onsdag 15 september 2010

Något till kaffet? Det fixar jag!


I ett svagt ögonblick erbjöd jag mig självmant att baka till en planeringsdag på jobbet. Kanske var det för att jag inte bakar så särskilt ofta nu för tiden? Kanhända var den en inre röst som sade till mig att passa på, att verkligen ta tillfället i akt att umgås med smör, socker, choklad och nötter.
Brownies måste i varje fall vara något av det mest tacksamma man kan baka. Jag experimenterade fram ett recept på brownies hösten 2008, som jag sedan dess bakat i ett flertal varianter. Nu var det åter dags att försöka vara lite kreativ.

De rostade hasselnötterna från ICA är en favorit son jag alltid ser till att ha hemma. Alla som själva kämpat med att rosta hasselnötter, och sedan försöka skrubba av skalen, förstår att uppskatta denna färdiga produkt.

Steget till att spetsa fudge-täcket med whisky var inte särskilt vågat. Det behövs något som bryter av en smula mot en brownies massiva, nästan koncentrerade chokladsmak.
Cognac eller rom lär garanterat fungera lika bra.

Brownies med vit choklad, rostade hasselnötter och whiskyspetsat fudgetäcke
100 g 70% choklad, hackad
150 g smör, rumstempererat
3 dl råsocker
1 msk äkta vaniljsocker
1/2 tsk salt
2 ägg, av den större storleken

60 gr (ca 1 dl) vetemjöl
3 msk kakao
100 gr ICA rostade hasselnötter, grovt hackade
100 gr vit choklad, grovt hackad

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa samman smöret med råsocker, vaniljsocker och salt. Vispa ned äggen, ett i taget. Smält chokladen över vattenbad eller i micron och rör ned den. Sikta över kakao och vetemjöl, och blanda ned i smeten. Tillsätt slutligen hasseloch den vita chokladen.
Täck en form med smort bakplåtspapper. Jag har en kvadratisk, rostfri form från Cordon Bleu som mäter 24*24 cm; den är perfekt för brownies. Häll smeten i formen, bred ut och slätade till den ordentligt. Grädda i nedre delen av ugnen i 30 minuter - och inte en minut mer.

Whiskyspetsad fudge
200 gram mörk choklad (70%)
0,5 dl grädde (+ 2 msk)
3 msk whisky
1 nypa flingsalt

Smält chokladen i whiskyn och grädden. Hoppa inte över den lilla gnuttan flingsalt, den gör en sådan smakskillnad.
Låt fudgen stelna, och bred den därefter över brownien. Låt sedan kakan kylas ned helt i lylsjåp, innan du skär den i lagon stora, eller små, bitar.
I efterhand inser jag att jag kunde ha tillsatt en aning mer grädde, därav parentesen i ingredienslistan. Dessutom ska jag poängtera att detta blir en spritig fudge. Det är så jag vill ha det, minska mängden whisky om du vet med dig att du föredrar en mildare ton. Tänk då bara på att öka på mängden grädde i proportion till den minskade mängden.

9 kommentarer:

 1. Herre guuuud, jag tror jag döööör så gott! Du får gärna komma hit och fixa en sån till kaffet :D
  Jag har svångremmen på och ska jag äta ngt sött, fett, mjöligt och chokladigt ställer jag höga krav och den här brownisen slår högt!

  SvaraRadera
 2. Jag älskar det här brownie-receptet. Har själv bakat olika varianter av det. Det är ett så bra grundrecept.
  Det är även du som fått mig att inse att det är frånvaron av salt som gör att vissa bakverk med choklad är så trista.

  SvaraRadera
 3. Mums... den låter helt gudomligt god. Själv äter jag gärna hasslenötter, men ska jag baka den till familjen får det bli utan då vi har allergiker.

  SvaraRadera
 4. Jesus, vad gott det låter! Blir nog en variant på vår kräftskiva :)
  //AnnaKarin

  SvaraRadera
 5. Åsa: :D Här snackar vi choklad i kubik! En liten bit tillfredställer chokladbehoven.

  Mathilda: Så roligt, tack! Saltets betydelse i bakverk går inte att underskatta ;). I synnerhet när det handlar om choklad.

  Erika: Om familjemedlemmarna tål andra nötter, så kan jag rekommendera pecannötter. Annars går det givetvis bra att utesluta dem!

  AnnaKarin: Såklart du ska!

  Anna B: Tack själv ;)! Hoppas de ska smaka.

  Annika: Tack! De blev grymt goda.

  SvaraRadera
 6. Va ? Har du hittat färdig rostade nötter ? Vart ? Hur ? I vilken hylla ?

  tack !

  SvaraRadera
 7. Filippa: De finns på ICA, i ICAS eget sortiment av nötter. Ganska små, transparenta påsar.
  Det finns också ett märke som heter Sera som har rostade hasselnötter, finns i vissa välsorterade Coop-butiker, bland annat. Lycka till :)!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...