tisdag 21 september 2010

I stället för...det där


När jag som jag tidigare berättat klätt av crépinetterna, återstod små biffar av finmald lamm- och fläskfärs. Finmald i bemärkelsen mald två gånger. Jag må vara lite fånig, men jag finner en så oerhört stor tillfredsställelse i att ha möjlighet att gå till en riktig köttbutik, be om ovan nämnda färser, och därefter ha nöjet att vänta medan färsen mals. Visst, jag har en egen köttkvarn, men jag sticker inte under stol med min bekvämlighet.

Det blir en fascinerande kompakt konsistens när färsen är så finmald. Jag kryddade färsbiffarna med rosmarin, bladpersilja, schalottenlök, vitlök, vitt vin, salt och svartpeppar. De stektes i smör, och serverades till linguini, tillsammmans med en enkel sås på färska tomater som bas.

Dessa biffar kommer vi helt klart att laga igen. jag skulle vilja göra dem större, och pröva att grilla dem. Eller, varför inte göra små, fina köttbullar av smeten?
Lamm och fläsk är verkligen bra kompanjoner.
Smaken blir fantastisk.

Örtkryddade lamm- och fläskfärsbiffar
200 gram finmald fläskfärs
200 gram finmald lammfärs
2 msk finhackad bladpersilja
1 msk finhackad rosmarin
1 finhackad schalottenlök
1 finhackad vitlök
3 msk vitt vin
salt och nymald svartpeppar

Blanda samtliga ingredienser noga i en rymlig skål till en smidig smet. Slunga gärna ned smeten i skålen ett par gånger, för att pressa ut lyft. Låt den sedan helst vila i kylskåp i en timma, så att smakerna får mogna.
Forma smeten till små biffar. hetta upp smör i en gjutjärnsstekpanna. bryn biffarna runtom, så att de får vacker färg, och stek dem sedan p lägre värme så att de blir ordentligt tillagade.

6 kommentarer:

 1. Jag har aldrig provat blanda fläsk och lamm men det låter väldigt gott så jag blir sugen på att prova efter ditt inlägg.

  SvaraRadera
 2. "Åh, vad gott det ser ut" eller "Det där ska jag laga ikväll" är ju vanliga ord man ser i kommentarer på många matbloggar.
  Nu åker jag dit ;)
  Jag måste säga att: Det där verkar riktigt smaskens!

  SvaraRadera
 3. Erka Perka: Lamm och fläsk passar verkligen jättefint ihop. Tycker absolut att du ska pröva!

  Lena: Kul, då gick mitt budskap fram som det skulle :)!

  SvaraRadera
 4. Gud i London vilket recept... det måste ju bara bli gott med så goda ingredienser. Vi har heller aldrig blandat lamm med annan färs, tror du att det skulle fungera med nötfärs ist för fläskfärs?

  SvaraRadera
 5. Åh, lammfärsbiffar, det var längesen jag hade det! Ser väldigt gott ut, måste nog testa detta receptet snart!

  /Olivia

  SvaraRadera
 6. I ett tidigare liv när jag bland annat arrangerade tävlingar för köttmästare i butik höll jag på en del med crepinette. Men det är snart 10 år sedan. Jag gjorde en del inspirationsmaterial till köttmästare också, och hämtade själv inspiration från bla tyska charkböcker, och där användes det en hel del. Kul att se, och det låter som en väldigt goda biffar också.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...