måndag 27 september 2010

Onsdagsmat


Som ni vet vid det här laget brukar jag sällan skriva om snabblagad mat. Detta är inte enbart en lite barnslig motreaktion till alla "15-minutersrecept" som florerar i olika sammanhang. Jag avsätter helt enkelt den tid som behövs för att laga mat. Jag är kanske lyckligt lottad som över huvud taget har möjlighet att välja, men jag kallar det för en livsstil. Mat får ta tid, eftersom det är en av de viktigaste beståndsdelarna av ett gott liv.

Just den här hösten har familjelogistiken utkristalliserat sig lite annorlunda än tidigare. Onsdagseftermiddagarna innehåller två olika aktiviteter för några av barnen, med bara en dryg timmas effektiv tid emellan. Min målsättning är att barnen under denna begränsade tid ska utfodras med något som håller den vardagskulinariska nivå jag anser att en onsdagsmiddag bör hålla.
Hittills har jag försökt att ha planerat och lagat något i förväg, men just i onsdags förhöll det sig inte så. Räddningen för mig var, som så många gånger förr, att kunna självscanna. In i och ut ut butiken på knappt tio minuter, med färsk fisk och tillbehör i kassen.
Fisk tillagar jag helst i ugn, men det fanns det inte tid för under dessa onsdags-omständigheter. Med viss inspiration från min väninna A's mammas torskgryta, lagade jag onsdags en snabb fiskrätt på sej med smak av bland annat sherry och purjolök. Jag tycker ofta det är märkligt att barn, som kan vara så kräsna när det gäller somliga saker, glatt accepterar ganska distinkta smaker, när de förpackats i ett snyggt paket. Denna fiskrätt fick toppbetyg av mina ätteläggar. Av oss vuxna med, för den delen.

Onsdags-sej med sherry och purjolök
800 gram sejfilé
salt och vitpeppar
2 mk smör
en halv, normalstor purjolök; finstrimlad
1 dl Amontillado sherry
2 dl créme fraiche
1 dl vispgrädde
0,5 fiskbuljong
salt och vitpeppar
0,5 kruka gräslök, finhackad

Byxa filéerna och dela dem i stora bitar. Krydda dem med salt och vitpeppar.
Hetta upp smöret i en traktörpanna eller teflonstekpanna; fräs purjon på svag värme tills den mjuknat. Häll över sherry, och låt den koka in till hälften. Tillsätt därefter den halva fiskbuljongtärningen, créme fraiche och grädde. Vispa ihop, och koka upp. (När fisken tillagas långsamt i ugn, läcker den goda vätskan från fisken ut i såsen. Det blir helt enkelt inte samma sak när fisken ska sjuda i ett kärl på spisen, och därför valde jag denna gång att tillsätta en halv fiskbuljong som smaksättare.)
När såsen småputtrar, sänker du värmen, lägger i fiskbitarna och täcker det hela med ett lock. Tillaga på låg värme i uppemot tio minuter. Det får inte koka, bara sjuda helt försiktigt.
Smaka av såsen med salt och vitpeppar. Strö över gräslöken strax innan det är dags att servera fisken.

6 kommentarer:

 1. Visst är det till stor del en fråga om att prioritera maten men ibland kör det verkligen ihop sig. Det här låter ju som en riktig superrätt som ändå går fort att laga. Gott, gott...

  SvaraRadera
 2. Det låter som en god variant säger väninnan A : ), den skall vi prova!

  SvaraRadera
 3. Det låter gott! Recept på snabblagade middagar är faktiskt bra att ha på lager...

  SvaraRadera
 4. Nässelblom...: Det är då det är skönt att slippa kapitulera för "skiten" :)!

  A: Det var riktigt gott!

  Helena: Ja, det gäller att ha sådana på lut när tiden är knapp!

  SvaraRadera
 5. Men oj, det där såg ju HUR GOTT UT som helst!!! *dregglar*

  Förresten, som matintresserad: kan du inte sända mig ditt allra bästa recept, som jag kan få prova på? Jag älskar verkligen att laga mat och helst hälsosam sådan - även om det ibland (alltså väldigt sällan) inkommer något halv-onyttigt sådant. Publicerar flera recept i min blogg varje vecka och så skriver jag för en hälsotidning på nätet :-)

  SvaraRadera
 6. Emma-Lou: Tack! Men mitt bästa recept, det har jag nog inte lagat ännu - så det har jag svårt att dela med mig av ;)!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...