måndag 13 september 2010

Höstens första gryta

Genom att klanta mig brutalt lyckades jag av misstag radera en hel del bilder från kameran. Det har aldrig hänt tidigare, och kommer definitivt inte att hända igen.
Nu är det som det är med den saken. ag kan inte visa er den estetiskt mer tilltalande före-bilden, då ett vackert grön örtknippe vilade på läckert brynta köttbitar, knappt täckta av rödvin. I stället ser ni det ni ser här ovan, en murrig, men minst sagt mör köttgryta. Ni är nog vana vid mina bilder vid det här laget. De kanske inte alltid är så estetiskt insmickrande, men i mina ögon är grytan på bilden rent ut sagt vacker. Kanske ser också ni med sådana ögon?

Det är sådan här mat jag är så svag för. Grytan hade helt klart kunnat långlagas, men nu var det söndag, och jag hade hela eftermiddagen på mig att stöka i köket.
Denna höstens första gryta är lagad på märgpipa, smaksatt med stjälkselleri, gul lök, vitlök, sardeller (jo, men visst), fylligt och fruktigt rödvin, ett knippe örter samt torkade trattisar. Jag är inte någon svampplockare, men den som har tillgång på färsk svamp använder givetvis sådan.

Höstens första gryta
1 kilo märgpipa
smör och olivolja
salt och vitpeppar
2 stjälkar selleri
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1,5 dl torkade trattkantarellwr, blötlagda
2 dl fylligt, fruktigt rödvin
2 sardelfiléer
ett knippe med bladpersiljestjälkar, rosmarinkvistar och timjankvistar, ihopknutet
en generös nypa råsocker

Finhacka selleri, lök och vitlök. Låt dessa svettas i olivolja i en emaljerad gjutjärnsgryta på låg värme. Putsa och dela köttet i inte alltför små kuber.Hett upp smör och olivolja i en gjutjärnspanna; bryn köttet i omgångar, salta och peppar, och för över det till grytan. Tillsätt sardeller, svampen och dess blötläggningsvätska (kontrollera att den inte innehåller grus) samt rödvin. Strö över råsocker, lägg på örtbuketten. Låt grytan koka upp, och sedan småputtra med locket på hela eftermiddagen, eller närmare bestämt uppemot fyra timmar.

9 kommentarer:

 1. Visst är det härligt att grytsäsongen har börjat!
  Sardeller är verkligen en toppensmaksättare som går att använda i det mesta. Märgpipa har jag aldrig provat, men så har jag inte ngn bra kötthandlare i närheten heller...

  Förr oss hungriga matglada själar säger bilden verkligen mustig härlig köttgryta och det som inte bilden säger det beskriver du så bra i ord =).

  SvaraRadera
 2. Ahh, now we're talking. Du har verkligen kokat benet ur! Märgpipa; trodde inte det var så mycket kött?! Däremot brukar jag kasta i några ben för märgens skull.

  SvaraRadera
 3. Så gott med sardeller i, en perfekt smaksättare.
  Grytor och långkok är absolut bland det bästa med hösten, tända levande ljus och filt i soffan framför en bra film är inte heller fy skam.

  SvaraRadera
 4. Hej Annika,
  jag måste bara säga att jag ÄLSKAR din sida- blir glad osm ett barn på julafton när jag ser att du har uppdaterat...jag har fått så himla mycket inspiration av dig och vi gillar verkligen samma typ av mat.
  Ett extra plus är ju när du tipsar om dina dressade grönsaker som jag nästa har cravings på :-)
  Jag meddelar mig sällan när jag är här inne och tassar runt, men nu gör jag det med besked minsann.

  Tack,
  Lena C

  SvaraRadera
 5. Jag ser samma som du ... en underbart vacker gryta, nästan så att man kan känna smaken på sin tunga :-)

  SvaraRadera
 6. Använder ofta Guinness, kakao, hela burktomater, honung, chipotle som bas i nötgrytor.
  Är ganska ny här på din blogg och gillar, ska prova din paté verkar smarrig.
  Gabriel

  SvaraRadera
 7. Sofia: Tack!

  Fredrik: Det var en väldigt fin, stor bit. Jag hade tur!

  Håkan och Anki: Grytor är något av det bästa med hösten!

  Lena C: Tack, tusen tack, vilken fin komplimang! Jag blir verkligen jätteglad av ditt beröm. Och jag håller med, dressade grönsaker är fantastiska!

  Veronica: Vilken tur att du ser samma ska som jag :)!

  Gabriel: Det låter jättegott! Kul att du hittat hit - och givetvis måste du testa paté!

  SvaraRadera
 8. Låter toppengott, men så där såsigt kan det väl inte bli med bara två deciliter vin till 1 kilo kött?

  SvaraRadera
 9. Ulrika: Jodå, tro mig ;), köttet läcker vätska, och 2 dl vin täckte för att knappt täcka ingredienserna innan de fick lång-sjuda...man behöver ofta mindre mängd vätska än man kan tro!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...