torsdag 16 september 2010

Jag kallar det "lantpaté"


Det var alldeles för längesedan jag lagade paté. Det beror givetvis på att årstiden inte inbjudit till den typen av mat. Nu är det höst, oavsett vad meteorologoerna säger om dygnsmedeltemperatur. Eftersom jag gillar höstmat mest av allt, är jag således i mitt esse.
Till min bestörtning upptäckte jag att jag glömt att blogga om en av mina födelsedagspatéer från i maj, men jag kan inte överdosera patéerna, så jag får helt enkelt spara den någon vecka eller två.

Låt mig i stället presentera min lantpaté, tillagad på de finaste av råvaror. Jag var och handlade alldeles ensam i söndags; en sann lyx, i synnerhet som jag hade tillfälle att besöka Sandströms butik i Älvsjö, och shoppa loss på diverse trevliga produkter, däribland fläskfärs, lammfärs och sublim, riktig bacon.
De maler färsen finare än den man får i vanliga matbutiker, och det var därför jag avstod från att mixa patésmeten, vilket jag annars ofta gör.

Det som främst skiljer denna paté från de tidigare jag bloggat om, är att jag, inspirerad av Jane Grigson, klädde min älskade patéform med tunna skivor bacon. Patén är smaksatt med schalottenlök, vitlök och örter. Kombinationen fläskfärs och lammfärs är klockren; bacon är bacon, vad kan egentligen gå fel?
Håll tillgodo, patéälskare. Detta kan vara den bästa paté jag hittills lagat.

Lantpaté - första versionen
100 gram fint bacon, tunnt skivat
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 ägg
2 smk vetemjöl
0,25 dl grädde
0,5 dl Eau-de-Vie
0,5 dl finhackade örter såsom timjan, rosmarin och bladpersilja
450 gram kycklinglever, putsad
300 gram finmalen fläskfärs
300 gram finmalen lammfärs
salt och svartpeppar

Sätt ugnen på 175 grader. Mixa schalottenlök, vitlök, ägg, vetemjöl, örtkryddor, kycklingfilé, grädde och Eau-de-Vie. Krydda färserna med salt och svartpeppar. Blanda sedan kycklinglevermixen med färserna i en rymlig bunke, helst för hand.
Smörj en patéform eller brödform lätt med smör (för säkerhets skull). Klä den sedan med baconskivorna. Häll i patésmeten, pressa försiktigt ned den med en slickepott. Vik baconskivorna på plats över smeten, täck formen med ett lock eller med aluminiumfolie, och tillaga i mitten av ugnen i uppemot en timma.
Låt svalna, och förvara i kylskåpet tills dagen därpå.

Jag har skrivit det förut, och jag skriver det mer än gärna igen - pate är riktigt bra barnmat. Våra barn älskar paté, med en intensitet som nästan gör mig rörd. Det är den perfekta middagen, lätt att förbereda och snabb att plocka fram; den blev en lyxig vardagsmiddag, en hektiska onsdagseftermiddag mellan äldsta dotterns kyrkokör och äldste sonens schackklubb.
Vi åt patén med en experimentsås. Recept kommer

14 kommentarer:

 1. Undrar bara vilken enhet sm är som vetemjölet mäts upp i? Vill verkligen göra en paté och som novis vet jag inte alls hur mucket vetemjöl som bör finnas i smeten!

  SvaraRadera
 2. Snacka om att man blir sugen på att göra paté! Vilka härliga bilder ochså gott det låter. Jag suger i mig och återkommer snart med en egen paté ;-)

  SvaraRadera
 3. Carin: Slarvigt av mig, det ska så klart stå msk! Nu är det korrigerat. tack för att du läste så uppmärksamt!

  Sofia: Jag förstår inte varför inte alla gör paté ;)? Ser fram emot att få ta del av en från ditt kök!

  SvaraRadera
 4. Jag ska i alla fall börja göra paté snart :-) blir jätteinspirerad av dina patéinlägg. Känns lite som "Mormors mat", riktigt och hederligt på nåt sätt, och kanske en mat som skulle kunna falla i glömska om det inte var för matbloggare som du :-)

  SvaraRadera
 5. Går det att byta ut fläskfärsen mot nötfärs?

  SvaraRadera
 6. åh det ser faktiskt gott ut även om jag inte gillar paté så jättemycket. Jag ska försöka göra en hemmagjord precis som du, då ändrar jag säkert inställning till det! Otroligt fin blogg, jag inspireras!!

  /Olivia

  SvaraRadera
 7. Erka Perka: Kul! Jag ser det som min uppgift att predika patéernas evangelium ;).

  Lina: Det viktigaste är att patésmeten inte blir för mager. Det borde gå att byta ut fläskfärsen mot nötfärs, men smaken blir givetvis inte densamma. Kanske borde du försöka satsa på att hitta en extra fet lammfärs att kompensera med?

  Olivia: Paté kan vara riktigt äckligt (ursäkta ordvalet), och jag är djupt skeptisk till mycket av det som saluförs. Att laga den själv är något helt annat.

  SvaraRadera
 8. Mikkan: Tack! Jag har fått låna ett bättre objektiv av en god vän, och det gör skillnad!
  Olivia, igen: Tack för det fina berömmet! Ursäkta mig, jag glömde skriva det i hastigheten.

  SvaraRadera
 9. Det här är så mckt 80-tal att man snart måste plocka fram recepten på gravad oxfilé (kryddat med smörgåskrasse).

  SvaraRadera
 10. Sebastien: Tack! Jag var mycket nöjd själv :).

  Stefan: Det där lät ju hur gott som helst...och paté känns numera ständigt aktuellt, i synnerhet i mitt kök!

  SvaraRadera
 11. Har nyss hittat hit och denna patén var verkligen vad att kommentera direkt! Lovar att prova ditt recept rakt av, har an sa lange endast gjort hjortpaté tillsammans med mamma (gott det ocksa!) men det ar ju annu lattare att hitta lamm- och flaskfars!

  SvaraRadera
 12. matarkivet: Välkommen hit! Jul att du gillade detta recept. Jag är själv mycket nöjd med det.
  Jag har själv väldigt liten erfarenhet av viltfärs, så jag är på jakt efter det för att göra nästa paté i höstens tecken ;)!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...