lördag 11 september 2010

Inspiration, på en
armlängds avstånd


Ibland räcker det med att sträcka sig fram och öppna ett skåp, för att överösas av vad som nästan är mer inspiration än det går att hantera. Nu undrar ni kanske vart jag är på väg? Jag syftar på en kokbok som jag köpte förra hösten. Många med mig har säkert tendensen att köpa på sig fler böcker än vad vi faktiskt hinner att läsa.

Just i det här fallet ska jag också erkänna att jag inte är en bättre människa än att jag faktiskt bär på ett litet, litet motstånd mot att läsa kokböcker som saknar bilder. Skickligare skribenter än jag själv har säkert formulerat kloka tankar kring vad detta kan tänkas bero på.
Egentligen får det mig att känna mig ganska enfaldig. Det är ju inte precis så att jag avstår från att läsa romaner, och håller mig till bilderböcker. Jag får delvis skylla på att vackra foton blivit något av en självklarhet i kokböcker. Vi vet alla att många kokböcker köps mer för att bläddras, i än för att faktiskt tjäna som konkret matlagningsinspiration.

I varje fall - härom veckan satte jag mig faktiskt ned och läste i Jane Grigson´s "Charcuterier and French Pig Cookery", och det var minst sagt en uppenbarelse. Detta är en fantastisk kokbok. Jag kan inte begripa, ja, jag nästan skäms över att jag inte hört talas mer om denna matskribent och kokboksförfattare tidigare. Att denna bok stått nästintill oöppnad i mitt bokskåp sedan förra hösten, och att jag då köpte den mest som "kuriosa". Det lär jag framledes få äta upp, med råge.

En första titt i boken gav mig genast mängder av uppslag. Till att börja med, så gav den mig idéer till att fortsätta utveckla min förmåga att laga till patéer.
Jane Grigson var en kvinna som visste vad hon höll på med. Om inte denna bok ger mig den spark i baken jag behöver för att börja göra egen korv, ja, då vet jag inte vad som krävs.

Till att börja med håller jag mig emellertid till det jag ändå tycker mig behärska någotsånär. Jag börjar min inspirationsresa med Jane Grigson med att laga till en lantpaté.
Jag återkommer så snart jag kan med resultatet.

6 kommentarer:

 1. Ja, den är bra! Gillar verkligen hennes sätt att skriva.

  SvaraRadera
 2. Man kan ju undra vad sura läsare tycker om det här? Är inte det här också nån slags produktplacering...Jag för min del tycker att det är himla fint att bli tipsad om både det ena och det andra.
  Din blogg är den första jag läser när jag öppnar datorn :)
  Fortsätt gör precis som du vill så är vi många som kommer läsa med glädje!

  SvaraRadera
 3. Den är fin, jag har lagat flra rilletter utifrån den.

  SvaraRadera
 4. En annan mycket bra bok på samma tema är Charcuterie av Michael Ruhlman och Brian Polcyn. Jag har precis avslutat projekt hemgjort bacon från den boken; rimmade och rökte en hel sida fläsk och fick äntligen äta lite hemlagat bacon till frukost i morse. Mycket gott.

  SvaraRadera
 5. Har du läst Heat av Bill Buford, mitt ex fick många hundöron med inspiration?

  SvaraRadera
 6. Anna: Det ante mig!

  Cissi: tack för fina komplimanger!
  Jag tror ändå att det var bra att det blev lite diskussion kring produktplacering. Kanske skrivs det alldeles för lite om detta, som ändå är så vanligt förekommande bland många matbloggare?
  Kul att du gillar SMASKENS; det glädjer mig verkligen.

  del: Låter spännande. Och gott!!! Tack för tipset!

  Silver: Nej faktiskt inte. Den hamnar på "listan"!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...