söndag 1 augusti 2010

Sommarmaten 2010, del 2:
den grymma, enkla potatissalladen

Det blir ofta potatissallader på sommaren. Våra gamla, trogna recept har tidigare varit min mans goda potatissallad med vinaigrette och vår krämiga potatissallad.
I början av sommaren kom denna löjligt enkla variant till, kanske som en motvikt till de förras ganska ingredienstunga recept.

Honungsdijonsenap har vi tidigare ignorerat i butikshyllan. Fråga mig inte varför, det är ju en helt suverän produkt, som blivit en riktigt god vän i sommar.
Jag tillbringar mer än gärna tid i köket, men att skrapa färskpotatis är nog något av det absolut tråkigaste jag vet. När potatisen väl är skrapad och kokar finns det inte så mycket tålamod kvar hos mig. Då är det särskilt bekvämt att bara behöva tänka på gurka, äpple, gräddfil, dill och två sorters senap. Sedan är den grymma, superenkla potatissalladen klar.

Till salladen har vi ätit grillade toulouse- och merques-korvar från Sandströms, som jag köpte en större mängd av och tog med mig till landet. Sådan korv finns inte att tillgå här.

Potatissallad 2010 - en receptidé
1 kilo färskpotatis
1 slanggurka
2 små eller 1 riktigt stort, syrligt äpple
5 dl gräddfil, kanske mer
a l´ancienne dijonsenap (hela korn), rikligt
honungsdijonsenap, rikligt
1 dl hackad dill, eller kanske ännu mer

Skiva den kokta potatisen grovt när den svalnat en smula. Skala, kärna ur och dela gurkan. Skala och dela äpplena. Blanda gräddfil och rikligt med senap; smaka av. Blanda samtliga ingredienser. Tillsätt med gräddfil och senap om salladen inte är tillräckligt krämig.

4 kommentarer:

 1. Honungsdijonsenap är kanongott. En riktig favorit hos mig. Jag älskar dock nästan all sorts senap, är smått beroende ;)

  SvaraRadera
 2. Potatissallad är jättegott. Vi gör ofta en variant med pesto, pinjenötter, oliver och fetaost i.

  SvaraRadera
 3. men annika, investera (det är just ordet här) i en elektrisk potatisskalare, den är min bästa vän i stugan. det blir förstås inte riktigt som egenskrapat men just till potatissallad blir det väl bra nog, och humöret är på topp!

  jag älskar också äpple i min, sedan drämmer jag i honung och dijon för sig, sedan kapris och ibland lite hackad pickles eller inlagd gurka. när jag trodde jag hade äpplen men det viade sig vara päron gick det också finfint.

  SvaraRadera
 4. Mian: Vi är också senaps-tokar, har nog en sec-åtta sorter hemma för jämnan!

  Erica: Variationsmöjligheterna är oändliga!

  Anna: Jag börjar fundera på det, men nu är det oftast så att A förbarmar sig över potatisskalningen. Denna sommarfavorit känns so low key i jämförelse med allt hackande och fixande vi gör i vår vinaigrettebaserade variant, som innehåller rödlök, syltlök, cornichonger, gräslök, äpple, gurka....you name it.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...