måndag 30 augusti 2010

Skenet bedrar - sej och spenat
blir fin vardagsmat

Före, eller kanske snarare på väg.

Bilden gör inte maten rättvisa. Uttrycket må vara slitet, men nu får ni helt enkelt lita på mig. Vissa rätter låter sig helt enkelt inte fångas så att de visar sig till sin fördel. All mat lämpar sig inte att fotas; det är inte svårare än så.
Jag uppfann och lagade denna goda fiskrätt i onsdags, och jag vill verkligen dela med mig av den. Det finns inget dåligt med den: ingredienserna är billiga, tillagningen är enkel, och medan rätten står i ugnen kan du ägna dig åt annat. Bara fördelar, med andra ord.

Huvudingredienserna i rätten är sejfiléer och fryst bladspenat. Det kanske inte låter särskilt upphetsande, men tro mig - när du tillagat sejfiléerna i ugn, ömsint omhuldade av en gräddig, vitvinsdoftande spenatstuvning som de sista minuterna beströs med generösa mängder nyriven parmesanost - då reviderar du nog din syn på både fisken och de frysta grönsakerna. Man kan tycka vad man vill om den gråtrista färgen på sej, men jag rankar denna fisk högre än torsken. Smaken är bättre, och priset är oftast mycket bra. Jag fick mina filéer för otroliga 79 kronor kilot.
Frysta grönsaker kan kanske betraktas som en nödlösning, men betänk själva vilka mängder färsk spenat jag hade behövt släpa hem för att landa i motsvarigheten till de 450 gram fryst spenat som användes i denna anrättning. Vi snackar stor påse. Nu slapp jag det.

Det här är snabb och prisvärd vardagsmat, i min värld.Så här bar jag mig åt:

Onsdagssej med bladspenat och parmesan
600 gram sejfiléer, byxade
salt och vitpeppar
smör till ugnsformen

Sätt ugnen på 175 grader. Krydda filéerna på ömse sidor. Lägg dem i en smord, ugnsfast form, och vik gärna in stjärtarna under filéerna för jämnare tillagningseffekt.

Gräddstuvad bladspenat med vitt vin och parmesantäcke
450 gram fryst bladspenat
3 r smakmsk smör
3 msk vetemjöl
0,5-1 dl vitt vin
2 dl vispgrädde
1 dl gammaldags mjölk
salt, vitpeppar och muskotnöt efter smak

2 dl finriven parmesanost

Smält smöret i en kastrull. Vispa ned vetemjölet tillsammans med vitt vin. Späd med grädde och mjölk under flitigt vispande. Koka upp smaka av med salt, vitpeppar och muskot. Blanda sedan ned bladspenaten i den mycket tjocka stuvningen. Smaka av på nytt.

Häll spenatstuvningen över sejfiléerna. Täck formen med aluminiumfolie, ställ in i mitten av ugnen, och tillaga i 30 minuter. Tag ut formen ur ugnen, strö parmesanen över, vrid på grillen på ugnen (och varmluftsfunktion, om det finns) och tillaga i ytterligare cirka fem minuter.
Servera med valfria tillbehör.

Efter: inte vacker, men ack, så god.

3 kommentarer:

  1. Tack Annika för detta recept, som räddade en idélös måndagsmiddag. Även familjens sejfobiker åt detta och blev överraskad över att det var så gott. Nu mot de gröna tomaterna!/ann

    SvaraRadera
  2. Ann: Det var verkligen en fantastiskt fin komplimang! Vad glad jag blir att ni gillade fisken. Tyckte själv den var grym!

    SvaraRadera
  3. Tusen tack för ytterligare ett underbart fiskrecept! Fisk och spenat i ljuv kombination.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...