lördag 25 september 2010

Björnbärs(cumberland)sås,
eller något i den stilen


Jag hade helt glömt av att blogga om såsen jag lagade till lantpatén härom veckan. I brist på bättre namn väljer jag att kalla den för en variant på cumberlandsås, väl medveten om att detta inte alls är korrekt. Jag ville helt enkelt pröva att smaksätta en coulis, i stället för att laga till cumberlandsås av gelé. I mitt tycke var resultatet med beröm godkänt, och jag uppskattade den distinkta bärigheten hos såsen. Björnbär har jag haft i tankarna ända sedan jag började laga paté. Jag har förgäves sökt efter björnbärsgelé (kanske helt enkelt i fel butiker), och i brist på detta dök idén om denna sås upp i mitt huvud.
Nästa gång ska jag pröva med coulis på hallon, eller kanske lingon, eller varför inte tranbär?

Björnbärs(cumberland)sås
300 gram björnbär
2 msk råsocker
saft av 0,5 citron
0,5 tsk torkad ingefära (i brist på färsk...)
1 tsk Colemans senapspulver
1 msk Eau-de-Vie
1 tsk arrowrot

Låt björnbären småkoka tills de är helt mjuka och liknar en sylt. Pressa dem då genom en finmaskig sil, så att alla kärnor kan avskiljas från bärmassan.
Blanda därefter bären med de övriga ingredienserna, utom arrowroten i en kastrull. Koka ihop det hela på låg värme i några minuter. Tillsätt arrowrot under vispning. Häll över såsen i en väl rengjord glasburk. Förvara i kylskåp. Hållbarheten kan jag inte uttala mig om, eftersom såsen tog slut inom en vecka. Men eftersom den inte är så söt, skulle jag tippa på att den mår bra av att ätas upp inom fjorton dagar?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...