tisdag 3 augusti 2010

Hallon- och rabarbersylt
- av en ren tillfällighet


Det händer ibland när vi handlar att vi köper och använder oss av påsar med frysta bär, som extra kylklampar i matkassarna. Härom dagen hade vi köpt hallon, och innan vi hunnit hem hade bären tinat såpass mycket att jag inte ville frysa om dem. Det var helt klart läge för syltkok.

Två rabarberplantor har på var sitt håll fört en ganska tynande tillvaro, felplanterade på ogynnsamma ställen på tomten här på landet. Vi planterade om dem i juni, och sedan dess har de kryat på sig ganska så ordentligt. Eftersom plantorna kom igång så sent, är deras stänglar späda och fina, som om vore det fortfarande försommar. Jag insåg att rabarber och hallon givetvis måste passa utmärkt ihop, rent smakmässigt.

Jag var en smula restriktiv med råsockret, med det uttalade syftet att koka en lite syrligare sylt; en sådan vi gärna smetar på nybakade, generöst smörade bitar av surdegsbaguette.
Den som vill kan givetvis tillsätta mer socker. När det är så här lite socker i en sylt, håller den givetvis inte hur länge som helst, men för oss är det inte något bekymmer. Vår syltburk kommer att vara tom innan skolan börjar igen, det är jag helt övertygad om.

Syrlig hallon- och rabarbersylt
500 gram hallon
500 gram rabarber
1,5 dl råsocker
en skvätt vatten i kastrullen

Blanda ingredienserna i en kastrull, och koka sedan på medelvärme i någon halvtimma; jag minns helt ärligt inte hur länge den kokade. Konsistensen ska i varje fall inte vara rinnig, den måste ha fått koka ihop ordentligt.
Häll sedan sylten i en väl rengjord burk. Låt den svalna, och förvara den givetvis i kylskåpet.

5 kommentarer:

  1. Håller med dig om att sylt ska vara syrlig, även om ökad sockerhalt konserverar bättre. Men för tusan, en burk god sylt står ju inte och dammar ;)
    Oj vad många inlägg du har postat, hinner knappt läsa ett förrän ett nytt dyker upp! Kul att du är tillbaka på bloggen

    SvaraRadera
  2. Jag hörde av en körkompis att rabarbern kommer med nya stjälkar hela sommaren om man fortsätter att skörda av den. Jag har varit på våra två fina stånd flera gånger denna sommar och gallrat och de är fortfarande fina. Är dock lite feg att laga något av dem, knasigt va? Men jag har tänkt att ta några stjälkar och provkoka för att se om de blir "fiskben".

    Förra året kokade jag massor av rabarbersaft, ganska sent på säsongen (kanske september?). Det blev en vackert rosa saft, halt underbar som longdrink med färsk citronsaft, is och gin.

    SvaraRadera
  3. Anna B: Denna är det perfekta komplementet till den sötare jordgubbssylt med vaniljstång jag alltid ser till att vi har i kylen.
    JO, jag har väl ett uppdämt bloggbehov nu när jag legat i träda ett par veckor. det har ju faktiskt hänt en hel del under tiden, och det vore ju synd att inte skriva om det!

    Pernilla: LÅter ju smart att skörda av rabarbern när den är späd, i stället för att få sådana där hemska, grova stänglar. Lite samma som att skörda squashen när den är liten och fast, i stället för att låta den blir stora, groteska jätteexemplar.
    Skönt att läsa om din rabarbersaft, för det är precis vad jag tänker göra - koka saft framåt höstkanten. Och det där med rabarber och gin låter ju grymt...

    SvaraRadera
  4. Den sylten blir säkert ett kanontillbehör på ostbrickan...

    SvaraRadera
  5. Håkan och Anki: Det var en bra idé!

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...