över 50 produkter i klassen så måste det bli svårt.

  Jag såg att du hade Svein Berg i din provgrupp och det är ju en kompetent man. Jag vet även att Peter Mårtensson skulle vara domare.

  Om jag tittar på vagnen på bilden så skulle jag tippa att vår korv är den tjocka som ligger längst ner till vänster.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...